Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот Стефан » 04 Фев 2013, 21:47

Изображение

Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum, Wellingtonia gigantea ) е получила името си като жест към коренното население на Америка - Секву е бил вожд на ирокезите, забележителна личност - създал азбука и писменост за своя народ.Тъй като секвоята е гигантско дърво, покорителите на Дивия Запад го нарекли мамонтово дърво, назавание използвано и днес. Дърветата са били открити през 1852 год., по време на златната треска.
Ареалът на гигантската секвоя е планината Сиера Невада в Калифорния, където расте между 1200 и 2600 м н.в. Образува смесени насаждения с канадския захарен бор (Pinus lambertiana) , гигантската ела (Abies grandis), зелената дугласка (Pseudotsuga menziezii), жълтия бор (Pinus ponderosa), либоцедруса (Libocedrus decurrens) и конколорката (Abies concolor). Подобно на секвоята и тези дървета достигат голяма височина - до 80-100м. Влизайки в такава гора, човек се чувства като във величествен храм. Дебелата и мека горска постилка и кора на дърветата поглъщат всеки звук. Човек онемява пред тези гигантски и безмълвни свидетели на няколко хилядолетия от живота на Земята, и гласът му преминава в шепот. Слънчевите лъчи рядко докосват земята и под склопа на дърветата цари полумрак.
Най-старото, голямо и величествено дърво е наречено "Генерал Шърман", има обиколка близо до земята на 31.1 m и се счита за най-голямото дърво в света . Възрастта му се изчислява на 2500 години, а според някои дори 4000 години, като често е наричано "най-голямото живо същество на земята". Масата на ствола му се изчислява на 6100 тона. Ако това дърво се разбичи, от дървения материал могат да се построят 40 къщи, всяка с по 5 стаи. В същата “Секвоева гора” растат още 5 от десетте най-големи дървета на света. Предполага се, че гигантската секвоя може да живее до 6 000 години.
Един от първите европейци, които виждат тези дървета, е бил Хейл Търп през 1856г. Може би, поразен от невероятното чудо, разкрило се пред очите му, той е паднал на колене и се е поклонил пред величествената гора? За това няма свидетелства наистина, но че наистина е бил там доказва надписът “Хейл Търп 1856 година” - този "цивилозаван" опит да останеш в историята никога не е преставал да бъде актуален - оттогава та чак до наши дни.
Биология. Короната на секвоята в млада възраст има почти идеална конусовидна форма, а по-късно става неправилна. Стъблото е силно сбежисто и е покрито с дебел слой червено-кафява, мека, влакнеста кора. Височината му достига до 90-100м. Иглите са шиловидни, сивозелени и сравнително дребни, дълги 3 – 6 мм.
Шишарките са яйцевидни, дълги 5 – 8 см и широки 3 – 4 см. Узряват за 18 – 20 месеца, но могат да останат на дървото, запазвайки зеленикавия си цвят в продължение на 20 години. В пазвите на всяка шишаркова люспа се развиват 3 – 12 плоски семена, които са снабдени от страни с тесни крилца. Във всяка шишарка се образуват средно по около 230 семена, а на едно възрастно дърво могат да се изброят около 11 000 шишарки. Така теоретически всяко дърво има потенциал да произведе над 2 500 000 семенни растения. На практика обаче, това не се случва, тъй като най-често семената попадат върху дебелия слой от мъртва горска постилка образувана.Тя се образува продължително, достига дебелина до 20 см, не гние и попаднали върху нея семената нямат шанс да покълнат. И все пак гигантската секвоя се е самозасявала, подпомагана от ..... горските пожари.
Гигантската секвоя спада към т.нар. пирогенетични видове. Тя оцелява след спонтанно възникващите горски пожари, най-често предизвикани от мълния. Нещо повече - именно пожарите благоприятстват поникването на семената и възобновяването на гората. По време на пожара изгаря мъртвата горската постилка, а от високите температури шишарките на дървото изсъхват и се разтварят, семената изпадат и след първия обилен дъж дружно поникват.
Екология. В родината си този вид е привързан и се среща в речните долини, на алувиални влажни почви и при висока атмосферна влажност. Не понася варовика в почвата.
Гигантската секвоя е древно дърво - в края на Креда секвоите са били масово разпространени на 4 континента. Фосили от тях са намирани в цялото Северно полукълбо, включително и в Гренландия.
Използване. Дървесината на мамонтовото дърво е червеникава, лека, изключително твърда и много устойчива на гниене в земята. След откриването на секвоите, към древните исполини тръгнали всякакви авантюристи и разбира се - дървосекачи. Даже били изработени специални триони с дължина 7 метра. При много усърдна работа, двама души са поваляли секвоята за 10 – 12 дни. Дървесината е била използвана за обшивки на кораби, за кожуси на подземни водопроводни тръби, за телеграфни стълбове, за облицовка на къщи. Скоро, обаче се установило, че дървесината е крехка и влакнеста - понякога дърветата се разтрошавали от собствената си тежест при падането. Това снижило цената на дървесината и забавило темповете на унищожаване на секвоевите гори, но не ги спряло. Живелите две хиляди години дървета били използвани за сандъци за амуниции и дори кибритени клечки. Едва през 1890 остатъците в секвоевите гори е преустановена сечта и е създаден първият резерват “Секвоева гора”. По-късно към неговата територия се присъединяват и други сравнително запазени гори.
В по-ново време е установено, че по-младите дървета - на по 100 - 200 год. имат много по-здрава дървесина и се поставя началото на създаване на изкуствени насаждения от секвоя. Фактът, че дървесината на секвоята трудно гори и има изключително добри топло-изолационни свойства възвръща интереса към нея. Освен като горскостопанско, секвоята се утвърждава и като красиво декоративно дърво. Така в наше време тя се култивира изкуствено навсякъде в северното полукълбо, в районите с умерен климат. Среща се доста често и в нашите паркове.
Размножаването на секвоите може да се извършва както семенно, така и вегетативно. Шишарките могат да се събират през цялата година, но най-добре е това да става през есента, когато са най-сухи. За да се отворят шишарките и освободят семената се налага нагряване до 80 градуса за няколко часа - най- често в специална сушилня с горещ въздух в продължение на няколко часа. За по-малки количества шишарки, нагряването и просушаването им може да стане със сешоар или с пистолет за горещ въздух, в продължение на няколко минути. Добитите семена се засяват веднага в песъчлива почва. Могат да се оставят на открито, като се поливат при нужда През пролетта семената поникват. Вегетативното размножаване става чрез стъблени резници, по възможност взети от млади, няколко годишни фиданки. Времето за взимане на резници може да бъде през пролетта преди началото на вегетацията – през месец март – април, или през есента – края на август, септември или октомври. Резниците се залагат в хладен парник в пясъчен субстрат и се оросяват редовно. За една година резниците пускат корени и могат да се разсаждат.
Интродуцирането на секвоята у нас започва преди малко повече от 100 години. Най-възрастните дървета се намират в парка Врана, в Бояна и Борисовата градина край София, в парка Кричим, край Кюстендил, в Стара Загора, в резиденция Евксиноград и на още много други места. Навсякъде гигантската секвоя се чувства отлично, плодоноси и дава кълняеми семена, а някъде дори се самозасява. При по-студени зими, иглиците частично измръзват, но след това дървото се възстановява. Практически, може да се отглежда навсякъде в България, стига да има достатъчно влага през лятото – от морското равнище, до към 1200 м н.в.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 278
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот DiakonIgnat » 19 Мар 2017, 20:40

