Днес тържественно засадих нова костилка от червено авокадо.
Определих, че това е мексиканско авокадо(дано!), Преди това имах доста опити.Сигурно 10 дръвчета пораснали от костилки, някои подарявах за желаещи, няколко дървета засадих в градината.Но не ги укрих за зимата и те загинаха. Едно дърво расте на стълба пред апартамента, , режа го редовно, стига до тавана, , но то е едно и не не може да се опрашва, да и не е достигало до цветове, хем вече на 8 години ,май.
Авокадо, научно известен като Persea americana Mill., Членове са на семейството на Lauraceae заедно с дървото Laurel, което произвежда билковия дафинов лист. В това семейство също са включени растенията, които произвеждат годни за консумация камфори, сасафри и канела. Авокадото се категоризира като плод и по-технически се счита за зрънце.
Има три вида авокадо: гватемалски, мексикански и западноиндийски. Докато всеки от тях има отличителни черти, кръстосаното опрашване позволява разработването на неограничени сортове. Сортът на Mexicola Grande е от мексикански вид на авокадо.
Ще засадя още няколко мексикански и ще прехвърля в градината.
Мексиканско авокадо издържа до -18 градуса.
Авокадото Mexicola Grande е подобно на сорта-майка Mexicola, авокадото Mexicola, с тънка, хартиена черна кожа, която е лесна за обелване и е уникална за ядене, с вкус на анасон. Въпреки това, Mexicola Grande е с около петнадесет до двадесет и пет процента по-голям, с тегло от шест до десет унции, с леко заоблена форма. Има кремообразна и деликатна плът, която е тъмнозелена до кожата и жълта до семето, с гладък, богат, вкусен вкус. Дървото на авокадото на Mexicola Grande е бързорастящо, високо и разпространяващо се вечнозелено, достигащо височина до тридесет фута и ширина двадесет фута.
Сортовете от авокадо се идентифицират допълнително като тип А или тип В, отнасящи се до техния тип цъфтеж.
Mexicola Grande е сорт тип А. Всички индивидуални цветя от авокадо имат както мъжки, така и женски части, отварящи се първо като женски, затварящи се и след това отново като мъжки. Въпреки това двата вида се отварят и затварят по различен начин, създавайки припокриване между мъжкия етап на един сорт и женския етап на друг и позволяващи кръстосано опрашване.
// тип А (женски —цъфтят сутринта, мъжки— на следващ ден);
тип В (женски — след обяд, мъжски — на следващо утро //
https://www.agric.wa.gov.au/spring/grow ... -fruit-set
Авокадото е най-добре познато с високото си съдържание на здравословни мазнини, което помага за намаляване на холестерола в кръвта. Авокадото също е богато на диетични фибри, витамини В-6, С и К, и те съдържат повече калий от бананите.
Авокадото обикновено се консумира сурово, тъй като не се готви добре. Всъщност продължителното готвене или излагането на висока температура, като например изпичане, предизвикват горчивина в плода. Богатият маслен вкус на авокадото се допълва с кисели вкусове, като балсамов оцет и лимонов сок, а високото съдържание на мазнини го прави чудесна съставка за кремообразен, солен сладолед .. В Mexicola Grande авокадо е висококачествено месо с високо съдържание на масло, маслена текстура и вкусен вкус, и с неговата ядлива кожа можете да хапете право в нея като някога зряла слива. Сухите листа от авокадо Mexicola, които се отличават с ядене, се използват в някои мексикански ястия като ароматизатор, а анисовият им вкус се смесва добре с чушки и чесън. Съхранявайте авокадото при стайна температура до пълно узряване, след което охлаждането ще предотврати по-нататъшно узряване. Месото от авокадо потъмнява, когато е изложено на въздух, така че за да се избегне обезцветяване на авокадото, поръсете повърхността с лимонов сок или оцет, покрийте с пластмасова обвивка и поставете в хладилник до два дни.
За разлика от повечето листа от другите сортове авокадо, които са донякъде токсични, сортовете авокадо на Mexicola Grande имат ядивни листа, които имат силен анисов аромат. Те често се използват за придаване на уникален вкус в мексиканските рецепти и се използват в много култури, за да приготвят чай, който се предполага, че е от полза за храносмилателната система, и често се използва за облекчаване на стомаха и почистване на бъбреците и черния дроб.
Mexicola Grande авокадо е разсад от Mexicola авокадо, който е избран за по-големите си плодове размер, въпреки че не е съвсем ароматен, като родителски сорт. Авокадото Mexicola произхожда от Пасадена, Калифорния около 1910 г., а Мексикола Гранде се разпространява в Пасадена през 1912 година.
Много се радвам , ако някой ще сподели своите опити с авокадо. Обичам да го ям, но и миризмата му(едно от подарените ми дръвчета цъфтяло и даваше плодове в зимнат аим градина) прилича на миризма на бадеми и каламондин и е приятна,свежа.