Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Проблем с японски клен

Проблем с японски клен

Мнениеот vmax » 27 Апр 2016, 19:40

Здравейте, септември месец миналата година бях закупил две дръвчета от въпросният вид. За съжаление мястото на което трябва да бъдат засети, все още не е подготвено и си останаха в контейнерите. Пролетта и двата си се развиваха нормално, докато преди няколко дни забелязах че единият е страшно оклюмал. И двата са държани на едно и също място, което е закрито и са получавали уж еднакви грижи, като поливане. Според вас на какво може да се дължи проблема? Преполиване, засушаване или някаква болест?
Изображение
Линк към останалите снимки :http://postimg.org/gallery/urr16dw6/
vmax

Re: Проблем с японски клен

Мнениеот Стефан » 28 Апр 2016, 22:02

Здравейте, според мен това е някакъв вредител , който гризе корените. Видно е, че яворчето си е отишло, но може да го изсипете от саксията и да проверите дали са ядени корените. И също дали има някакви ларви.
Аватар
Стефан

Мнениеот vmax » 28 Апр 2016, 22:22

Аз все още имам някакви надежди, че може да се възстанови и затова не посмях много да му ръчкам корените. Иначе го извадих от контейнера с цел да го засея някъде временно навън. Това което забелязах е наличието на доста червеи, но те май не би трябвало да повреждат корените. Освен това почвата беше наистина доста мокра и е възможно да е бил преполят. На два сантиметра от стеблото има и нещо като чорапче. Предполагам то е някакво биоразградимо и не би трябвало да ме притеснява, че ограничава корените на дръвчето по някакъв начин?
vmax

Мнениеот Стефан » 28 Апр 2016, 22:36

Дъждовните червеи не са вредители. Остава вероятността да е преполято. А иначе ние не работим с такива чорапчета и идея си нямам как може да има чорапче. Снимайте го ако може, или пък ако ви се идва насам, донесете растението със саксията да го видим.
Аватар
Стефан

Мнениеот vmax » 28 Апр 2016, 23:02

Помислих си, че може да стане такова объркване, понеже не уточних в първото мнение, че дръвчетата не са закупени от този разсадник. Бях ги закупил от обява в OLX и по спомен бяха от разсадник в Павликени. Утре по светло ще снимам въпросното чорапче.
vmax

Мнениеот Стефан » 28 Апр 2016, 23:25

Щом не са от нас е напълно възможно да имат чорапче. Тогава чорапчето не ми е интересно, снимайте ако може корените в какво състояние са. И кореновата шийка.
Аватар
Стефан

Мнениеот vmax » 29 Апр 2016, 08:13

За съжаление, вчера като го засявах в градината не се сетих да му направя снимки. А ако опитам да го откопая пак не знам дали няма съвсем да му влоша състоянието. Надявам се да е било от преполиване и насят вече в земята да си получи по регулярна влага. В почвата му се забелязваха и осмокот зрънца, но не знам дали е възможно в комбинацията от голямата влага да са почнали да се разграждат по-бързо и това да е спомогнало за лошото му състояние.
Въпросните чорапчета с каква цел се ползват? Трябва ли да се махат или вече е късно за това?
vmax

Мнениеот Стефан » 29 Апр 2016, 20:29

Въпросните чорапчета се слагат в гнездата на платките, за да може, когато се вкоренят резниците да бъдат изтеглени по-лесно от гнездата, без да се разпада баличката им.
Най-вероятно причина за увяхването е преполиване. При това положение корените са загнили. Малко вероятно е да се прихване в земята.
Аватар
Стефан

Мнениеот Алпина » 03 Май 2016, 07:32

Аз мисля, че е рисковано шириколистно дърво да се гледа на закрито. Зимата, при липса на вегетация - може, но при условие,че го поливате съвсем оскъдно. Но започне ли да се разлиства, трябва да се изнесе навън на светло. А преполиване на дръвче във вегетация, което се държи в помещение с ограничена в някаква степен светлина, често е фатално, като в случая. Кленовете ни зимуват навън, вкл. и палмолистните. И нямат проблем със студа, даже и в саксия.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот vmax » 04 Май 2016, 12:53

Благодаря за насоките и информацията, но за съжаление дръвчето май няма да го бъде. Особено след тези обилни дъждове. Не знам до колко е било правилно, но му резнах по голямата част от вече и без друго засъхващите клонки. Ако има някакви оцелели коренчета се надявам да избие от някоя спяща пъпка. Зимата ги държах на закрито, понеже си мислих, че така в саксиите има шанс да замръзнат. А пролетта не бързах да ги изкарам, защото бяха напускали вече листенца и се опасявах от слани. Не знам до колко щяха да им се отразят сланите, но като видях какво причиниха на една вайгела и не посмях :) Горката още не може да се съвземе.
vmax

Следваща

Назад към Широколистни дървета и храсти