Моят опит със секвоите е от 2 г.
Преди толкова време поръчах малко семена от https://seedrack.com/ и следвайки инструкциите които дойдоха с тях, след около 3 месеца имах първите 7-8 секвои в саксия s: . Но нито едно не оцеля. За месец всичките изсъхнаха. След като поговорих с Joe https://www.giant-sequoia.com/ стана ясно, че явно не съм ги поливал достатъчно. Както е написал той на неговия сайт - трябва да поливате секвоите редовно през цялата продължителност на живота им за да растат успешно. Изглежда лесно, нали.

Втората реколта беше по-успешна.
Лятото покълнаха около 20%. През зимата секвоите спят, така че няколко месеца стояха dormant и веднага след като температурите трайно се пкочиха се събудиха с буен растеж. Това долу е снимка от 19 Март 2017.

И тук идва и проблемът ни. Тази дълга саксия не е подходяща за тях защото корените им ще ще оплетат и догодина ще трябва да отрежа някои от, тях за да ги пресадя. Ако отрежа от корените - почти сигурно ще загинат. Опитът ми показва, че в момента коренът им е около 10 см - един главен и дребни издънки от него, така че е възможно да се извади все още. Но с лъжица няма да стане. Трябва ми нещо, което да хване голяма част от пръстта стабилно и да извадя с нея дръвчето.

1.03.2017:

Изображение
Последна промяна DiakonIgnat на 01 Сеп 2017, 12:11, променена общо 5 пъти
Аватар
DiakonIgnat
 
Мнения: 64
Регистриран на: 19 Мар 2017, 15:24
Градина в: София, Мало Пещене, Криводол

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот Стефан » 19 Мар 2017, 22:17

Здравейте,
Страховете ви за прерязването на корените са неоснователни. В момента е много опасно да се вадят секвоите, защото видимо са започнали вегетация и са дали прираст. В това състояние са най-чувствителни на презасаждане. Най- добре е да се изчака поне до есента - септември - октомври. Или може и до другата пролет. Така както гледам, в сандъчетата има достатъчно място да се развиват. А прекъсването на част от корените, когато фиданките са в покой не е страшно за тях. Иначе ние в разсадниците щяхме да сме безпомощни да презасадим каквото и да е дръвче.
Като говоря за есенно презасаждане имам в предвид в саксии, които през зимата да се държат на по-смекчени температури - напр. на остъклен балкон. В тези саксии фиданките може да се държат 1 вегетационен период и след това да се засадят на постоянно място в земята.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 278
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот DiakonIgnat » 21 Мар 2017, 23:09

Добре, благодаря за съвета. Щях да направя грешка, ако не бях попитал.

