Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Хортензии - Hydrangea sp.

Хортензии - Hydrangea sp.

Мнениеот Алпина » 30 Юни 2013, 16:31

Често ги свързваме с детството и бабиния двор, тенекиите от сирене (кой ти беше виждал големи саксии по онова време) с непретенциозните розови хортензии в тях, подсказващи стремежа на стопанката да накипри стълбището и входа на къщата си, или сенчестия асмалък. Онези хортензии бяха вездесъщи - не мръзнеха, цъфтяха безотказно, обилно и продължително цяло лято. Вероятно все още ги има съхранени някъде - от дъщери, снахи и внуци. Но все по-рядко може да ги види човек по дворовете. На тяхно място - нови хибриди - красиви, смайващи с разнообразие на цветове, но доста по-капризни са тези чужденки. И по-трудно понасят нашите зими. Правихме няколко неуспешни опита във времето да ги отгледаме - дори и в оранжерия не ни се получаваше. Старите леторасти с цветните пъпки измръзваха през зимата, поради което всяко лято имахме обилие от листа, но не и цвят.

Особено ме очароваха хортензиите миналата година по време на една екскурзия в Италия. И тамошните баби в по-малките населени места поддържат жива традицията да садят хортензии пред входовете си. А присъстваха почти навсякъде и в градското озеленяване. Живеейки при по-топлия и с по-висока влажност климат на Апенините, хортензиите очевидно се чувстваха и изглеждаха добре.

Бабини хортензии, само че на бабите от о.Бурано край Венеция, бяха почти пред всеки дом.
Изображение

Огромна аранжировка от хортензии на входа на хотел, о.Капри
Изображение

Hydrangea paniculata (Метличеста хортензия)
Изображение

Hysrangea quercifolia (Дъбоволистна хортензия)
Изображение

И така, обзета от хортензиева носталгия, реших да се поразтърся и да си направя колекция от студоустойчиви хортензии. Вярно, не като тези от спомените ми, но далеч по-непретенциозни и лесни за отглеждане. Все още съм на етап колекция, но се надявам в скоро време да ги имам в разсадника. Ето няколко растения от моите, с първи цъфтеж през тази година:

Това е Hydrangea quercifolia - дъбоволистната хортензия - вкорениха ми се и двата резника от Ангелина, взети миналата година:

Изображение

A това е красавицата Hydrangea arborescens Invincibelle Spirit (Pink Annabella) - огромен цвят, обагрен в розово още с разцъфтяването си:
Изображение

Eто и една, безименна засега Hydrangea paniculata, с много едър цвят:
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Хортензии - Hydrangea sp.

Мнениеот Angelina_S » 29 Юли 2013, 17:13

Е стига плакала, де. k1
При мен още паникулатите се мотаят, но иначе точно бабешките проявяват чудеса от храброст:

https://plus.google.com/photos/11267763 ... banner=pwa

А безименната паникулата, ако резникът е от мен, е или 'Kyushu' или 'Tardiva'.
Тардива-та не цъфтя две години, така че не питай по какво да ги различиш. Сега съм я преместила на слънце и е отрупана с цветоноси. Като понадебелее, ще документирам.
Аватар
Angelina_S

Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Мнениеот andondm » 29 Юли 2013, 19:41

Ами тази Hydrangea arborescens Invincibelle Spirit (Pink Annabella) дали е непретенциозна като обикновената бяла?
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Алпина » 07 Авг 2014, 16:15

Съвсем съм я занемарила темата. Андоне, розовата Анабела е толкова непретенциозна на студ, слънце, рН и пр., като белите Паникулати и дървовидни хортензии. Проблемът, който виждам при нея, са по-нежните и огъващи се стъбла. Като че ли не могат да носят цветовете си. Може би с някакви резитби или с възрастта леторастите им стават по-здрави, не знам.
Пиша тук и за да обявя, че имаме малко маркови хортензии в разсадника за продажба - по няколко бройки. Имаме Lime light, Pink Diamand, Great Star, Magic Fire - по 2-3 броя. След средата на август заинтересованите от тези сортове могат да пишат тук - ще им се зачита като запазена бройката. Може и още нещо екзотично да се появи. След седмица ще дам по-точна информация кои сортове и по колко от сорт мога да предложа.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 07 Авг 2014, 19:56

А имаш ли от нея в момента?
Аватар
andondm

Мнениеот Алпина » 07 Авг 2014, 20:40

Трябва да проверя, ако нямам вкоренена, ще ти вкореня.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 18 Авг 2014, 09:51

Искре, запазвам си една Lime light.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот andondm » 18 Авг 2014, 11:00

Алпина написа:Трябва да проверя, ако нямам вкоренена, ще ти вкореня.

Провери ли дали имаш вкоренена? Ако да - кажи, за да спретна една поръчка. Ако сега ти е натоварено - кажи кога.
Аватар
andondm

Мнениеот Алпина » 20 Авг 2014, 21:31

Aндоне, проверих - нямам този сорт. Но още утре ще видя какво мога да направя по въпроса. Ще заложа някой резник.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 20 Авг 2014, 22:09

Ок - предполагам, че до пролетта би трябвало да се вкорени. Тогава ще питам пак. s:
Аватар
andondm

Следваща

Назад към Широколистни дървета и храсти