Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Явор/клен

Явор/клен

Мнениеот venchelist » 04 Юли 2014, 19:13

Отварям отделна тема за явор, защото имам един конкретен въпрос.

Миналата пролет засадих около блока няколко фиданки, но лятото беше сухо и мислех, че само една е оцеляла. Днес видях, че в треволяка е прокарала още една. Оказа се обаче, че е пуснала много издънки (!?!). Мисля, че когато са косили тревата, са отрязали и стеблото на дръвчето и то е почнало да пуска издънки.

Въпросът ми е какво да ги правя сега. Да ги оставя ли така да растат или да ги почистя и да оставя най-силната? И мога ли да пресадя другите, за да не се хабят все пак. И трябва ли да чакам да следващата пролет, за да го направя.

Изобщо - дайте ми напътствия :)
Аватар
venchelist

Re: Явор/клен

Мнениеот didak » 06 Юли 2014, 20:49

Най-вероятно тревата е косена с тример, кордата се увива около стъблото и отрязва кората. Така "преносната система" е прекъсната и всичко нагоре изсъхва. Ако не сложиш три колчета около стеблото, най-вероятно всеки път сценарият ще се повтаря.
didak

Градина в: Разград

Мнениеот Алпина » 07 Юли 2014, 07:28

Oстави един водещ летораст и другите изрежи. Направи го сега, за да може оставеният летораст да даде максимален прираст до есента. Издънките не могат да се отделят от майчиното растение с хубав корен - даже едва ли имат собствени корени, няма да се прихванат, няма смисъл от това упражнение.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот venchelist » 07 Юли 2014, 09:04

Мерси! Колчета вече сложих, сега оставя да избера кое ще живее и кои ще изрежа. Другото дръвче, на което бях вързал колче в самото начало, е вече метър и половина високо :)
Аватар
venchelist

Мнениеот TishoZZ » 26 Ное 2018, 20:37

Някой да знае къде да търся евтини ключарски услключарски услуги?
Последна промяна TishoZZ на 03 Апр 2019, 12:14, променена общо 1 път
TishoZZ

Мнениеот Mihaela_Sys » 03 Фев 2019, 14:24

За качествени слухови апарати винаги се обръщайте към специализирани платформи, иначе може да стане лошо.
Mihaela_Sys

Мнениеот greeneyed » 15 Сеп 2019, 16:11

Нещо не им върви на acer palmatum -ите в моята градина. Тази пролет изсъхна присадката на Jedeloh Orange, избиха клонки от подложката, реших да ги оставя и да се пробвам да присадя. Обаче те вървят 3 клонки, двете са по 5-6мм диаметъра им, третата е по-слаба. Високи са около 1м . Не знам какво дръвче ще се окаже подложката, ако ги оставя. И да отрежа ли двете клонки, да остане най-силната?

Изображение Изображение
Последна промяна greeneyed на 19 Сеп 2019, 21:05, променена общо 1 път
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 17 Сеп 2019, 10:13

Toва е обикновен зеленолистен палмолистен клен - Acer palmatum. Също е красиво дърво. Какво можеше да очакваш от него. Ще стане 3-4 м висок най-много и после ще расте само на ширина. Ще направи чадъровидна корона. Остави двете стъбла - ще стане по-красив. Има хубава, гъста и нежна листна маса, която есента се багри много красиво и остава сравнително дълго на дървото. Ще ти намеря снимка на моето дръвче, от същия вид. В момента е на 20 години, с две стъбла е, расте на разсадника. И много си го харесвам. Освен това, за разлика от красивите форми с цветни листа, зеленият палмолистен клен е изключително непретенциозен. Вярвам, че с него няма да имаш проблеми.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 17 Сеп 2019, 21:09

Добре, оставям го в саксията и тази зима. Прирастът му за този сезон е 1м, а стъблата са тънки, не могат да стоят самостоятелно прави, ще ги привържа към бамбукова пръчка. Почвата му е рехава, половината смес са кори, перлит и градинска почва, не задържа влага. Напролет ще се снимаме пак, да видим кога ще режа стъблата и дали трябва. :?:

А това е Acer palmatum crimson queen, миналото лято му изсъхнаха връхните клонки, остана само най-ниското и не расте , седи си 30 см. Дали да се пробвам да го извадя и да го курдисам в саксия и него?

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 18 Сеп 2019, 16:51

Не знам какво би му помогнало отглеждането в саксия. Трябва да развие заместващ връх на нарастване по някое време (най-рано следващата пролет) и да тръгне да расте нагоре. Аз нямам особен опит с японските явори, но знам че сортовете често са доста капризни. Не мога да дам съвет тук. Имам един, на който дори не знам сорта, подарък от Пенков. Три години живя в саксия, невероятен непукист. Джуджеста форма по принцип, вече е засаден в градината. Но за него съм сигурна, че ще се справи. Не поради моите грижи, има си воля за живот яворчето :mrgreen:

Ето обещаните снимки на 20 годишният ми зеленолистен Acer palmatum - какъвто е и твоя, избил от подложката. Кастрили сме долните клони, за да повдигнем короната. Но в момента тя започва от 2 м височина. Т.е. доста ниска е, за сметка на това сигурно е поне 5 м в диаметър.

Изображение
Изображение
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Следваща

Назад към Широколистни дървета и храсти