Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Чинар

Чинар

Мнениеот ni76 » 23 Дек 2018, 16:13

Чинар
ni76

Градина в: с.Бенковски - Пловдивско

Re: Чинар

Мнениеот ni76 » 23 Дек 2018, 16:16

Здравейте! Искам да попитам може ли Чинар да се гледа в контейнер 2-3 год докато стане време за засаждане на постоянното му място? Идеята ми е да си купя фиданки/защото са по евтини/ и да ги гледам в големи контейнери. Надявам се някой да ми помогне.
ni76

Мнениеот lina » 23 Дек 2018, 21:36

ni76 написа:Здравейте! Искам да попитам може ли Чинар да се гледа в контейнер 2-3 год докато стане време за засаждане на постоянното му място? Идеята ми е да си купя фиданки/защото са по евтини/ и да ги гледам в големи контейнери. Надявам се някой да ми помогне.

Японци смятат , че всички дървета могат да растат в контейнери, като бонсай.
Градински бонсай.
https://cvete.eu/bonsai-koito-se-otglezhdat-na-otkrito/

Изображение
Пишат, че платан(чинар) -бонсай расте в саксия до 1 м.
За да задържи растежа на чинар( платан) в саксия до нужната височина, трябва да се научи на изкуство бонсай.
Успех.
Иначе чинар,(платан) е огромно дърво, расте до 2000 години. До Аладжа .монастир има чинар( платан) до него има табелка, че той е над 200 години
Изображение

Чинар до с.Гърмен
Изображение
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Мнениеот ni76 » 24 Дек 2018, 00:01

Благодаря много за отговора. Не ги разбирам видовете чинари, но аз искам обикновен който да расте и да стане голям и тогава да го засадят на постоянното му място. А не да го чакам след това да расте. Да разбирам ли, че няма да порасне много в контейнер?
ni76

Мнениеот Стефан » 24 Дек 2018, 09:16

Чинарите, пък и всички дървета, растат най-добре, когато са в земята. Това е защото имат почти неограничен достъп до влага и хранителни вещества. В саксия не можем да им осигурим идеалните условия за растеж. Както посочи Лина, чинарите ще се превърнат в бонсаи, а доколкото разбирам, не е това целта ви.
Моят съвет е, ако имате вече градина със свободно място в нея за чинара, да си засадите фиданка направо на мястото. Чинарът е бързорастящ дървесен вид и ако се полива и тори ще останете изненадан колко бързо расте. За 3 години може да достигне 3 м, а тази височина в саксията ще ви е трудно да я постигнете даже за 5-6 години.
Аватар
Стефан

Назад към Широколистни дървета и храсти