Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Melia azedarach

Re: Melia azedarach

Мнениеот RRROOS » 19 Юни 2013, 14:30

научна статия за човешки отравяния с мелия http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18763152 . аз като студент преди 10 години почиствах семена от мелия и си помагах със зъби и мога да кажа, че плода е с отвратителен вкус, което може да обясни малкият брой отравяния при хора и големият брой отравяния при тревопасни животни.
RRROOS

Градина в: пловдив, София

Мнениеот мадаке » 02 Юли 2014, 13:23

До колкото ми е известно съществуват доста видове мелиа, но най-разпространените са Azadirachta indica и Melia azedarach.Тези две растения са от едно семейство, но не трябва да се бъркат. Знам, че на М.azedarach плодовете са силно токсични. Докато Azadirachta indica е лечбна. Индиката е от по-топлите райони и не съм сигурна, че при нас ще може да изкара зимите. Освен, може би, в най-южните райони.
А в интернет се публикуват най-различни информации, които нередко не са точни. Затова - не рискувайте ако не сте 100% сигурни.
Ако искаш да си щастлив 1 ден - напий се
ако искаш да си щастлив 1 седмица - продай си имението,
ако искаш да си щастлив 1 месец - ожени се
ако искаш щастие цял живот - отглеждай цветя!
Аватар
мадаке

Градина в: Белград

Мнениеот Алпина » 07 Окт 2014, 22:04

Разполагаме с неголямо количество фиданки от мелия (Melia azedarach) на разсадника - 2 годишна. Оказа се, че не ни е измръзнала миналата зима и я разсадихме пролетта. Така че, който иска да експериментира с нея - насреща сме :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Бобсъна » 15 Апр 2019, 00:07

В Пловдив има няколко голями дървета,обилно плододаващи:

Изображение

А от тази седмица и на нашата улица веке има:

Изображение

rr:
Бобсъна

Градина в: Пазарджишко

Мнениеот Стефан » 15 Апр 2019, 20:53

Браво Бобсън. Аз миналата година посред есен се сетих да засадя на открито (в района на Негованското поле, със силни инверсии) една мелия. Без да има време да узрее хубаво и да се пригоди към зимата. Сега гледам, че май започва да се събужда. Още й е рано да се каже, но моето опитно око ми казва, че е жива. Същото важи и за читалпата. То и зимата беше мека де, но дай Боже да стане тенденция.
Аватар
Стефан

Мнениеот lina » 18 Апр 2019, 17:31

За лекарствено растение се смята Нийм, Melia Azadirachta https://en.wikipedia.org/wiki/Azadirachta_indica
цъфти с бели цветове.
Melia azedarach https://en.wikipedia.org/wiki/Melia_azedarach е персийски люляк цъфти в светло-лилаво, семената му силно отровни.
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Предишна

Назад към Широколистни дървета и храсти