Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

За хойхерите, хойхерелите, тиарелите и пр.

За хойхерите, хойхерелите, тиарелите и пр.

Мнениеот Алпина » 15 Апр 2013, 20:54

Хеухера (хойхера) - Heuchera, Saxifragaceae

Изображение

Родът произхожда от Северна Америка. В Европа започва да се сади в градините едва преди век, без да се радва на особена популярност. Отглеждат се няколко ботанически вида - Heuchera sanguinea, Heuchera micrantha, Heuchera pulchella и др. Още по-малко познати и отглеждане са Tiarella cordifolia и Tellima grandiflora - близкородтсвени на хойхерата растения. В последните няколко години хойхерите преживяват истински бум, който вече е факт и у нас. И това благодарение на красивите, разнообразни и цветни американски хибриди, които са на път да превърнат това почти непознато досега растение в най-използваното листно-декоративно градинско цвете.
Изображение
Изображение

На семенно размножаване подлежат ботаническите видове Heuchera sanguinea, Heuchera micrantha (americana), Heuchera pulchella, и няколко сорта - Dale Strain, Palace Purple, Melting Fire. Те са и доста непретенциозни, дълговечни и лесни за отглеждане.

Heuchera Palace Purple
Изображение

Многобройните и красиви хибриди на Тера Нова са защитени с патент и се размножават само вегетативно, предимно инвитро от лицензирани фирми. Така че начинът да се снабдите с тях е предимно от внос, или отгледан у нас вносен разсад, тъй като те не се размножават в България, а само се доотглеждат.
Миналата година в разсадника направихме успешен опит и отгледахме няколко сорта на базата на вносен разсад - Heuchera Electric Lime, Georgia Peach, Midnight Bayou, Autumn Leaves, Peppermint Spice, както и Heucherella Redstone Falls и Tiarella Cascade Creeper.
Изображение

Тази година включихме повече сортове - експериментално и в малки количества: Rio, Can can, Ambar Waves, Electra, Marmalade, Berry Smoothie, Neptune, Deltha Dawn, Purple Petticoats, а също и Heucherella Solar Eclipse и Gold Zebra.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: За хойхерите, хойхерелите, тиарелите и пр.

Мнениеот Алпина » 02 Окт 2013, 20:56

Прекрасно се развиват и изглеждат, когато са засадени в дълбоки кашпи и саксии и са на полусянка, вече две лета:
Изображение

Хеухерелaтa и тиарелата се оказаха доста бързо растящи, атрактивни и с изразен каскаден ефект:

Heucherella Redstone Falls
Изображение

Tiarella Cascade Creeper
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 02 Окт 2013, 21:08

Тиарелата ми е любимка. За една година завзе доста голяма площ и догодина напролет ще трябва май да местя някои растения около нея на други места.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 02 Окт 2013, 21:12

И на мен ми е любимка, размножава се лесно със стъблени резници :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Люксо » 03 Окт 2013, 09:04

Аз ги гледам на северен перваз в саксии. По-голямата част са от тазгодишната поръчка от Витрофлора. Да не повярваш две от тях цъфнаха, другите се развиват добре.
Понеже ги гледам в тънки пластмасови саксии, проблем ли ще е да ги оставя да зимуват навън? Доста е ветровито, не се задържа сняг, ама и дъждът почти не ги докосва.
Люксо

Мнениеот Алпина » 03 Окт 2013, 09:51

При мен зимуваха без проблем, също са на сянка - дотолкова, че жълтата Electric Lime не успява да изяви жълтия си цвят. Но сандъчето е 30 см дълбоко, дървената оградка спира вятъра донякъде и миналата зима беше относително топла. Въпреки това, смятам че ще зимуват без проблем и при теб - не забравяй да поливаш - оскъдно, след като не получват влага от валеж. Допускам, че ако все пак страдат от сухия студ, това ще се изяви само в хвърляне на част от листата и пролетта ще се развият отново.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 03 Окт 2013, 10:05

При мен по- старите хойхери (3-4 годишни) започнаха да се държат като ягодите - след третата или четвърта година започват да умират. Това започнах да го наблюдавам от миналата година - първата ми хойхера започна да умира през лятото и я извадих да я насадя на друго място. Основното стебло заедно с коренището беше почерняло отвътре. Успях да отделя две жизнени растения от нея. Тази година се повтори същото нещо със следващите по ред на засаждане хойхери. И от тях отделих умиращите части, а жизнените засадих (вече се развиват добре)
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Алпина » 03 Окт 2013, 11:05

Андоне, няма причини това да се случва току-така. Хойхерите се нападат от турски лозов хоботник. Възрастното насекомо им гризе листата. Но по-зле е, че снася яйца в корените на растенията. Ако са дървета и храсти, не може да ги убие - само страдат. Ако са тревисти, ларвите се хранят с корени и прегризват растението в кореновата шийка. Ларвите са малки, бели, с тъмни главички и размер на оризово зърно. Много трудно се води борбата с тях. Разрови в основата на пострадалата хойхера - ако проблемът е този, ще ги откриеш. Една клиентка ми казваше, че водела механична борба с тях. Нощем излизала с челник и пинсета и събирала възрастните насекоми :mrgreen: Те излизат и се хранят нощем, през деня не можеш да ги откриеш. Стефан е накисвал саксия с ларви 1 час в р-р на Би58 - не умират.
Турският лозов хоботник много обича хойхери. Когато съм им правила защита под полиетиленов тунел, съм му осигурявала такъв комфорт, че една година ми беше оплюскал цяла леха с хойхери почти напълно. Топличко и храна на корем. Сега, в момента, вече откриваме излюпени ларви тук-там - преди седмица намерихме в евонимуса. Полях с Би58, но не вярвам да ги убия лесно.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 03 Окт 2013, 11:35

Няма механични повреди по листата. А коренището и стеблото ги рязах на части докато достигна до здрава тъкан - не видях никакви гадини. Просто стеблото беше черно и изсъхнало. А постепенно достигайки по-жизнените части се вижда как стеблото започва да почернява от кората към основата на стеблото. Затова си помислих, че проблема е някакъв почвен патоген. Нещо като фузариума или вертицилиума може би.
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот greeneyed » 03 Окт 2013, 19:37

Аз ги смятам за едни от безпроблемните растение, пък те виж какъв номер ти изиграли! Моите са много вече и направиха богати розетки с по 4-5 нови растения. Напролет ще ги разсаждам на бордюр на нови места.
Всъщност не търсиш ли причина за това заболяване- прекалена влага, задушаване от много растения или и аз не знам какво друго.
Една от любимите ми- с твърди лъскави листа, с приятен колорит.

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Следваща

Назад към Многогодишни градински цветя