Издърпайте от земята умрелите растения. Пробвайте с пръсти да изтеглите няколко тънки коренчета. Ако кората им се свлича и остава само 'остта', това означава, че има гъбно нападение - изгниване на корените. Проблемът тръгва от корените. Гъбите може да са причина, но може и да са само следствие на болни и слаби корени.
Ще извадя смърча и ще снимам корените. Той си отиде светкавично, имам чувството, че корените въобще не функционираха. Премествала съм растението от саксията в градината , без да разбутвам корените, а май е трябвало да ги видя.
Здравите растения винаги имат бели връхчета на корените. Това трябва да се гледа, когато се презасаждат растения. Също гледайте, когато купувате, под саксията да има малко показали се коренчета. Това е индикатор, че растението е добре вкоренено и ще продължи да расте, когато го презасадите. Най-вероятно смърчът да е бил 'пътник', когато сте го купили.
Здравейте, Нов съм във форума,но намерих тамата и мисля,че отговаря на моя проблем. Аризонски кипариси на около десет години.Съхнат връхчетата/от тази пролет/.И то не на всички? ... и ,може би тъп въпрос,но защо не мога да кача снимка от моя компютър?Четох в правилата,че трябва да е качена в мрежата,но къде?...И ЗАЩО?
По принцип не ми идва на акъла никаква причина да съхне аризонския кипарис. Вероятно мръзнене - издържа до -24 гр.С, но ако е бил поливан есента и е расъл до късно, това го прави по-чувствителен на студ и може да измръзне и при по-висока температура. Друга причина за съхнене е евентуално прекаляване с изкуствени торове. Има вероятност и да са се появили нови за България болести и вредители. Пробвайте все пак да пуснете снимка.