Често ги свързваме с детството и бабиния двор, тенекиите от сирене (кой ти беше виждал големи саксии по онова време) с непретенциозните розови хортензии в тях, подсказващи стремежа на стопанката да накипри стълбището и входа на къщата си, или сенчестия асмалък. Онези хортензии бяха вездесъщи - не мръзнеха, цъфтяха безотказно, обилно и продължително цяло лято. Вероятно все още ги има съхранени някъде - от дъщери, снахи и внуци. Но все по-рядко може да ги види човек по дворовете. На тяхно място - нови хибриди - красиви, смайващи с разнообразие на цветове, но доста по-капризни са тези чужденки. И по-трудно понасят нашите зими. Правихме няколко неуспешни опита във времето да ги отгледаме - дори и в оранжерия не ни се получаваше. Старите леторасти с цветните пъпки измръзваха през зимата, поради което всяко лято имахме обилие от листа, но не и цвят.
Особено ме очароваха хортензиите миналата година по време на една екскурзия в Италия. И тамошните баби в по-малките населени места поддържат жива традицията да садят хортензии пред входовете си. А присъстваха почти навсякъде и в градското озеленяване. Живеейки при по-топлия и с по-висока влажност климат на Апенините, хортензиите очевидно се чувстваха и изглеждаха добре.
Бабини хортензии, само че на бабите от о.Бурано край Венеция, бяха почти пред всеки дом.
Огромна аранжировка от хортензии на входа на хотел, о.Капри
Hydrangea paniculata (Метличеста хортензия)
Hysrangea quercifolia (Дъбоволистна хортензия)
И така, обзета от хортензиева носталгия, реших да се поразтърся и да си направя колекция от студоустойчиви хортензии. Вярно, не като тези от спомените ми, но далеч по-непретенциозни и лесни за отглеждане. Все още съм на етап колекция, но се надявам в скоро време да ги имам в разсадника. Ето няколко растения от моите, с първи цъфтеж през тази година:
Това е Hydrangea quercifolia - дъбоволистната хортензия - вкорениха ми се и двата резника от Ангелина, взети миналата година:
A това е красавицата Hydrangea arborescens Invincibelle Spirit (Pink Annabella) - огромен цвят, обагрен в розово още с разцъфтяването си:
Eто и една, безименна засега Hydrangea paniculata, с много едър цвят: