Пускам снимките, някак инспирирана от темата за "буренчетата". Но първо ми се ще да знам какво е това:
За мащаб:
И цъфтежът му (от неделята - 22 март):
Малко предистория:
Започна да завзема едната ми леха с розите още в края на миналото лято. Първоначално помислих, че е някакъв мъх, но после го огледах отблизо. Листенцата са сложни, заприлича ми на миниатюрна "овчарска торбичка". Август месец го изчистих напълно. В края на октомври пак беше за чистене, но реших, че отрицателните температури през зимата ще му видят сметката.
Нищо подобно!
Най-спокойно си изкара и си остана зеленко под снега при -14С и в момента, в който преспата отгоре му се разтопяваше, то почваше и да си цъфти!
Сега в неделята пак пречистих цялото каре, а беше необходимо и да насипя малко нова пръст отгоре, защото теренът там е под лек наклон и дъждовете доста поизмиха горния слой. Отделно, че при самото плевене изхвърлих доста земя заедно с растението. Корените са плитки, но гъсти и се разпростират настрани. Прихванало се е и по цимента, и по кантовете на пътеката, където се е задържала земя.
Когато се прибера в къщата, няма да му дам "да ми се качи на главата", но ако бъде разпознато и ми го представите в алтернативна светлина, вероятно ще си изградя по-хуманно отношение.