Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Туя

Туя

Мнениеот Zhenya Todorova » 04 Авг 2015, 18:25

Здравейте! Искам да ви помоля за съвет.
Имаме в двора си голямо дърво Туя, на повече от 40 год.
От около 2 години започна да съхне от върха на долу.
Мислех, че е временно, но за жалост не е. Бихте ли дали съвет как можем да спасим дървото?
Благодаря ви предварително. +h
Zhenya Todorova

Re: Туя

Мнениеот Стефан » 05 Авг 2015, 21:21

Обикновено, когато дърветата започват да съхнат от върха надолу, това означава, че не им достига водата. Направили са някаква коренова система на плитко - съобразена със подпочвените води и в един момент тези подпочвени води ги няма. Бих казал че й е сухо на туята. Но пък миналата година валя доста - 5 пъти над нормалните валежни количества. Дали сте правили напоследък някакви изкопи наблизо, които да й понижат подпочвените води? Или пък сега да получава повече вода от нормално - ако сте заустили някаква вода там до нея?
Аватар
Стефан

Мнениеот sunny » 06 Юни 2016, 16:36

Имам същия проблем само че с новозасадена туя - засадих я в средата на март тази година. Купих растението вкоренено от разсадник http://shopplants.bg/ и беше в отлично състояние. През последния месец забелязвам доста покафенели клонки, като в началото мислех, че е нормално, но вече започвам да се притеснявам, че изсъхва.
Не мисля, че причината е засушаване, защото валежите тази пролет са повече от нормалното количество. Не съм сигурна за изложението, но като цяло е на открито и има изобилие от слънчева светлина. Някакъв съвет? Възможно ли е да са я нападнали вредители?

Четох също, че преди засждане трябва да се разчоплят оплетените на дъното корени и дори да се подрежат, а това не беше направено. Възможно ли е корените да не могат да се развиват и дървото да изсъхне?
sunny

Мнениеот Стефан » 08 Юни 2016, 21:33

Дайте снимки. Така не можем да ви бъдем полезни.
Аватар
Стефан

Мнениеот lina » 18 Дек 2018, 09:24

"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Мнениеот ivaila88 » 25 Мар 2019, 12:06

Понеже всички мои приятели вече почнаха си купуват аминокиселини, реших и аз да не изоставам. В началото нямах големи надежди, но се оказа, че са много ефикасни, няма ала бала!
ivaila88

Назад към Иглолистни дървета и храсти