Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Lagerstroemia indica

Lagerstroemia indica

Мнениеот greeneyed » 02 Сеп 2015, 12:05

Имам купена от вас Lagerstroemia indica преди 3-4 години. Сега има цветни пъпки по върховете на клоните. Въпросът ми е следния - три клона са, единият е доста хоризонтиран / може би е бил затиснат зимата от сняг/, страничните клонки също се хоризонтират/ стърчи навсякъде, особено на юг/. Мога ли да стегна основните клони с допълнителна опора , да изчистя долните тънки стебла и след прецъфтяване да скъся страничните клонки. Ще я снимам , ако не съм достатъчно ясна.
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Re: Lagerstroemia indica

Мнениеот Алпина » 02 Сеп 2015, 13:43

Γрийни, нямам опит с подстригването на лагерстремията, но остави тези три клона за скелетни (основни). Превържи ги към опора, за да са компактни. След време, като надебелеят, те ще стоят достатъчно стабилно, надявам се. И понеже нямам опит, потърсих информация в гугъла. Има специфика в стригането на лагерстремиите, за да имат обилен цъфтеж. Давам линк, нещата според мен ще ти станат ясни от многото схеми. Трите клона си остават, а над тях разклоненията ги режеш сравнително ниско, но да има оставащи поне няколко пъпки, които ще стимулират разклоняването и по-обилен цъфтеж на следващата година. Тя цъфти на новия си прираст, както вероятно си забелязала, и трябва да се стимулира разклоняване. Така горе-долу фиксираш и височината и за бъдещ период - с този начин на стригане. Следващата година пак подстригваш ниско над скелетните клони, но вече и новоформираните разклонения. Така се получава все по-разклонена и гъста корона в една плоскост горе-долу и съответно - пищен и обилен цъфтеж.
Ето снимка на старо дърво, оттук: http://thecitrusguy.blogspot.com/2011/0 ... tting.html Стригането е добре да се направи пролетта, малко преди разлистването.

Изображение
Ето ти и линк с доста схеми, рязането изглежда доста просто като принцип: КАК ДА СИ ПОДСТРИГВАМЕ ЛАГЕСТРЕМИЯТА ЗА ОБИЛЕН ЦЪФТЕЖ
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот greeneyed » 02 Сеп 2015, 16:30

Сърдечно благодаря, Алпина, за информацията! Необходимо ми е време и разглеждане на растението, за да осмисля грешното силно скъсяване на горната част . А на снимките точно така са очаткани клоните.
Иначе ти си описала един стандартен начин на оформяне на короната, ама ти като режеш виждаш едно, а аз гледам, ама колко виждам? k3 Пак ще пиша.
greeneyed

Мнениеот Алпина » 02 Сеп 2015, 16:51

С тези резитби се оформят дебели и здрави стъбла и повдигната и плътна корона - явно това е начина за обилен и компактен цъфтеж. Предполагам, че може да се остави и на едно стъбло, всичко останало да се кастри и да се оформи като дръвче с чадъровидна корона.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 05 Сеп 2015, 18:06

Това е цветът на лагерстремиите, които предлагаме в разсадника. Младите растения са храстчета около 50 см високи, но тази година няма да ви цъфтят. Догодина обаче ще цъфтят. А лагерстремията от снимката е засадена в земята миналата година. Първата и зима навън беше студена и влажна и я "занули" - измръзна до долу. Тази година се събуди малко по-късно, но направи 5-6 летораста с височина 150 см и в момента цъфти доста обилно. Мисля тази зима да защитя стъблата, за да ги опазя от измръзване и да започна да я оформям по гореописания начин.

Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 26 Сеп 2015, 21:53

Да покажа красавицата, макар и само в близък план, че нещо панорамната снимка ще ме компрометира като градинар. :roll:

Изображение
greeneyed

Мнениеот Алпина » 28 Сеп 2015, 17:47

Хубава ти е, Грийни! Надявам се догодина да предлагаме бяла, червена и тъмнолилава в разсадника.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Бобсъна » 20 Юни 2017, 21:06

Люляка иска здрава резитба и защото тежкия мокър сняг го троши с лекота!!
Един комщиски...силна резитба:

Изображение

Ето го моя на село от преди 2 години:

Изображение

Лани лятос насадих един много кекав който почти измръзна тая зима,но се възстановява добре:

Изображение
Бобсъна

Градина в: Пазарджишко

Назад към Широколистни дървета и храсти