Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Въпрос за Acer japonicum или ciricinatum

Въпрос за Acer japonicum или ciricinatum

Мнениеот Люксо » 07 Фев 2013, 13:09

Гледам едно японско (или може би circinatum, не можаха да ми кажат със сигурност) в голяма саксия на остъклена тераса. Преживява втора зима, ама не е редно да го мъча.
Мога да го насадя в градина в с. Житен, но почвата е доста варовита. Това проблем ли е и мога ли да го контролирам по някакъв начин?
Люксо
 
Мнения: 41
Регистриран на: 04 Фев 2013, 18:42
Градина в: София

Re: Въпрос за Acer japonicum или ciricinatum

Мнениеот Алпина » 07 Фев 2013, 14:40

Не съм отглеждала нито единия, нито другия явор. Но, колко точно да е варовита почвата в Житен? И двата вида - A.japonicum и A.circinatum теоретично са пластични по отношение на рН на почвата - от кисела, през нормална до алкална. Гледам един A.palmatum 20 години в Добруджа - няма проблеми, а там почвата е много варовита. Аз мисля, че на всичките японски или пък севвероамерикански явори( ако е А.circinatum), им е проблем по-скоро сухия въздух и прекалено горещото лято у нас. Тъй като яворът ти няма бъдеще в саксията явно - засади го на открито - не може в Житен да е толкова варовито, колкото е в Добруджа, където почвообразуващата скала е варовик. Нека да е на полусянка и да се полива - поне първите няколко години. При липса на много варианти, за мен този е по-добър. Рязката смяна на условията може да е болезнена за младото растение, но с течение на времето то се и адаптира. А с цел неутрализиране на варовика може периодически при възможност да се насипва иглолистна постилка, борови кори, по малко иглолистен талаш. Може да се въздейства и посредством поливки, но при положение, че не може да се отчита как се променя рН, това е ненужно. Все пак една хлороза напр., може да означава точно прекомерно варовита почва и тогава може да се въздейства в посока неутрализирането и с препарати.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1358
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Въпрос за Acer japonicum или ciricinatum

Мнениеот Люксо » 07 Фев 2013, 17:02

Чудесно! Благодаря!
Според мен и в Житен матерната скала е варовик, но ще си проличи с времето дали това е проблем.
Поливането е осигурено, с полусянката - ще е проблем, понеже дворът е нов и няма големи дървета, но ще измисля нещо.
Люксо
 
Мнения: 41
Регистриран на: 04 Фев 2013, 18:42
Градина в: София


Назад към Широколистни дървета и храсти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта