от RRROOS » 19 Юни 2013, 14:55
семената на всички видове магнолии имат добра кълняемост стига да ги почистите от месестата част и веднага да ги засеете (не бива да засъхват). през пролета поникват масово. проблемът е, че най-добрите сортове не образуват семена, а тези които образуват се разпадат. все пак при magnolia soulangeana семаначетата дори да не са идентични на родителскиат сорт са с едри цветове и са достатъчно атрактивни. при едроцветната магнолия и дума неще семеното размножаване се прилага дори в специализираните разсадници. проблем при магнолията е късният цъфтеж на семенните растения, но 10 години какво са в крайна сметка. аз имам опит с някой видове които не са споменати и мога да кажа, че кобус е много жизнена и може да се отглежда абсолютно навсякъде у нас. голоцветната магнолия е много красива и цъфти малко по късно от соланжовата, което както се сещате удалжава сезона, а едроцветната е подходяща за южна българия и черноморето. за едроцветната магнолия в пловдив ще чуете много говорене за студоустойчивоста и, но по- мое мнение основният проблем на този вид в южна българия са жарките и сухи лета. така поне аз си обяснявам защо по морето има по-красиви и добре развити екземпляри.