Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Clematis - клематис

Re: Clematis - клематис

Мнениеот greeneyed » 05 Дек 2018, 15:52

По това време са вече осланени, с почернели листа , но стъблата са жизнени. Изрязани или не, при дълготрайно затопляне тръгват да се развиват, което не е добре, защото през януари ги чака голям студ. Аз лично ги режа след 15 декември. Дотогава изтърпявам една кафява маса ,полусуха и некрасива ,да стои в градината. Трудно вървят при мен, освен витицелите. Другите- от 2ра група- не са това , което се очаква от тях. :roll: Повече слънце ли искат, тор ли , не знам...
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 06 Дек 2018, 09:48

Клематисите като цяло са доста непретенциозни и доста сухоустойчиви. По отношение на светлината за тях важи правилото - краката на сянка, главата на слънце. Т.е. за хубав цъфтеж трябва да се огряват добре, но коренът не трябва да се прегрява. Имам клематиси, които цъфтяха много добре, но след като храсти и дървета ги засенчиха, спряха напълно да цъфтят и то вече години. Вероятно ще им влияе добре торене и поливане от време на време. С бавноотдаващи торове. Но нямаме много опит с тях. Предполагам и особено важни са им резитбите. Хубавите клематиси с обилен цъфтеж са с много леторасти, а това се постига с правилна резитба. Ще намеря някаква базисна информация по въпроса и ще я кача тук. Витицелите като цяло не се режат толкова, по-близо са до дивите си прародители и наистина се развиват безпроблемно и сами.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот lina » 05 Мар 2019, 13:46

Алпина, имам клематиси в саксиите. Един от тях е цъфнал, два другите прокараха..Да ги засадя или още ги къткам в саксиите им?
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Мнениеот Алпина » 05 Мар 2019, 15:33

След като вече са се развили - листа и цвят, изчакай малко да се постопли още. Ако ги беше засадила по-рано, преди да почнат да се развиват, нямаше да има проблем. Но сега някоя слана може да ги опърли.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот lina » 05 Мар 2019, 17:42

f:
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Предишна

Назад към Лиани и катерливи растения