Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Род Viburnum - калина

Re: Род Viburnum - калина

Мнениеот Алпина » 08 Май 2016, 11:29

Tази японска калина ми е една от любимките, за съжаление все още малко известна и малко купувана от разсадника. Предлагаме още два вида, които за мен са много красиви, подходящи за хора с по-голям двор. Давам линкове, защото имам снимки само на отделния цвят, а тe са впечатляващи храсти:

Viburnum plicatum Mariesii

Viburnum plicatum Shasta

Oще една много красива калина предлагаме в разсадника, вярно - почти нецъфтяща по дефиниция, но ниска, много гъста и прекрасна за някакви ниски и ефектни обеми, бордюри, като почвопокривна и пр.

Viburnum opulus "Nana"

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Алпина » 03 Ное 2016, 19:45

Продължавам с Viburnum opulus 'Nana' - oт последната снимка на предния пост. Днес ми направи впечатление колко прелестна е дори след листопада (с интензивно червените си клонки) тази почвопокривна калина-джудже :

Изображение
Изображение

Аз съм пристрастна към калините по принцип :mrgreen: , но в случая не само пристрастието ми е важно. Тази малка калина е истинско бижу. Силно се надявам все повече четящият, информиран и претенциозен в избора си на растения български потребител да я "открие" за себе си.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 03 Ное 2016, 21:35

Аз имам едно бебе калина от полската пролетна поръчка. При късния пролетен полярен студ измръзна почти изцяло, но има живи две малки клончета. Останалите са измръзнали изцяло. Но дори се опита да цъфне с едно стерилно цветче късно есента - явно е устойчиво куче.
Тя е viburnum plicatum watanabe.
Искре, ако потръгне нормално другата година, може да се уредиш с някой резник от нея.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 10 Ное 2016, 17:56

Delphinium написа:Тя е viburnum plicatum watanabe.
Искре, ако потръгне нормално другата година, може да се уредиш с някой резник от нея.
Ще се възползвам от предложението.
Рали, с Мечо Пух имаме един и същи девиз: "Колкото повече - толкова повече!"
Фен съм на калините, трябва да ги насадя нашироко и в земята, за да мога да усетя разликите между сортовете, че колекцията ни доста набъбна. То не е само колекция - почти всички вече ги предлагаме в продажба. :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот darkbluelight » 14 Ное 2016, 11:28

А дали може да се разбере кой точно вид е наречен в тази статия '' дива калина''?
http://pcheli.bg/prirodni-sredstva-sres ... ozematoza/
darkbluelight

Мнениеот Алпина » 14 Ное 2016, 12:29

darkbluelight k2 , идея си нямам какво има предвид човекът :twisted: Така е, когато в статия, пък и с претенциите да кажеш нещо полезно на хората си служиш с български имена. За фолклора и етнографията е интересно и любопитно, в що годе сериозните писания е недопустимо, та даже било и в хоби-вестничета.
В България естествено са разпространени два вида калини - Viburnum opulus (червена калина) и Viburnum lantana (черна калина).
Като декоративни у нас се отглеждат калини от умерения пояс на цял свят. В случая на снимката е дадено съвсем друго дърво - Sorbus aucuparia, което на български се нарича офика, а на руски "рябина". Тя също е разпространена естествено у нас. Известно ми е, че у нас понякога наричат офиката "калинка", но това не е калина, нито пък дива калина, Растение "дива калина" във "Флора на България" не се споменава. Даже офиката (сем.Розоцветни) и калината (сем.Бъзови) са от различни ботанически семейства.
Не знам какво е имал предвид автора, дали той е избрал снимката за илюстрация на материала си, или някой журналист го е направил. Може би трябва да се потърси информация в руски сайтове, там се надявам поне руското име да е употребено правилно. На руски род Viburnum (Калина) също е калина, както и на български.

И изобщо латинският не е каприз :!: , а необходимост и коректност в такива случаи. Затова не вземам насериозно медицинското величие проф. Мермерски, което никъде, ама никъде не пише латинските имена на билките, които препоръчва. За мен това граничи с престъпление. Преди 5-6 години "професорът" беше лансирал в ТВ предаване, как дзуката (Juncus) лекувала диабет. И понеже в разсадника предлагахме 2 вида декоративни дзуки и тази информация излиза в Гугъл, ми звъняха непрекъснато хора, даже и от чужбина и аз им обяснявах, че в България има 21 вида дзуки. И че ако Мермерски не знае коя от тях е лечебна, аз още по-малко знам. Да не говорим, че като всяко блатно растение, много видове дзука съдържат отровата "палустрин" и си е направо опасно. Та така и с този пчеларски материал. s:
Съжалявам, че не ти бях полезна с това,което написах, Дарк. Ще взема и аз да потърся първоизточника на тази пчеларска информация и ще пиша пак. f:

Ти занимаваш ли се с пчеларство?
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот darkbluelight » 14 Ное 2016, 12:42

Хм, питането всъщност е от мен, Дарк wk:
Да, ние се занимаваме с пчеларство.
Предположих точно този отговор и затова предварително опитах да намеря оригиналния материал, но без успех. Това от снимката и аз го знам като офика s: А за латинския съм с две ръце- без него е просто несериозно.
Много благодаря все пак s:
darkbluelight

Мнениеот Алпина » 14 Ное 2016, 12:45

Извинявай, не гледам какво съм написала, ще се поправя.
s:
Природни средства се споменават много в руски източници. Но там аз нищо не открих. Ако ползваш руски, ето материали:

http://honeygarden.ru/plants/art120.php
http://medonos-rasteniya.ru/HTML/sitemap.html
Стефан, съпругът ми, също се опитва да става пчелар. Едни пчели се заселиха преди години сами в изоставен кошер на разсадника. От тази есен започнахме да полагаме грижи за тях и ги преместихме в нов кошер.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот TishoZZ » 26 Ное 2018, 20:34

Откъде мога да си намеря качествени фототапети с животни? Купували ли сте такива и ако да, откъде? Не искам да взема някакви боклуци, дето ще се повредят след първата година.
Последна промяна TishoZZ на 26 Мар 2019, 12:40, променена общо 2 пъти
TishoZZ

Мнениеот lina » 28 Ное 2018, 12:16

Алпина, отдавна аз от теб получих една калина, но не помня назвението..Листата й приличат на Viburnum opulus "Nana" , но май клонките й са червеникави...При пресаждането на друго място се загуби табелката и .Понеже мястото не харесваше тя, пресадих я, и сега тя просто се разхубави..мъничка, засега е компактна. Офика расте близо до нея, но офика получих не от вас, от колективна поръчка, Офика беше засадена на сенчесто и никак не вървеше, Сега пресадих, дано да почне да расте по-бързо.
Искате да дам статия кои дървата не харесват другите и кои харесват един на друг?
Упоменавам това, защото много дървета не харесват калина до тях.
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

ПредишнаСледваща

Назад към Широколистни дървета и храсти