Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Kaкво е това растение?

Място за разпознаване на растения, на които не знаем имената

Re: Kaкво е това растение?

Мнениеот Angelina_S » 25 Мар 2015, 14:42

Пускам снимките, някак инспирирана от темата за "буренчетата". Но първо ми се ще да знам какво е това:

Изображение

За мащаб:
Изображение

И цъфтежът му (от неделята - 22 март):
Изображение

Малко предистория:
Започна да завзема едната ми леха с розите още в края на миналото лято. Първоначално помислих, че е някакъв мъх, но после го огледах отблизо. Листенцата са сложни, заприлича ми на миниатюрна "овчарска торбичка". Август месец го изчистих напълно. В края на октомври пак беше за чистене, но реших, че отрицателните температури през зимата ще му видят сметката.
Нищо подобно!
Най-спокойно си изкара и си остана зеленко под снега при -14С и в момента, в който преспата отгоре му се разтопяваше, то почваше и да си цъфти!

Сега в неделята пак пречистих цялото каре, а беше необходимо и да насипя малко нова пръст отгоре, защото теренът там е под лек наклон и дъждовете доста поизмиха горния слой. Отделно, че при самото плевене изхвърлих доста земя заедно с растението. Корените са плитки, но гъсти и се разпростират настрани. Прихванало се е и по цимента, и по кантовете на пътеката, където се е задържала земя.

Когато се прибера в къщата, няма да му дам "да ми се качи на главата", но ако бъде разпознато и ми го представите в алтернативна светлина, вероятно ще си изградя по-хуманно отношение. :mrgreen:
Аватар
Angelina_S

Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Мнениеот Алпина » 25 Мар 2015, 17:31

Mисля, че това е Cardamine hirsuta - кардамине, горва. Да, ядливо е, ама ти не се размеквай сега, ами се бори с него, защото е напаст. Много бурно се самозасява, дава доста "реколти" семена за годината. Може да го добавяш към салатки, някакъв див аналог на кресона е. И си е вид борба с него, при това с уважение към полезността му. :mrgreen: Ето да си четеш: https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=782 Пък аз с предимство и съвсем скоро ще го включа в темата с буренчетата. :twisted:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Angelina_S » 25 Мар 2015, 18:36

Мерси, Алпинке!
Още тази неделя ще го доизтребя - съвсем щателно този път. b:
Аватар
Angelina_S

Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Мнениеот venchelist » 03 Апр 2015, 20:06

Помогнете да разпозная новите (и част от старите) дръвчета, които засадиха на площада в Бургас.

:)

1) Магнолия, нали?
Изображение

2) Тази снимка без да искам я смачкаш, ама се вижда :)
Изображение

3)
Изображение

4) Пиния? Или не? :D
Изображение

5) Това не знам дали се вижда добре...
Изображение

6) Старите дървета (сега окастрени)
Изображение
Аватар
venchelist

Мнениеот Алпина » 03 Апр 2015, 21:54

Нека ги види и Стефан, че аз съм малко на вие с дърветата. Особено обезлистени и в далечен план :mrgreen: Първото е вечнозелена магнолия - Magnolia grandiflora. Старите окастрени дървета толкова са ги окастрили, че приличат на абстракция някаква на дърво. Като че ли кората се отделя на плочки - може да е чинар. Иглолистното, което оприличаваш на пиния по-скоро ми прилича на някаква щамбова форма - като че ли има присадка в основата на короната. Което изключва да е пиния. Но не съм сигурна. Ще чакаме баш дендролога Стефан да се изкаже :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Стефан » 09 Апр 2015, 22:38

На първата снимка е ясно - Magnolia grandiflora. На останалите снимки е трудно да се разпознаят растенията. Това плачещото би могло да е плачеща софора - Sophora japonica Pendula. Боровете ми приличат на Pinus halepensis - алепски бор. Ако съм прав веднага следва и извода, че обществените поръчки се печелят от абсолютно бездарни фирми, които не знаят какви боклуци внасят от Гърция и Италия. Става дума за средиземноморски бор, който има много слаба дървесина и сам не може да си крепи короната и поляга (Даже и в естествения си ареал). Еле пък какъв ще стане като е присадка - не мога да си го представя - бедна ми е фантазията. Иначе в момента е атрактивен. Има някаква вероятност и да е пиния. По-сигурно могат да се определят ако има шишарка. А старите дървета са чинари.
Аватар
Стефан

Мнениеот Борислава » 27 Апр 2015, 22:14

Здравейте,

ще Ви помоля за малко помощ. Някой може ли да разпознае растението на снимката? Благодаря предварително за съдействието.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Борислава

Мнениеот Алпина » 28 Апр 2015, 07:34

Това е каучуково дърво - Synadenium grantii. Α ако се намира в детска градина, мисля че не е добро решение. Отделя токсичен сок при нараняване, който силно дразни кожата. Ако пък бъде погълнато, може да предизвика отравяне.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Борислава » 28 Апр 2015, 11:14

Много Ви благодаря :)
Борислава

Мнениеот Murof » 22 Май 2015, 23:52

Изображение
Това е лук , прави лукчета на върха на стеблото и след като се оберат се засаждат, изкарва зимата без поражения, сега започва да цъфти, вкусовите му качества са превъзходни, можете ли да ми кажете латинското му наименование.
Аватар
Murof

ПредишнаСледваща

Назад към Какво е това растение?