Игликите от хилядолетия са привлекли вниманието на хората с ранния си и красив цъфтеж и са били пренесени и използвани като декоративни растения в градините. Оказали се лесни за гледане, благодатни за размножаване и поддаващи се на междувидова хибридизация и селекция растения. В резултат на това се появили и продължават да се създават многобройни сортове. Някъде преди 15 години бях събрала 8 различни вида иглики. Но тъй като тогава нямаше глобална мрежа, глобална информация и глобална реклама, а голяма част от ранните ми клиенти бяха всезнаещите, но скептични към новите неща цветарки от околните села, моите иглики не само не ги впечатляваха особено, но и не бяха разпознавани като иглики. За съжаление не ги познаваха и озеленителите. В резултат на което аз намалих броя на отглежданите видове. Все пак понатрупах малко опит с тях.
Обикновено около 8-ми март магазините са залети с едри и атрактивни хибриди на иглики. Опитът ми с тях не е твърде позитивен. Докарвала съм ги до втори цъфтеж следващата година в градината понякога. Но по мое мнение те не са създадени за това да бъдат отглеждани в градина, а са просто живи букетчета. Дори не мисля, че се касае за недостатъчна зимоустойчивост, а до недълговечност на самите хибриди. Въобще - има много красиви иглики, но кратко живеещи в градината. Ще ви опиша тези, с които имам опит и съм отглеждала, да не се чудите и да търсите вината в себе си, ако на втората или третата година изведнъж установите, че ги няма там, където са ви цъфтяли миналата пролет.
НЕДЪЛГОВЕЧНИ ИЛИ КРАТКО ЖИВЕЕЩИ ИГЛИКИ
Primula denticulata - зъбчата иглика. Наречена е така заради остро назъбените по периферията листа. Произхожда от Хималаите, където обилно покрива планинските поляни напролет. Обичйно цъфти в лилаво, едро растение с големи сферични съцветия. Съществуват градински хибриди, цъфтящи в бяло, розово и цикламено. Единственият недостатък на тази красива и необичайна иглика е краткият живот. Хубавото е, че при редовно поливане се самозасява. Вие също бихте могли да наръсите семенцата и след като узреят. Никне веднага, а на следващата година цъфти. Т.е. макар и да живее кратко, можете да я подновявате сравнително лесно.
Primula denticulata - истинска хималайска дивачкаPrimula vialii - една много необичайна на вид и много красива иглика. Тъкмо ви е зарадвала с цъфтежа си... и вече бърза да се пресели в цветния рай. А е истинско предизвикателство да се отгледа от семе, защото семенцата са дребни и се нуждаят от студена стратификация за да поникнат.
Primula x bulleessiana - градински хибрид, по мое мнение една от най-красивите иглики, които съм отглеждала някога. Тя е от секцията Candelabra и цъфти на етажи, като японската иглика. Такова разнообразие от цветове не съм виждала - жълто, оранжево, розово, цикламено и всички възможни комбинации и нюанси между тях - като че ли нямаше два еднакви цвята. Представете си изящна висока иглика на етажи, цъфтяща във всички цветове, в които цъфтят калдаръмчетата напр. Живя толкова кратко, че и снимка нямам от нея. Втората година след цъфтежа вече я нямаше. Затова ето една снимка от нета:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров