Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

За карамфилите (Dianthus sp.)

Re: За карамфилите (Dianthus sp.)

Мнениеот Алпина » 16 Авг 2018, 20:48

Здравейте! В момента се отглеждат и предлагат в продажба много хибриди, най-вече на Dianthus chinensis, които цъфтят през лятото, цъфтежът е продължителен и са много атрактивни. И проблемът не е в тяхната зимоустойчивост, а в това, че това са двегодишни или кратко живеещи растения. Затова, независимо дали са размножени със семена или вегетативно, в повечето случаи се предлагат и отглеждат като летни едногодишни цветя.
Не знам дали вашите са такива, догодина ще стане ясно. Но цъфтящите еднократно карамфили (като тези, които ви изпратих) имат дълъг живот, когато им се осигурят подходящи условия. За съжаление цъфтежът им освен еднократен (през май), трае само няколко седмици. Изключение прави само карамфилчето Pixie - изкарва цветчета почти цяло лято, макар и необилно. И е дълговечен.
Летните (китайски) карамфили цъфтят дълго и ефектно. Но пък имат кратък живот.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот svetla » 17 Авг 2018, 09:32

Благодаря за поясненията! Ще ги насадя и ще се погрижа ако стане много студено зимата, да ги внеса вътре или да ги покрия. За осемте карамфилчета, които взех от вас, прочетох всичко, написано в сайта ви за всеки вид, и сега най-внимателно си подготвям почвата за тях - пропусклива, с едър пясък, дребни камъчета варовик и чакъл, по-едри камъчета / мрамор и др./ за оформяне около туфичките. Само за два от видовете, които ми пратихте, не открих нищо в сайта ви - за pixie и за pavonius, и рових из нета да открия информация, но тя е доста различна за височината на растението.
Едно от карамфилчетата още цъфти, точно pixie-то. Това, че цъфтят само веднъж, не ми пречи - като листа са толкова декоративни и симпатични!
svetla

Мнениеот Алпина » 17 Авг 2018, 21:34

Карамфилите, за които няма качени статии в сайта на разсадника можете да отглеждате по същия начин като останалите. Т.е. не изискват някакви специални грижи. Моите зимуват напълно на открито. Разчитат на валежите от дъжд и сняг. С изключение на особено сухи зими, когато се е случвало да поливаме растенията си в саксиите дори и през декември.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот svetla » 27 Авг 2018, 15:25

Моля за указания относно торенето на карамфилите, които взех от вас.
Ще пратя снимки как съм ги насадила, но както са в сандъче и в широка ниска керамична саксия, ще им трябва подхранване.
svetla

Мнениеот Алпина » 28 Авг 2018, 16:47

Аз торя основно посредством листно подхранване в разсадника, а в субстрата има бавноотдаваща тор - осмокот. Но осмокот се предлага само на едро и се ползва самов разсадниците. Вие, обаче, запонете да торите от догодина пролетта, можете да си вземете някаква разтворима или течна тор за цъфтящи растения и според указанията като честота и концентрация, да торите с нея през вегетацията.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот svetla » 29 Авг 2018, 09:28

Благодаря! И да се похваля - pixi-то ще цъфти отново, с пъпка, която изкара и оформи при мен !
svetla

Мнениеот svetla » 12 Сеп 2018, 11:25

Искам да поздравя Зелена пролет за сайта и чудесния форум с многото интересни и полезни статии, за успехите ви с програмата за възстановяване на български растения, и да ви предложа едно допълнение към богатата колекция от карамфили, която имате. Пролетта на 2017 г. от разсадник в Плевен купих карамфил, който презимува успешно и цъфти от тази пролет до сега обилно и непрекъснато. Листата му са остри, тесни, твърди и сребристи, като на сортовете, които цъфтят само веднъж годишно, цветът е пъстър - бяло с винено, кичест, без дръжка. Струва ми се, че е многогодишен, но най-хубавото, е че ухае невероятно и много силно !
Уважаема Алпина, ако ми кажете как и кога да отрежа от този карамфил, с удоволствие ще Ви пратя да го развъдите.
svetla

Мнениеот Алпина » 13 Сеп 2018, 16:29

Здравей Светла! Благодаря за предложението, но моят съвет е да го гледаш през зимата и да видиш как ще се държи догодина. Може и многогодишен да е твоят карамфил. Но има многогодишни, които с времето губят декоративни качества и трябва да се подновяват всяка година, за да цъфтят и изглеждат добре. Т.е. трябва да го наблюдаваш по-дълго време, да видим догодина дали ще цъфти така обилно, както тази година и дали ще нараства на листна маса. Ако всичко това се случи, може би си струва да се експериментира с него. Мога да опитам с резници, но предпочитам да е в много ранната пролет. f:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот svetla » 13 Сеп 2018, 16:49

Добре, ще видим как ще изкара тази зима, предложението си остава !
svetla

Предишна

Назад към Многогодишни градински цветя