Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Ехинацея

Re: Ехинацея

Мнениеот greeneyed » 25 Яну 2016, 19:56

Ехинацеите са най-толерантните растения в горещото лято.

Echinacea atrorubens
Изображение

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 25 Яну 2016, 20:18

Tвоите ехинацеи E.atrorubens изглеждат досущ като моите Echinacea pallida и Echinacea pallida "Hula Dancer", които отглеждам за пръв път тази година :mrgreen: . Венчелистчетата им приличат на полата на хавайска танцьорка. Много са хубави и нестандартни. Радвам се, че ще ги отглеждам!
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот greeneyed » 25 Яну 2016, 20:21

Ами то аз сама съм ги определила като atrorubens. Купила съм ги за жълта алстромерия. Високи са около 1,5 м.
greeneyed

Мнениеот Алпина » 26 Яну 2017, 19:58

С 1 година закъснение отговарям на greeneyed - евтиното (вероятно от СС), понякога излиза скъпо. Или пък нищо не излиза :mrgreen: Аз харесвам тези ехинацеи с увиснали венчелистчета, иначe нямаше да ги отглеждам. Стоят ми едни такива дълбоко драматични. И много добре си пасват с треви.

И така, видовете и сортовете ехинацеи за 2017 год. можете да разгледате тук EХИНАЦЕЯ.

Новите неща са 3 сорта с увиснали венчелистчета:

Echinacea pallida - розова, ще цъфти тази година.

Echinacea pallida 'HULA DANCER' - бяла, ще цъфти тази година.

Echinacea paradoxa- жълта, ще цъфти догодина.

И нещо съвсем ново:
Echinacea 'GREEN TWISTER' - съвсем нов сорт, възпроизвеждащ се от семена, двуцветен. Първият му цъфтеж ще е догодина.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 30 Яну 2017, 21:21

Не са от СС,Алпина, от градински център са. С голямо удоволствие купувам растения оттам. Този път обаче от 5-6 опаковки ни едно не излезе същото . Даже имаше такива, които при нас са едногодишни - тигридия , спараксис . За ехинацеята не съжалявам, въпреки че е прекалено висока -колкото розите около нея. Сега вече си и кръстница f: , поне името да си носи правилно.

А жълтата ми ехинацея/ точно каква е мога да кажа по-късно/ - ниска, голяма сладурана, около 5 години след засаждането и , вече е бяла. :mrgreen:
greeneyed

Мнениеот Алпина » 30 Яну 2017, 21:53

Това, че сортовите ехинацеи се израждат ми е много странно. Наистина красивите хибриди на Витрофлора се оказват не съвсем дълговечни - някои сортове особено. Но при мен просто си загиват - обикновено след зимата изчезват. А за подивяване и превръщане в нещо друго - не ми се е случвало никога. Възможно ли е да се е самозасяла и сортът вече да не е същият?
За сметка на това семенно произведените ехинацеи са учудващо държеливи във времето. Откъдето и да си ги взела коренищата, те вероятно са внесени от чужбина. А напоследък масовият внос, освен че много често е с лошо качество на материала, е направо лотария по отношение на сортове и даже видове.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 30 Яну 2017, 23:02

Хибрид ще е наверно, дано да я намеря в поръчките; да, вносна е. В началото беше хубаво жълто, не патешко, светличко, ама жълто. Сега вече само височината си е запазила- около 30-35 см висока. Наистина оставям цветовете есента, може да са се самозасяли, ама по-скоро - надали. Намерих една снимка- вляво по средата са тези ехинацеи. Дано да се вижда снимката.

Изображение

Малко по-едър план

Изображение

А тук е през 2012 г. Е, купена е за жълта!!!!! k3 Даже я намерих в поръчката - от Холандия е, Echinacea 'Sunrise®'

Изображение
greeneyed

Мнениеот Алпина » 03 Фев 2017, 13:28

Грийни, последната снимка най-жълтото възможно ли показва при жълтата ти ехинацея или е започнала да избледнява вече?
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 04 Фев 2017, 19:20

Сега, като се замисля- защото снимката е от преди 5 години, това трябва да е начално жълто; цветовете стоят дълго време, без да се променят, това е още едно предимство на ехинацеите. Не е било наситено жълто, обаче миналата година цъфтя без намек на жълто. Туфата се разраства, попада вече под розата Absolutely fabulous и сигурно ще се наложи да разсаждам другаде.
А бяла ехинацея никога не съм купувала. Ще я проконтролирам това лято специално във фазите на цъфтеж.
Последна промяна greeneyed на 04 Фев 2017, 23:16, променена общо 1 път
greeneyed

Мнениеот Алпина » 04 Фев 2017, 21:29

Най-ярък е цветът в началото на цъфтежа, после - особено при някои жълти, оранжеви и червени сортове доста бързо, в рамките на няколко дни цветът избледнява.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

ПредишнаСледваща

Назад към Многогодишни градински цветя