Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Каменeн дъб (Quercus ilex)

Каменeн дъб (Quercus ilex)

Мнениеот venchelist » 10 Дек 2016, 21:32

Бих искал да задам няколко въпроса за каменния дъб :)

Скъсах си няколко жълъда от Александруполис, като първоначално бях много изненадан да видя жълъди върху такъв тип дърво, което на мен ми заприлича по-скоро на маслина, отколкото на дъб. Все пак попитах и ми обясниха за какво става въпрос. Разбира се първата идея, която ми хрумна беше, че искам да си засадя и аз. Разбрах, че имат добра кълняемост, но не мога да намеря информация за засаждане и отглеждане. Та сигурно се досещате, че питам кога и как да засадя жълъдчетата и как мога да ги отглеждам после. Живот и здраве мисля, да си оставя едно в саксия,а на другите да намеря място някъде отвън...
Аватар
venchelist

Re: Каменeн дъб (Quercus ilex)

Мнениеот Стефан » 10 Дек 2016, 21:50

Здравей, Каменния дъб се пада малко топлолюбив за района на София. Въпреки това съм виждал да вирее в София и може би още е жив. Най-лесният вариант за засяване на семената е да се засеят веднага на постоянно място - в земята. Семената се сеят плитко - 1 - 2 см дълбочина в пръстта и отгоре се насипва мулч под формата на опадала шума, така както се случва в природата. Разбира се, трябва да се защитят от мишки - например като се увият в метална мрежичка. Друг начин е (също веднага) да се засеят в сандъче или голяма саксия - 3 - 5 литра. Саксията се държи навън, почвата трябва да е постоянно леко влажна. Най- добре е саксията да не е съвсем на студа, а заровена в земята или в парник. Третият начин е да се съхраняват семената , но той е по труден, защото едроплодните видове (дъбове, букове, кестени, орехи) имат висока влажност на семената и активна обмяна на веществата. При малко загуба на влажност, семената губят кълняемост. Съхраняването на такива семена е по-трудно. Най-добре е поникналите фиданки да прекарат 1 вегетационен период в саксията и през 2018 г през пролетта да се разсадят.
Аватар
Стефан

Мнениеот venchelist » 10 Дек 2016, 22:23

Мерси за бързия и изчерпателен отговор!

Аз съм от Бургас. Мисля да ги засадя в саксии на остъклена тераса :)
Аватар
venchelist

Мнениеот Стефан » 10 Дек 2016, 22:57

Значи не би трябвало да има проблеми. Успех в начинанието!
Аватар
Стефан

Мнениеот venchelist » 01 Мар 2017, 15:18

Малко рефреш на информацията. Засадих ги през декември, но бяха минали 2-3 седмици от събирането, защото много се забавих. Засадих 6-7 саксийки и онзи ден реших да направя опит с едната, разрових я и видях, че жълъдът е покълнал 2-3 сантиметра. Зарових го пак и го оставих при другите.
Аватар
venchelist

Мнениеот Бобсъна » 20 Юни 2017, 18:35

Моя каменен дъб изкара 2-ра зима с абс.минимум -19 С...даже цуфна и върза:

Изображение

Първата зима(кратки -18) имаше мразобойни,но сега е ОК!!

При засаждането 2015г:

Изображение

Мразобойни след зума 2016:

Изображение
Бобсъна

Градина в: Пазарджишко

Мнениеот Mihaela_Sys » 03 Фев 2019, 14:25

Новините от България вече са достъпни за всеки в реално време. Чудя се как сме могли да живеем преди без интернет. Ама то е така, на хубавото лесно се свиква.
Последна промяна Mihaela_Sys на 05 Авг 2019, 11:24, променена общо 1 път
Mihaela_Sys

Мнениеот venchelist » 02 Мар 2019, 15:04

Случи се нещо ужасно току що. Една саксия падна върху каменния ми дъб и му прекърши стъблото на 2-3 см. от повърхността. Тъкмо щях да я местя и тя взе, че падна. Направо ми се скъса сърцето. Дъбчето беше станало към 50 см. високо с хубаво право стъбло... Плаче ми се...

Има ли някакъв начин да го вкореня от стъблоо или пък да чакам да поникне от корена? Чувствам се наистина ужасно. :(
Аватар
venchelist

Мнениеот venchelist » 02 Мар 2019, 15:20

Изображение
Аватар
venchelist

Мнениеот Алпина » 02 Мар 2019, 19:10

Дъбовете дават издънки, да се надяваме, че и този ще даде. Има информация в нета за вкореняване на някои видове дъбове, но няма да е лесно, ако изобщо е възможно. Но може да опиташ.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Следваща

Назад към Широколистни дървета и храсти