Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Сортова особеност или...?

Сортова особеност или...?

Мнениеот didak » 03 Ное 2013, 19:54

Преди време много ми харесаха дивите круши растящи над село Веселиново, Смядовско.
Всички бяха обагрени в червено, оранжево, лилаво..., докато тези в моя район са си все още със зелени листа.
Поставих си за цел и успях да си пресадя тези дни малко дръвче от там.
Дали "огнените" листа са сортова особеност или са обусловени от местообитанието /предбалкан, силно каменист склон/ и новата ми круша ще заприлича на останалите около нея?

Същият въпрос си задавам и заради един Acer platanoides Crimson king - откакто го пресадих в градината все повече губи лилавия цвят на листста си. Ако цвета на листата зависи от средата, какво му липсва - тор, сянка, ...?
didak

Градина в: Разград

Re: Сортова особеност или...?

Мнениеот Стефан » 04 Ное 2013, 21:33

didak написа:Дали "огнените" листа са сортова особеност или са обусловени от местообитанието /предбалкан, силно каменист склон/ и новата ми круша ще заприлича на останалите около нея?

И двете. Багренето на листата се дължи на превръщането на хлоропластите в хромопласти. Зависи от местообитанието, температурите и още куп други външни и вътрешни фактори. Едно и също растение в различните години се багри различно и красотата му трае само по 1 -2 дена.
Аватар
Стефан

Назад към Широколистни дървета и храсти