Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Бор - заболяване

Бор - заболяване

Мнениеот andy2000 » 19 Мар 2016, 13:35

Здравейте приятели!

Не съм сигурен, че тук е правилното място да задам въпроса си, но ако не е, се надявам да ме насочите къде да го направя. :)

Проблемът ми е следния - имам бор в градината на над 30 години. Висок е над 10 метра. От известно време по едната му страна тръгна някаква гадост, подобна на лишей, но не е и от тази страна клоните изсъхват, а кората придобива различен цвят. Някой има ли идея какво е и как трябва да го третирам, за да се излекува, ако е болест?

По-долу прилагам няколко.

Много благодаря!

Изображение

Изображение

Изображение
andy2000

Re: Бор - заболяване

Мнениеот Стефан » 19 Мар 2016, 22:41

Това, което според теб е подобно на лишей, всъщност е смола. Борът е смърч. Изтичането на смола е ранева реакция на дръвчето. Нещо го яде под кората. За съжаление не мога да ти кажа какво е. Най-вероятно е Ips typografus. Това е едно малко бръмбарче-корояд. Напоследък има каламитет от него по иглолистните гори. Короядът-типограф снася яйцата си под кората на смърча. Новоизлюпените ларви се хранят с лико - проводящата тъкан на дървото, прогризват дълги разклонени канали под кората, прекъсват потока на хранителни вещества към клоните и короната на дървото и то умира. Ако разгледаш внимателно от къде тръгва да тече смолата, може би ще откриеш малки дупчици в кората на смърча. Нямам идея какво да те посъветвам как да водиш борба с него. Може би в нета ще прочетеш нещо. Ако откриеш все пак дупчици, обели малко кора и разгледай дървесината под нея. Ако е проядена като типография, значи е той. Пробвай да пръснеш в дупчиците мухозол или някакъв друг спрей срещу бръмбари (от агроаптеките). Дано да успееш, но според мен шансовете ти са малки.
Аватар
Стефан

Мнениеот andy2000 » 20 Мар 2016, 13:50

Здравей,

Много ти благодаря за изчерпателния отговор.
Кората наистина се "бели" и има паднала по земята около бора.
Щом не си оптимист какво предстои според теб? Лека полека ще изсъхне целия и ще трябва да се реже?
Колкото и глупаво да звучи доста си го обичам, защото е над 30 годишен и ми се иска да го съхраня. s:

Поздрави
andy2000

Мнениеот Алпина » 20 Мар 2016, 21:07

Не е глупаво да го обичаш. Все пак струва ми се, че смърчът си е тръгнал.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Назад към Иглолистни дървета и храсти