Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Смрадлика

Смрадлика

Мнениеот secret_rose » 09 Фев 2013, 14:45

Имам питане за смрадликата. Обикновената смрадлика, която наричат още тетра. Никъде в Турция няма, внасят я от България изсушена. При какви условия вирее и от къде бих могла да се снабдя...
secret_rose

Градина в: Турция

Re: Смрадлика

Мнениеот Алпина » 09 Фев 2013, 14:59

Обикновената смрадлика е листопаден храст. Би трябвало да може с успех да вирее и при теб. Тя е разпространена от Южна Европа до Източна Азия. Вирее на бедни, ерозирали и припечни места. Не знам, обаче дали се отглежда в разсадниците обикновената зеленолистна смрадлика tk: По-скоро трябва да си я откопаеш отнякъде. Отглеждат се предимно нейни декоративни сортове с червени или жълти листа. Предполагам, че и те са по същия начин лечебни, като дивия вид.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Смрадлика

Мнениеот Delphinium » 09 Фев 2013, 19:39

secret_rose написа:Имам питане за смрадликата. Обикновената смрадлика, която наричат още тетра. Никъде в Турция няма, внасят я от България изсушена. При какви условия вирее и от къде бих могла да се снабдя...

Доколкото имам опит от това, което съм виждала с очите си, вирее при всякакви условия. И е много агресивно растение, което бързо завзема големи площи. И после няма отърваване от нея. Това е за обикновената смрадлика, която си е чист бурен.
Ако толкова много държиш на нея, ще се опитам по някое време да ти откопая някое дребно растение - в двора на работата има цяла плантация.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Назад към Широколистни дървета и храсти