Изпитвам симпатия към този храст. Вероятно заради хубавото му българско име. А и заради непретенциозната му, ненатрапчива, но безспорна красота, която всеки сезон е различна. Малко съм смутена от недоизяснената му систематична принадлежност, но определено това не е проблем за декоративните дендролози, за разсадниците - още по-малко. В Уикито пише че род Viburnum е от сем. Adoxaceae - това е съвременната версия. Аз пък винаги съм си мислила, че калината е сем. Бъзови. Според авторитетната "Флора Булгарика" калините се отнасят към сем. Бъзови. От уважение към родната наука и 35 годишната давност от явяването ми на изпит по ботаника, приемам, че род Viburnum (Калина) принадлежи на сем. Caprifoliaceae - Бъзови.
VIBURNUM, CAPRIFOLIACEAE
Toва е род, който се състои предимно от храсти, понякога малки дървета. Te са над 150 вида в целия свят и само два са естествено разпространени у нас. В България се срещат черна калина - Viburnum lantana:
И червена калина - Viburnum opulus:
Видовете калини, които можете да закупите при нас са:
1. Viburnum opulus - червена калина, основен вид.
Отглеждаме я отдавна, упорито я поддържаме, въпреки че рядко се купува. Много е вероятно да сме единствените, които я отглеждат Клиентите, които си купуват червена калина са или руснаци - те традиционно уважават този храст, или родители и дядовци на дечица, носещи красивото българско име Калин, Калина. Според мен червената калина е незаслужено пренебрегвана - най-вече защото болшинството хора просто не я познават и не знаят колко красива може да бъде тя - когато се разлиства, когато цъфти, когато се отрупа с плод и най-вече с есенното си багрене, което е впечатляващо. Няма да ви убеждавам с думи, ще ви убеждавам със снимки:
2.Viburnum sterilis "Boulle de neige" - картоп.
Kрасив сорт на червената калина е картопът, който също отглеждаме в разсадника, т.нар. Калина Снежна топка. Тя не образува плодчета, но пък има ефектен пролетен цъфтеж:
3. Viburnum opulus "Nana"
Това е един дребничък сорт на червената калина, който прави малки, гъсти, заоблени обеми. На този сорт нямам снимка в момента, за съжаление, но можете да го видите тук:
https://www.google.bg/search?q=Viburnum ... m&tbm=isch4. Viburnum bodnantense "Down". Цъфтежът и е още през март.
5. Viburnum sargenti "Onondaga"
6. Viburnum plicatum "Mariesii"
7. Viburnum rhytidophyllum