Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Невероятната баптизия (Baptisia australis)

Невероятната баптизия (Baptisia australis)

Мнениеот Алпина » 19 Авг 2016, 20:58

Баптизията (диво индиго) е родом от Северна Америка. Тя е бобово растение, донякъде прилича на лупината. Но е доста по-едра - с визия почти на храст и с прекрасни сини цветове. Доста отдавна я отглеждам на разсадника, даже много пъти клиенти са си я купували. Но не знам докъде са стигали с това растение и дали е успявало да цъфне при тях. Общо взето, беше ми малко странна и даже недотам перспективна, но присъстваше в асортимента ни.
Докато ми се обади позната, която е колекционерка на редки и красиви растения. Тези растения тя сади пред блока си. Облагородила е до неузнаваемост това пространство. И ако не бях отишла веднъж да и занеса цветя, и до ден днешен нямаше да знам за прекрасната и мисия. И тя ми каза, че при нея баптизията цъфти. Така благодарение на Наталия, аз видях това растение с други очи. Не само го видях, ами бях потресена от неговата внушителна, необичайна и прекрасна визия. Дотолкова, че въпреки направените снимки от градината й, аз бях пропуснала да снимам точно баптизията. Явно колкото пъти съм обръщала поглед към нея, толкова пъти съм онемявала. Тези снимки по-долу ми ги изпрати Наталия. С разрешение да ги ползвам. Безкрайно и благодаря за това. Уверявам ви, те изобщо не предават в достатъчна степен красотата на растението. Първо - то беше високо колкото мен. Второ - на живо изглежда необичайно, като много екзотичен пришълец. И трето - наистина е много ефектна и красива.
Проблемът с отглеждането на Baptisia australis е, че иска слънце, добър дренаж и търпеливо отглеждане 2-3 години, за да стане това, което е. Напълно е зимоустойчива (издържа до -29 градуса), непретенциозна към почвата и много сухоустойчива. Не обича да бъде местена в по-късна възраст и е важно да намери точното си място в самото начало. Това е всичко за баптизията. Нищо сложно. Пролетно време изкарва едни леторасти, подобни на аспержите. Съжалявам, че я подцених и не я засадих своевременно в градината си. Но тази грешка вече е поправена. А в разсадника имаме реколта от прекрасни растения, които вече са готови за продажба.
Това са снимки от албума на Наталия. Но самата баптизия, както вече казах, е много по-красива от снимките си.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Невероятната баптизия (Baptisia australis)

Мнениеот Алпина » 26 Яну 2017, 16:27

Понеже съм доживотен фен на това растение, решихме да разнообразим и асортимента на разсадника. В началото на лятото най-вероятно, ще предлагаме млади растения от още два, по-редки видове баптизия. Семенцата вече никнат и затова си позволявам да бия тъпана :mrgreen: Ето тези са новите видове:

ЖЪЛТА БАПТИЗИЯ (Baptisia sphaerocarpa)

БЯЛА БАПТИЗИЯ (Baptisia leucantha)
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот megan » 16 Сеп 2018, 00:11

Здравейте, интересува ме баптезията. Имате ли от нея и на каква цена
megan

Мнениеот Алпина » 16 Сеп 2018, 09:15

Здравейте! Имаме млади растения, цената е 5 лв./бр. https://zelena-prolet.com/Baptisia_aust ... OVEN_VID_0 Ще и трябват 2-3 години да зацъфти. Ако решите да поръчате, моля, направете го тук: https://zelena-prolet.com/Onlayn_porachki
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Атанасов » 02 Окт 2018, 14:57

Здравейте!
Бихте ли ме информирали колко дълго цъфти баптизията и от кога до кога. Особено, ако имате информация, край морето.
Благодаря предварително!
Атанасов

Градина в: Свети Влас

Мнениеот Алпина » 03 Окт 2018, 08:44

Според мен цъфти около месец. Растението е рядко, не знам дали някой го е предлагал преди нас и по-скоро все още няма наблюдения върху него. Аз нямам цъфтящо растение, сниманото е на една приятелка, расте в София. Но за да достигне до цъфтеж от разсада, който предлагаме, са и необходими 2-3 години. Ще разпитам доколко запазва своята декоративност и след цъфтежа и ще пиша тук. Знам, че шушулките не се разпадат, а остават със семената до есента, и когато вятърът ги люлее, те издават специфичен шум. Един вид звукова атракция са.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 01 Окт 2019, 19:46

Благодаря, Наталия! Отново ще предлагаме баптизия в разсадника догодина, надявам се в неограничени количества - благодарениe на семената, събрани от нейното растение. Вносните купени семена са доста скъпи и със слаба енергия на кълнене, тегав растеж и пр.

Ето реколтата от тази година, след като добих семената, се оказа че са доста и имам за хиляди растения. bg:

Изображение
Изображение
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Назад към Многогодишни градински цветя