Между другото, имам 8 дръвчета. Някой от форума иска ли едно? :-)
Не ги продавам. Питам дали някой иска да вземе едно и да го отгледа.

Изображение

Условието ми е да ми пращате снимки на дръвчето на 5-6 месеца, за да следя как се развива в сравнение с братята си.

Но имайте предвид, че не може да ги посадите на село и да ги оставите на самотек. След 1 седмица слънце ще са изсъхнали. В тази част от живота им трябва поливане. През лятото - всеки ден.


----------------------
ВАЖНО:
Показаните по-горе саксии се оказа че не са подходящи за секвои. Много са високи и не позволяват достатъчно drain т.е. накрая корените загниха. Саксията трябва да е или по-голяма или просто по плитка така че след поливане водата да минава през корените и да изтича или да се изпарява.
От 5 такива засадени успях да спася само една и то засега:
Изображение

В един момент крайщата на клоните им започнаха да пожълтяват и после този процес превзе цялото дръвче.
Посадих ги веднага навън но беше през лятото и те преминаха от едната крайност към другата - изсъхнаха за един ден. Тъжно.
Последна промяна DiakonIgnat на 01 Сеп 2017, 12:25, променена общо 5 пъти
Аватар
DiakonIgnat
 
Мнения: 64
Регистриран на: 19 Мар 2017, 15:24
Градина в: София, Мало Пещене, Криводол

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот bockos » 29 Мар 2017, 04:43

Някой знае ли къде се намира най-високата секвоя в София? Искам да отида и да я видя отблизо.
bockos
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Мар 2017, 04:35

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот Стефан » 29 Мар 2017, 21:33

Знам няколко секвои в Борисовата градина, но не съм си поставял за цел да търся най- високото дърво. И едва ли има такава статистика заСофия.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 278
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот DiakonIgnat » 04 Апр 2017, 00:58

Догодина ще трябва да засаждам секвоите на открито, но имам проблем.
Не мога да ги поливам всеки ден, а те имат нужда от това.
Търся нещо което да върши тази работа само, е, но да не струва колкото цяла система за поливане на тревна градина.

Някой пробвал ли е тези начини за автоматично поливане на саксии:
http://www.aquamat2000.com/bg/products/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F
Последна промяна DiakonIgnat на 22 Апр 2017, 15:21, променена общо 2 пъти
Аватар
DiakonIgnat
 
Мнения: 64
Регистриран на: 19 Мар 2017, 15:24
Градина в: София, Мало Пещене, Криводол

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот DiakonIgnat » 22 Апр 2017, 15:13

23.03.2017 - преди събуждането от зимен сън:
Изображение
22.04.2017:
Изображение

А това са тези трите от по-горния пост със снимка от 1.03.2017.
Тук са от 22.04.2017 т.е. след почти 2 месеца:
Изображение
Последна промяна DiakonIgnat на 01 Сеп 2017, 10:47, променена общо 3 пъти
Аватар
DiakonIgnat
 
Мнения: 64
Регистриран на: 19 Мар 2017, 15:24
Градина в: София, Мало Пещене, Криводол

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот Алпина » 23 Апр 2017, 19:14

Доста са пораснали. Следващата пролет, преди началото на вегетацията, можеш да извадиш внимателно от цветарското сандъче и да разрежеш на 3 части. Така всяко растение ще е с бала, а след това засадено в индивидуална саксия или направо в земята. Следвашата зима не трябва да са съвсем на открито. А и като млади растения първите 2-3 години е добре да имат някаква зимна дишаща защита - поне от вятър.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1432
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот DiakonIgnat » 25 Апр 2017, 09:28

Да наистина, такъв е планът ми.
Но имах намерение и тази есен да изкарам едно пред блока. После планирах да го оградя с прозрачна кошарка отворена отгоре - само за защита от вятър. Иначе снега не им пречи. Дори е полезен ако ги затрупа.
Но през лятото ще обмислям дали да го правя. Още не съм сигурен, че ще издържат направо зимата.

А иначе растат, да. Средно с по 1-1.5 мм на ден. Все пак те нямат ген за спиране на растежа l: . Ако не ги пречупи нещо, след време ще одерат Луната l:
Времевите измерения са различни с тях. Откакто ги гледам, всичко тече по-бавно.
Както е написал колегата по-горе в уводната статия, предполага се че живеят около 6 хиляди години.

За сравнение България я има от около 1300 години, а от Христа насам са минали само 2017 години wk:

Други са измеренията
Аватар
DiakonIgnat
 
Мнения: 64
Регистриран на: 19 Мар 2017, 15:24
Градина в: София, Мало Пещене, Криводол

Следваща

Назад към Иглолистни дървета и храсти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron