Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Лигулария (Ligularia)

Лигулария (Ligularia)

Мнениеот Алпина » 26 Яну 2017, 12:55

Изображение
Ligularia przewalskii (Лигулария на Пржевалски)

ЛИГУЛАРИЯ e сравнително богат род, с представители в Европа, Азия и Африка. Декоративна стойност имат предимно азиатските видове. В България има два представителя на рода, като българското им име е див тютюн. Не ме кефи и не мисля че дава каквато и да е представа за растението или пък има нещо oбщо с тютюна и семейството му, затова ще използвам латинското име ЛИГУЛАРИЯ. Наречено е див тютюн заради сходство на листата и най-вече на размера им с тези на тютюна.
Лигулариите обичат влажен и по-хладен климат. Това ги прави подходящи за по-планински условия. Ако се отглеждат на топло географско място, това трябва да е на полусянка и да са предпазени от силното следобедно слънце. Почвата трябва да е винаги влажна и да не се допуска засушаване. Като се вземат предвид тези им особености, можете да си отгледате едни прекрасни, едролистни, архитектурни растения - добре стоят край езера, в групи, като солитери. Изглеждат екзотично и царствено, приковават вниманието върху себе си.

Преди няколко години отглеждахме и предлагахме лигулария на Пржевалски. С известно прекъсване, тази година смятаме отново да я предложим на нашите клиенти.

ЛИГУЛАРИЯ НА ПРЖЕВАЛСКИ (Ligularia przewalskii):
Тази лигулария произхожда от Средна Азия - Китай и Монголия. По време на цъфтеж достига 150 см. Образува красива туфа от тъмнозелени, дълбоко и изящно нарязани листа. Цветните дръжки са тъмни на цвят и прекрасно контрастират с дългите до 70 см класовидни и тесни съцветия, обагрени в жълто. Полусянка, плодородна почва и влага. Студът не я плаши.

ЛИГУЛАРИЯ ЗЪБЧАТА (Ligularia dentata 'MIDNIGHT LADY'):
Много атрактивен вид също. Листата са едри, събрани в гъста розетка, тъмно оцветени. Това е едно по-ниско растение - до 100 см по време на цъфтеж. Листната маса е 50-60 см. Същите условия на отглеждане - в хладен климат може и на слънце, в горещ задължително на полусянка и постоянна влага. Прекрасна компания за роджерсия, астилбоидес и други растения с подобни изисквания. Много студоустойчива.

Надявам се в края на април и май в разсадника да предлагаме и двата вида лигулария.
s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Лигулария (Ligularia)

Мнениеот Delphinium » 03 Фев 2017, 12:31

След като по необясними за мене причини ми загина пржевалската, естествено, че отново я искам. Както и другата. Много безпроблемно и красиво цвете.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 03 Фев 2017, 13:21

Да, разбира се - само да я отгледам :mrgreen: Обаче, лигулария на Пржевалски нещо ми се лигави. Среднощната лейди поникна за няколко дни. Пише, че са безпроблемни семената и при двете, само дето никнат по-бавно и неравномерно. Започва да никне всъщност и на Пржевалски, ама нещо и липсва енергичност, да видим какво ще се получи с нея. Ще трябва после да си събирам собствени семена, които нямат проблеми с кълняемостта, общо взето.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 03 Фев 2017, 23:38

След като затри моите семена, сега ще трябва пак да се бориш :mrgreen:
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 04 Фев 2017, 01:55

Грешиш, аз затрих семената ти от делфиниума, от лигуларията имах реколта от семената, които ми събра :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Angelina_S » 04 Фев 2017, 20:15

Явно днес е денят на лигуларията...
Седя си аз и в глупав транс гледам/слушам клипчета за сенчести градини в youtube. Разни англоезични люде бродят из своите подравнени и скучновати насаждения и назовават всички растения с едни безумни поп-имена. И... в края на един клип камерата се забива в развита туфа от интересни листа без никакви цветове, а гласът зад кадър казва нещо като "ликилееъриа" и аз, хлъц! Търся наслуки разни вариации на lychilaria, накрая връщам клипа и се оказва "лигюлееъриа". :mrgreen:
И от пост на пост, та у "Зелена пролет". wk:
Искам!
Обаче намерих и тази:
Изображение
Ligularia dentata Britt-Marie Crawford - с късен летен/ранен есенен цъфтеж.
Нещо трябва да се направи...
h: h: h:

О, поправям се, видях 'Midnight Lady' в първия пост. Тя е моята! f:
Аватар
Angelina_S

Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Мнениеот Алпина » 04 Фев 2017, 21:04

Явно напоследък текат мисловни вибрации и синхронизации в пространствено-времевия континуум на тема ЛИГУЛАРИЯ. И сензитивни хора с градинарска обремененост ги улавят :mrgreen:
За твое щастие, Ангелина, точно тази която искаш, поникна прекрасно с едни дебелички, многообещаващи поници. Така че желанието ти е почти сбъднато. Лигулария на Пржевалски ми е под въпрос в момента. И знаеш ли, преди 1-2 години, пак докато си блуждаела из майсторските градини, се беше натъкнала и ми беше споменала едно растение, което прави хубави масиви - Pycnanthemum muticum (планинска мента). Имам семена и от него, тия дни ще го сея. Оспамих си темата :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 29 Юни 2020, 13:20

Имаме налична Лигулария на Пржевалски в разсадника.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Назад към Многогодишни градински цветя