Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Cupressocyparis leylandii /Кипарис Лейланди/- Въпроси

Cupressocyparis leylandii /Кипарис Лейланди/- Въпроси

Мнениеот disi » 12 Май 2023, 13:14

Здравейте,

имам нужда от съвет и се надявам, че това е най-правилното място.
На скоро си закупих Cupressocyparis leylandii / Кипарис Лейланди / в бали, високи около 2,30/2,50м.,и доколкото разбрах доставени от Италия. Много красиви, кичести и добре оформени растения. Засадих ги както ме посъветваха там от където ги закупих, но започнах да се разочаровам защото във вътрешността си започнаха да пожълтяват. Не знам дали това е нормално, имайки предвид че вътре са много гъсти и най-вече че не са вкоренени.
Въпросът ми е, дали трябва да ги торя/поливам с някакъв стимулант за по-бързо развитие на кореновата система или това ще им повлияе зле, дори пагубно?

Благодаря на отзовалите се!
disi

Re: Cupressocyparis leylandii /Кипарис Лейланди/- Въпроси

Мнениеот Стефан » 13 Май 2023, 21:09

Ако жълтее от вътрешната страна на короната, там на практика са най-старите иглици на растението и е нормално то да ги сменя, особено когато корените му са съкратени и кореновата система не съответства на размера на короната. Не торете с нищо, както и не използвайте стимуланти. Просто поливайте редовно, с къпане на короната, като следите почвата да не се преовлажнява и заблатява, защото това също е проблем за корените. Пробвайте да качите снимки. Снимките трябва да са качени предварително на друга интернет платформа и от там могат да се качват в нашия сайт. Другия вариант е да ни изпратите снимките на мейла: greenspring.nursery@gmail.com
Аватар
Стефан

Мнениеот disi » 13 Май 2023, 22:27

Много благодаря за съветите. Снимки ще изпратя на имейла.
disi

Мнениеот Стефан » 14 Май 2023, 19:02

Разгледах снимките. Не откривам нищо обезпокояващо. Кипарисите са в отлично състояние, като се има предвид, че са скоро засаждани. Наблюдавайте в края на май и началото на юни дали ще се появи млад прираст по връхчетата на клоните. Ако да - всичко е наред.
Аватар
Стефан

Мнениеот disi » 14 Май 2023, 21:02

Надявам се всичко да е наред.
Благодаря отново.
disi

Назад към Иглолистни дървета и храсти