Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Текома, Кампсис (Tecoma radicans/Campsis radicans)

Текома, Кампсис (Tecoma radicans/Campsis radicans)

Мнениеот Femme » 24 Апр 2013, 13:59

Здравейте!
Имам западна тераса и всяко лято търся начин да си направя сянка. Интересува ме дали текомата би била подходяща, ако й измисля съоръжение по което да се катери. Подходяща ли е за отглеждане в кашпа и, ако е, колко коренчета трябва да сложа, за да покрие място с размери 3х3м във вертикал?
Аватар
Femme

Re: Текома, Кампсис (Tecoma radicans/Campsis radicans)

Мнениеот Стефан » 27 Апр 2013, 22:02

Текомата е много мощна лиана. Едно растение може да облече 3-етажна сграда. За района на София не е достатъчно студоустойчива. При по-студени зими измръзват клоните, а когато се отглежда в саксия вероятно ще измръзват и корените. По принцип лианите могат да се садят долу на терена край къщата и за 2-3 години стигат до 2 -ри - 3-ти етаж. За едно лято израства около 2 м. Текомата се катери като се захваща с въздушни коренчета за стените. Допълнителни съоръжения не са й нужни. За обличане на пергола аз бих избрал лоза. Вярно, че грижите са повече, но и ползата е по-голяма.
Аватар
Стефан

Мнениеот Femme » 29 Апр 2013, 12:35

Благодаря! Под лоза не разбираш лозинка или да?
Аватар
Femme

Мнениеот Алпина » 01 Май 2013, 19:46

Всъщност Стефан има предвид точно лоза. Има и декоратвини видове - Vitis amurensis например, но може и някоя непретенциозна откъм грижи и даваща грозде лоза - Vitis vinifera.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Алпина » 18 Мар 2016, 21:42

Изображение

Искам да опресня тази тема, като съобщя, че в разсадник ЗЕЛЕНА ПРОЛЕТ тази година предлагаме няколко сорта на текомата:

1. Campsis (Tecoma) radicans - класическият оранжев сорт
2. C.radicans Gabor - червено цъфтящ сорт
3. C.radicans Flamenko - червено цъфтящ сорт
4. C.radicans Flava - жълто цъфтящ сорт

Растенията, цъфтящи в жълто са най-дребни в момента и в ограничено количество, но се надяваме всички сортове да присъстват редовно в асортимента ни отсега нататък. Всъщност текомата е чувствителна на студ само в млада възраст, поради което се налага едно "зазимяване", състоящо се в натрупване около корена, а при възможност затрупване и на по-младото стъбло с опадала есенна шума или друг топлещ и дишащ материал. Растението трудно загива от студ, защото обикновено успява да стартира отново от подземни издънки. Когато направи по-дебело стъбло, текомата няма проблем със студа. Освен това цъфти на нови леторасти и дори и да измръзнало частично, възрастното растение цъфти без проблем. Изключително сухоустойчива и безпроблемна за гледане след като "прескочи" детската си възраст. Но винаги се съобразявайте с размерите и - те са като на мощна лозница и поддържането и в някакви приемливи размери е свързано с доста работа с ножицата напролет. Освен това трябва да се премахват и издънките, които текомата дава - особено по-младите растения.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 19 Мар 2016, 05:04

Тази жълта текома (C.radicans Flava) я търся отдавна. Може ли да си резервирам една? :roll:
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Алпина » 19 Мар 2016, 08:37

Разбира се, Андоне. Надявам се до седмица да го кача този прословут пролетен ценоразпис, дето го мъдря от толкова време. И казвай какво да пращам, докато не съм спряла поръчките, защото нещо много ударно ми тръгнаха още от зимата и не знам докога ще издържа. Даже, мисля да ти пратя едното от двете си майчини растения. Дано цъфне бързо при теб и да кажеш верно ли е жълта :mrgreen: Нещо му нямам абсолютно доверие на този холандски внос, даже никакво му нямам напоследък :evil: Но определено е малко по-различна и в листата. А червените вече доказаха, че са наистина червени.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Назад към Лиани и катерливи растения