Самата аз не знаех какво сея, когато преди 6 години моя приятелка събрала семената на улицата в Барцелона, занесе ги със себе си в Канада след което ги изпрати тук, в Белград. Дървото нарекохме "люляковомирисно" Едва след 3 години го разпознах когато го видях в Херцег Нови, На брега на Адриатика. За мен всичко беше експеримент защото не знаех нищо за него, а най-вече - дали ще издържи нашите балкански зими.
Днес то изглежда така
Така е в края на април. Мелията е със сравнително късно начало на вегетацията, което го прави подходящо дърво за нашите зими.
Общата информация за него имам от интернет, а тук ще споделя опита си с отглеждането му защото в Сърбия и по-конкретно в Белград го няма или ако го има са единични екземпляри, за които не знам.
Семената са с твърда обвивка, а върху нея имат мека обвивка (месо) и затова бавно покълват. Ако се иска по-бързо покълване, но същевременно и опасност от загниване, твърдата обвивка се изтънява с пиличка. Разбира се, преди посяването месото трябва да се изчисти защото бързо мухлясва (Никога не съм се сетила да снимам моите семеа, затова предлагам снимка от интернет.) Във всяко семе има 2-3 по-малки с големината на семки от ябълка. затова, когато покълнат излизат по 2-3 растения.
Първите две години е желателно саксиите да бъдат прибрани защото при остри зими младите растения загиват. На третата година без всякакъв проблем растенията могат да бъдат засадени на постоянно място.
Започва да цъфти на 4-тата година. При мен се наложи точно тази 4-та година да го пресадя поради строителни дейности в градината и то на сантиметри от мястото където беше засадено. За да бъде още по-неприятно, месецът беше май и то беше напъпило.
Разбира се, тази пролет то малко задържа растежа заради драстичното орязване на короната. Коренът представлява един вретеновиден, почти гол централен корен, който отива в дълбочина и 3-4 по-хоризонтални също така без малки коренчета. Пресаждането успя, което ми говори, че леко понася прехвърляния и дори сериозни наранявания на корена, но цвят не видях.
Моето цъфнало
и от нета за по-голяма яснота
Аромата му е комбинация между люляк и мед и пчелите го посещават на рояци. Буквално целия двор ухае.
Плодовете/семената остават на дървото през цялата зима и с началото на вегетацията започват да падат. Не се събират през есента защото все още са неузряли.
От опит мога да кажа, че много добре понася орязване и има потенциал за бърз растеж на млади клони.
Мисля, че е прекрасно дърво с красива кълбовидна корона, никакви инсекти не го нападат, бързо расте, студоустойчиво при нас, с невероятно ароматен цвят и изобилие от семена, с красив цвмят на дървото за обработвани в индустрията!
Може би е време да го разпространим из частните градини и парковете!