Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Primula - иглика

Primula - иглика

Мнениеот Алпина » 19 Мар 2013, 23:31

Игликата е пролетно цъфтящо растение с огромно видово разнообразие и огромно сортово разнообразие за голяма част от утвърдилите се в озеленяването видове. Игликата е цвете със заслужена популярност като предвестник на пролетта. Някои видове са използвани и в билкарството. Смята се, че в света има между 400 и 500 вида. Повечето са разпространени в Северното полукълбо, но има и топлолюбиви представители на юг от екватора. Половината от видовете са с произход Хималаите.

В нашата страна се срещат 8 вида. Най-популярни са лечебната (пролетната иглика) - Primula veris (officinalis) и безстъблената иглика (Primula acaulis).

Primula veris
Изображение

Primula acaulis
Изображение

Ето още две редки, много красиви и защитени български иглики. Те са високопланински и не могат да бъдат отглеждани в градина. Затова при среща с тях просто им се порадвайте.

Primula deorum - божествена иглика
Изображение

Primula minima - малка иглика
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Primula - иглика

Мнениеот Алпина » 22 Мар 2013, 11:21

Игликите от хилядолетия са привлекли вниманието на хората с ранния си и красив цъфтеж и са били пренесени и използвани като декоративни растения в градините. Оказали се лесни за гледане, благодатни за размножаване и поддаващи се на междувидова хибридизация и селекция растения. В резултат на това се появили и продължават да се създават многобройни сортове. Някъде преди 15 години бях събрала 8 различни вида иглики. Но тъй като тогава нямаше глобална мрежа, глобална информация и глобална реклама, а голяма част от ранните ми клиенти бяха всезнаещите, но скептични към новите неща цветарки от околните села, моите иглики не само не ги впечатляваха особено, но и не бяха разпознавани като иглики. За съжаление не ги познаваха и озеленителите. В резултат на което аз намалих броя на отглежданите видове. Все пак понатрупах малко опит с тях.
Обикновено около 8-ми март магазините са залети с едри и атрактивни хибриди на иглики. Опитът ми с тях не е твърде позитивен. Докарвала съм ги до втори цъфтеж следващата година в градината понякога. Но по мое мнение те не са създадени за това да бъдат отглеждани в градина, а са просто живи букетчета. Дори не мисля, че се касае за недостатъчна зимоустойчивост, а до недълговечност на самите хибриди. Въобще - има много красиви иглики, но кратко живеещи в градината. Ще ви опиша тези, с които имам опит и съм отглеждала, да не се чудите и да търсите вината в себе си, ако на втората или третата година изведнъж установите, че ги няма там, където са ви цъфтяли миналата пролет.

НЕДЪЛГОВЕЧНИ ИЛИ КРАТКО ЖИВЕЕЩИ ИГЛИКИ

Primula denticulata - зъбчата иглика. Наречена е така заради остро назъбените по периферията листа. Произхожда от Хималаите, където обилно покрива планинските поляни напролет. Обичйно цъфти в лилаво, едро растение с големи сферични съцветия. Съществуват градински хибриди, цъфтящи в бяло, розово и цикламено. Единственият недостатък на тази красива и необичайна иглика е краткият живот. Хубавото е, че при редовно поливане се самозасява. Вие също бихте могли да наръсите семенцата и след като узреят. Никне веднага, а на следващата година цъфти. Т.е. макар и да живее кратко, можете да я подновявате сравнително лесно.

Primula denticulata - истинска хималайска дивачка
Изображение

Primula vialii - една много необичайна на вид и много красива иглика. Тъкмо ви е зарадвала с цъфтежа си... и вече бърза да се пресели в цветния рай. А е истинско предизвикателство да се отгледа от семе, защото семенцата са дребни и се нуждаят от студена стратификация за да поникнат.
Изображение

Primula x bulleessiana - градински хибрид, по мое мнение една от най-красивите иглики, които съм отглеждала някога. Тя е от секцията Candelabra и цъфти на етажи, като японската иглика. Такова разнообразие от цветове не съм виждала - жълто, оранжево, розово, цикламено и всички възможни комбинации и нюанси между тях - като че ли нямаше два еднакви цвята. Представете си изящна висока иглика на етажи, цъфтяща във всички цветове, в които цъфтят калдаръмчетата напр. Живя толкова кратко, че и снимка нямам от нея. Втората година след цъфтежа вече я нямаше. Затова ето една снимка от нета:
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Mileto » 30 Мар 2013, 09:29

Много интересна информация, Алпина! А тази последната ме впечатли!

Аз имам от традиционната acaulis в двора. Тя си е самодостатъчна -ако я оставиш, че превземе цялата градина. Затова я прочиствам от времерна време.

В разсадника имаш ли от другата, veris? Тя също толкова безпроблемна ли е?
Аватар
Mileto

Градина в: 1. В София
2. В Стара планина - Искърското дефиле

Мнениеот Алпина » 30 Мар 2013, 19:37

Игликите, които отглеждам в момента, освен Primula veris са:
1. Primula elatior - микс от цветове, цъфти в момента. Градинска, непретенциозна, пролетноцъфтяща, дълговечна.
Изображение

2. Primula acaulis Wanda - безстъблена иглика, цветът е наситено лилав, пролетноцъфтяща.
Изображение

3. Primula pubescens - една много интересна и красива, не толкова позната и срещана в градините иглика, пролетноцъфтяща.
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Mileto » 31 Мар 2013, 01:10

Много красиви! Задължително ще си взема при скорошното ми идване при теб.
Аватар
Mileto

Градина в: 1. В София
2. В Стара планина - Искърското дефиле

Мнениеот Delphinium » 31 Мар 2013, 16:15

Аз да добавя - последната странна на вид иглика и е доста ароматна.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Вискяр Градинаров » 11 Апр 2013, 09:16

Алпина написа:Primula vialii - една много необичайна на вид и много красива иглика. Тъкмо ви е зарадвала с цъфтежа си... и вече бърза да се пресели в цветния рай. А е истинско предизвикателство да се отгледа от семе, защото семенцата са дребни и се нуждаят от студена стратификация за да поникнат.
Изображение

Точно това е в хладилника в момента.
На моята опаковка семена пише F1. cr2 Май трябва да се купуват непрекъснато?

Седем или десет дни да ги държа в хладилника? tk:
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Семена зеленчуци
Аватар
Вискяр Градинаров

Градина в: В полите на Вискяр планина

Мнениеот Алпина » 12 Апр 2013, 19:43

Аз знам това растение като ботанически вид, идея си нямам защо пише F1 на него. Колко да я стратифицираш - и тук срещам противоречива информация tk: Никне на топло - 20градуса, като след поникването се държи на по-хладно. Предполагам проблемното кълнене се дължи на недотам пресни семена, които при игликите понякога имат трайност от 1 до 2 години.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 20 Апр 2013, 18:45

Primula X pubescens, бивша Primula auricula.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот petrova149 » 04 Сеп 2013, 18:53

Здравейте, правим поръчки от Вас. Последните дойдоха много грижливо опаковани. Разгледах малка част от форума и не се сдържах. Прекрасни снимки и информация които не съм срещала, а много разглеждам. Поздравявам Ви. Обичате растенията. Успех. rr:
petrova149

Градина в: юг, югоизток

Следваща

Назад към Многогодишни градински цветя