Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Kaкво е това растение?

Място за разпознаване на растения, на които не знаем имената

Re: Kaкво е това растение?

Мнениеот Алпина » 18 Фев 2018, 22:03

При разтриване иглиците би трябвало имат специфичен цитрусов аромат, за мен е най-близък до аромата на мандарината.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Murof » 19 Фев 2018, 01:10

Много ви благодаря, а дали това на снимката е основния вид или е някакъв сорт, според вас?
Аватар
Murof

Мнениеот Алпина » 19 Фев 2018, 09:41

Дървото изглежда доста старо, т.е. отгледано по време, когато нямаше изобилие от сортови иглолистни. А тази ела основно и безпроблемно се размножава семенно. Даже и ние сме я отглеждали някога. Смятам, че и в случая е отгледана от семе. Конколорката по принцип има сравнително тясна и стройна пирамидална корона в млада възраст, която с годините и остаряването на дървото става колоновидна (като тази на снимката). Възможно е да се е случило растение с по-изразена тясна и стройна корона, а може и да изглежда така, защото видимо е на доста години и като че ли расте засенчено от сгради. В наши дни сигурно има и се предлагат и сортови селекции на Abies concolor. Например с много сребристи иглици.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Murof » 19 Фев 2018, 19:47

Благодаря за изчерпателния отговор.
Не е засенчена, много ми допада тази нейна колоновидна форма, в основата клоните се простират на не повече от 3 метра в диаметър, а е доста висока...ще се опитам да я размножа вегетативно.
Аватар
Murof

Мнениеот nadin » 20 Фев 2018, 09:30

Муроф, да знаеш че има няколко такива ели в парка Заимов до старата детска площадка и в западния парк. Там дърветата са стари и не всички имат такава тясна структура. Може би зависи къде е садена и има ли нещо наоколо да и пречи. От семе ще стане адски бавно. Аз съм пробвала от семе и нямах нерви. Мисля че може да си я намериш по разсадниците. Като ти преложат нещо просто откъсни няколко иглички и ги стрий. Както каза Искра имат много характерен цитрусов аромат който не може да се сбърка.
nadin

Мнениеот Murof » 20 Фев 2018, 16:55

Ще прескоча до парка Заимов, къде е тази детска площадка, по-близо да театър София или обратно?
Аватар
Murof

Мнениеот nadin » 20 Фев 2018, 22:23

Като идваш по Сан-Стефано влизаш направо по алеята в Заимов и после от централното кръгче веднага в дясно на отсрещната страна ще ги видиш. Мисля че бяха поне три дървета едно до друго. Огледай от долу за семена. не си спомням точно кога им се разпадаха шишарките.
nadin

Мнениеот Murof » 24 Фев 2018, 10:13

Формата на елите е идентична, на тези от парка и частния имот, има голяма вероятност да са от един разсад.

Снимка от парка Заимов.
Изображение
Интересно е че, снимките в нета на Abies concolor са мако по различни.
https://www.google.bg/search?q=Abies+co ... 78&bih=594
Аватар
Murof

Мнениеот Алпина » 24 Фев 2018, 15:45

Просто са снимани млади растения в нета. Те са с пирамидална форма и гъста корона. Възрастните дървета масово изглеждат по-скоро цилиндрични, с тесни корони спрямо една голяма височина вече. Така че това е по-скоро короната на възрастно дърво Abies concolor, а не толкова някаква сортова особеност на вида.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Murof » 24 Фев 2018, 23:45

А-ха, ясно... страхотни сте!
Аватар
Murof

ПредишнаСледваща

Назад към Какво е това растение?