Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Проблем с японски клен

Re: Проблем с японски клен

Мнениеот Mihaela_Sys » 03 Фев 2019, 14:26

Какво стана, имаше ли положителен развой, че и при мен нещата не са на добре?!
---------
https://luckydrive.bg/
Последна промяна Mihaela_Sys на 18 Ное 2019, 18:18, променена общо 1 път
Mihaela_Sys

Мнениеот lina » 03 Фев 2019, 18:50

И аз имам пробеми с японски клен'Ukigumo'.Горната част на клена през лятото беше с опадали листа, Ще изрежа клонките да видя живи ли са, лятото не посмях да режа..Сега време е за рязане.След това ще пръскам с топсин.Ще видя какво ще стане по-нататък..
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Мнениеот vmax » 05 Мар 2019, 20:51

Първият клен заради който бях пуснал темата си загина скоропостижно. Другият беше засят и първите няколко години се развиваше добре.
Изображение
На тази снимка му се вижда част от короната над водоливника. Впоследствие започнаха да изсъхват клончета, докато накрая и той загина :(А толкова ми се искаше да завъдя някой около езерцето. Моите съмнения се че вторият му видяха сметката едни хоботници, които принципно са вредители по овощните дървета, но в моят случай езерото и клена са обградени от ябълки, които не се пръскат и от тях се сипят всякакви гадинки. Мисля пак да насея клен, но ми се струва, че съдбата му ще е същата като на останалите :(
vmax

Мнениеот Стефан » 06 Мар 2019, 22:50

Искам да дам съвет към всички, които отглеждат (или поне се опитват да отглеждат) червенолистните и жълтолистните сортове на Acer palmatum и Acer japonicum. Става дума за района на София. Допускам, че в провинцията тези видове се развиват добре. Но наблюдавайте, моля, кога загиват в София тези дръвчета. Най-често през май и най-често след някой лек майски дъжд. На следващия ден се спаружват листата и повече растението не се възстановява и изсъхва. Което ме навежда на мисълта, че причина за загиването им са киселите дъждове. Някой ако има други наблюдения, моля да ги сподели. Би било добре да избистрим този въпрос. Ако са нападнати от хоботници - хоботниците първо нагризват листата. Това не е достатъчна причина да загине растението. След това те снасят яйца в земята, ларвите им се хранят с корени и биха могли да умъртвят растението, но първо трябва да имаме нагризани листа. При зеленолистните форми не съм наблюдавал загиване.
Аватар
Стефан

Мнениеот vmax » 07 Мар 2019, 12:48

Моят имаше нагризани листа. Но ми се струва, че хоботниците му пробиват и кората и смучат сокове от нея, като е възможно да вкарват и някакви заболявания от там. Може и да греша и съвсем друга да е причината за гибелта на моя, но е факт, че нямам никакъв успех с тези кленове. Иначе в града преди около 3 години насяха доста червенолистни кленове из центъра и дръвчетата все още са в отлично здраве. Понеже раздела все пак е и за храсти, да попитам и каква може да е причината да ми загинат хебетата отново насети около езерото. Уж са студеноустойчиви и тази зима не беше чак толкова студена, но всичките са според мен яко измръзнали и не знам дали има шанс да се възстановят.
vmax

Мнениеот Стефан » 07 Мар 2019, 22:00

Възможно е да са били хоботници, може да е имало и корояди. Като писах за червенолистните кленове, аз имах предвид японските кленове - Acer palmatum и Acer japonicum. Онези за уличното озеленяване са шестили Acer platanoides "Schwedleri". Те са си устойчиви отвсякъде.

А хебето най-вероятно е умряло от много влажна почва, съчетана със студ. Новозеландските растения понасят сух студ, но студ съчетан с преовлажняване на корените не им харесва.
Аватар
Стефан

Предишна

Назад към Широколистни дървета и храсти