Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Ехинацея

Ехинацея

Мнениеот Люксо » 01 Мар 2013, 10:09

Вчера получих предварително поръчаните от "Сортови семена" растения. Между тях има 3 ехинацеи - purpurea, purpurea Alba и Indiaca. И трите са покълнали. Мога ли да ги садя вече в градината? Новият растеж има ли нужда от защита - мулч, буркан, нещо друго?
Люксо

Градина в: София

Re: Ехинацея

Мнениеот Алпина » 01 Мар 2013, 19:32

Според мен от съхранението са форсирани. Ако все пак ги засадиш, задължително мулчирай. А най-добре ги засади в някакви саксийки и изчакай. Днес ги гледах моите на разсадника - тези навън не са чули за пролет. Но странното е, че и тези в оранжерията, където през деня става 30 градуса, също не са започнали да се развиват. Имаше някакви дългосрочни прогнози за март, които предвиждаха до -8 градуса минимални температури. Февруари беше топъл, всичко се развива много бързо и е възможно да има неприятни изненади и повреди от ниски температури. Зачудих се коя е E.Indiaca, аз я знам като "Doubledecker". Мисля, че съм чела някъде, че рядко прави качулка при първи цъфтеж, но не съм много сигурна tk:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Люксо » 01 Мар 2013, 19:58

OK. Благодаря ти. Утре ще се занимавам с тях. Цените бяха ниски, затова се реших.
Люксо

Мнениеот Алпина » 15 Апр 2013, 19:33

Ехинацея - Echinacea, Compositae (Asteraceae)

Echinacea purpurea
Изображение

Echinacea purpurea Alba
Изображение

Родът наброява 5 вида, всички с произход Северна Америка. Първоначално - през 18 век, ехинацеята е описана като Rudbeckia purpurea. Век по-късно в систематиката и е отделено място на самостоятелен ботанически род. Листата в основата са закръглени или ланцетни, груби, овласени. Стъблените листа са нарядко разположени и тясно-ланцетни по форма. Съцветието е тип кошничка с красиво оцветени лигули и бодливи, гъсто разположени тръбести цветчета на диска. Дискът е с изпъкнала форма и таралежоподобна визия, като е дал името на целия род (echinos - таралеж).
Ехинацеята, доскоро по-скоро непозната у нас, набира внушителна популярност. От една страна като билка - имуностимулатор с противовирусен и антибиотичен ефект. Използвана е като лечебно средство още от индианците. От друга страна - като градинско цвете - лесно за отглеждане и непретенциозно, красиво и дълго цъфтящо в разгара на лятото. Създадени са и продължават да се създават безброй декоративни сортове.
Ехинацеята като билка.Най-ценна като лекарствно растение е Echinacea angustifolia. А най-висока концентрация на лечебни вещества има в корените на този вид, по-малко в листата и стръковете. Echinacea purpurea също се използва като лекарствено растение, като използването и е предизвикано от това, че ежегодно от нея се произвежда огромно количество билкови лечебни препарати, а тя е по-лесна за отглеждане от E.angustifolia и по-разпространена.

Ехинацеята като декоративно растение.
В употреба в началото влизат сортове, които са естествени хибриди, различаващи се по височина, размер и форма на цвета. И до ден днешен те се произвеждат по семенен път - по-високи или ниски, бели или розоволилави. В последните години, обаче, селекцията сътвори чудеса с ехинацеята. Появиха се невероятни сортове в невероятни и нетипични, буквално всички възможни цветове, без синьо. Тези красиви хибриди обикновено са защитени с лиценз, размножават се само вегетативно, малко по-капризни в отглеждането. Но като цяло прекрасни, красиво и продължително цъфтящи и дълговечни в градината.

Ехинацеите виреят успешно на всякаква почва, обичат слънчеви месторастения и са доста сухоустойчиви. Отгледани от семе могат да зацъфтят още на първата година при ранен зимен посев. На втората и третата година са направили прилично голяма туфа, която пролетно време може да се дели успешно и сортът да се размножи вегетативно. Съчетават се добре с други летни цветя и треви. Цъфтят в разгара на лятото до есента и без съмнение са предпочитано и доста популярно цвете в последните години.

Дълги години в разсадника отглеждахме Еchinacea purpurea в класическия и розоволилав вариант, както и бялоцъфтящият сорт. Миналата година за пръв път тествахме някои от хибридите на Тера Нова:
Maui Sunshine
Изображение

Tangerine Dreams
Изображение

Tomato Soup
Изображение

Тази година освен Echinacea purpurea и Echinacea purpurea Alba, макар и ограничено, ще предлагаме лечебната Echinacea angustifolia и още няколко нови сорта на Тера Нова: Secret Passion, Colorbust Orange, Hot Lava, Coral Reef.
Освен това имам и очаквания към едни посеви от семена - микс от цветове, които видимо дават заявка да бъдат различни, надявам се и нестандартни и хубави.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот wenche » 19 Апр 2013, 14:19

Моята засадена преди 2-3 седмици в саксия ехинацея вече има 5 листенца.
Нямам повече търпение и смятам да я прехвърля на двора ko:
Или да изчакам все пак още малко ?!?!
wenche

Градина в: на 20 км от София, на 800 м надм.височина

Мнениеот Алпина » 20 Апр 2013, 07:02

Мисля, че вече може да се засади навън. Моите вече са навън, понякога има леки слани сутрин, но не ги повреждат.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 07 Юли 2013, 06:57

Ехинацеите започнаха да цъфтят. Старите ми растения, засадени миналата есен в земята, са станали вече прилични туфи.

Изображение

А това са новите сортове, които отглеждаме за пръв път в разсадника тази година и от които има малки налични количества за продажба, всички сортове са високи и много атрактивни:

Colorbust Orange
Изображение

Hot Lava
Изображение

Leilani
Изображение

Secret Passion
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 03 Окт 2013, 19:43

Страхотни са ехинацеите- не ги мори суша, не боледуват. При мен единствено сляпото куче ги тормози, обаче и на това има лек- курдисах ги в надупчени големи съдове и пак са в градината. Нямам много място за високите, а от тази година имам 2 цвята нискостеблени.

Изображение

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 03 Окт 2013, 19:54

Наистина желязно цвете. Невероятно сухоустойчиво. Може би трябва да заложа на по-ниски сортове. Бяла ниска съм отглеждала преди няколко години, но в момента всичките ехинацеи, които отглеждам, са все високи. За самите растения това не е проблем, защото правят здрави дръжки и не полягат, когато се отглеждат на слънце.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 03 Окт 2013, 20:13

Нискостеблените се композират по-лесно. Просто за 4-5 години градината се запълни и за нови високи растения няма място. k3
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Следваща

Назад към Многогодишни градински цветя