Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Re: Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum)

Мнениеот Стефан » 12 Ное 2020, 23:10

Някога произвеждахме фиданки от гигантска секвоя, но поради слабия интерес от страна на клиентите, престанахме. Можете сам да си намерите семена от сайт за търговия с професионални или любителски семена. Може да направите търсене в гугъл в български разсадници, къде предлагат готови фиданки. Мога и аз да се пробвам да заложа отново резници и да ги вкореня, но ще ми трябват 2 - 3 години докато изкарам готова стока. В Кюстендил има парк с плодоносещи секвои и гинко. Вероятно и на други места. Има голямо дърво до Института по физика на БАН на Цариградско шосе, има и в Парка Врана, над село Лозен също. Семената на плодоносещите гигантски секвои у нас имат прилична кълняемост.
Аватар
Стефан

Мнениеот pocoloco_bg » 21 Ное 2020, 16:44

Здравейте,

Закупих смена и ще се пробвам. Плана ми е следния:

1. 28 дена в хладилника в мокра салфетка
2. Като ги извадя семената ще ги сложа пак върху мокра салфетка на пряка светлина
3. Покълналите ще засъдя
4. Ако има живи, Май месец ще ги засъдя в Пирин :)

Ще съм благодарен за съвети.
pocoloco_bg

Мнениеот Стефан » 23 Ное 2020, 08:22

По 4-та точка искам да ви коригирам. До май месец ще са твърде малки и нежни за да бъдат разсаждани на терен. Най добре да останат засадени, там, където са покълнали поне 1 година. За всяко презасаждане трябва да се избира сезон, когато растенията са в покой,а това е есента около септември и пролетта, от февруари до края на април. От тази гледна точка май месец не е подходящ за разсаждане на млади, малки и нежни растения, освен ако нямате 'зелени пръсти'. Дано под 'в Пирин' не разбирате засаждане направо в някоя гора, ливада или друг чукар. Все едно да оставиш бебета да оцеляват в дивата природа. Дано да е някое добре поддържано дворче, на добре обработена почва, с поливане и плевене, а също и с опазване от вредители - мишки, къртици, кокошки, кучета и котки. Ако нямате такова място, най-добре ги разсадете в саксии, поливайте редовно и след 3 години, като станат поне 30 см, тогава ги засадете на терена. Успех ви желая, донякъде ви завиждам благородно, че си имате семена от секвоя. Пишете тук и споделяйте всякакви колебания, успехи и неуспехи.
Аватар
Стефан

Мнениеот DiakonIgnat » 11 Май 2021, 13:44

Айдееее бизнеса вече отвори 24/7/365 non stop - секвои за гледане :-)
насам народе, кой разбира тук се спираааа

https://giant-sequoias-lulin-satoshi.business.site/?m=true

скоро ще им сменям оградите - омаляха s:
Аватар
DiakonIgnat

Градина в: София, Мало Пещене, Криводол

Мнениеот irinastefanova825 » 05 Мар 2023, 19:50

аз съм доволна от това за поливане Baseus GF8 Self-storage маркуч
irinastefanova825

Мнениеот ifoo » 10 Апр 2023, 20:40

DiakonIgnat написа:Айдееее бизнеса вече отвори 24/7/365 non stop - секвои за гледане :-)
насам народе, кой разбира тук се спираааа

https://giant-sequoias-lulin-satoshi.business.site/?m=true

скоро ще им сменям оградите - омаляха s:

Браво, браво. До колкото разбирам, сеете ги в района от любов към вида, нали не греша?
(семената от тук ли са или са вносни?)
ifoo

Предишна

Назад към Иглолистни дървета и храсти