darkbluelight , идея си нямам какво има предвид човекът
Така е, когато в статия, пък и с претенциите да кажеш нещо полезно на хората
си служиш с български имена. За фолклора и етнографията е интересно и любопитно, в що годе сериозните писания е недопустимо, та даже било и в хоби-вестничета.
В България естествено са разпространени два вида калини - Viburnum opulus (червена калина) и Viburnum lantana (черна калина).
Като декоративни у нас се отглеждат калини от умерения пояс на цял свят. В случая на снимката е дадено съвсем друго дърво - Sorbus aucuparia, което на български се нарича офика, а на руски "рябина". Тя също е разпространена естествено у нас. Известно ми е, че у нас понякога наричат офиката "калинка", но това не е калина, нито пък дива калина, Растение "дива калина" във "Флора на България" не се споменава. Даже офиката (сем.Розоцветни) и калината (сем.Бъзови) са от различни ботанически семейства.
Не знам какво е имал предвид автора, дали той е избрал снимката за илюстрация на материала си, или някой журналист го е направил. Може би трябва да се потърси информация в руски сайтове, там се надявам поне руското име да е употребено правилно. На руски род Viburnum (Калина) също е калина, както и на български.
И изобщо латинският не е каприз
, а необходимост и коректност в такива случаи. Затова не вземам насериозно медицинското величие проф. Мермерски, което никъде, ама никъде не пише латинските имена на билките, които препоръчва. За мен това граничи с престъпление. Преди 5-6 години "професорът" беше лансирал в ТВ предаване, как дзуката (Juncus) лекувала диабет. И понеже в разсадника предлагахме 2 вида декоративни дзуки и тази информация излиза в Гугъл, ми звъняха непрекъснато хора, даже и от чужбина и аз им обяснявах, че в България има 21 вида дзуки. И че ако Мермерски не знае коя от тях е лечебна, аз още по-малко знам. Да не говорим, че като всяко блатно растение, много видове дзука съдържат отровата "палустрин" и си е направо опасно. Та така и с този пчеларски материал.
Съжалявам, че не ти бях полезна с това,което написах, Дарк. Ще взема и аз да потърся първоизточника на тази пчеларска информация и ще пиша пак.
Ти занимаваш ли се с пчеларство?
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров