Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Campanula - камбанки

Re: Campanula - камбанки

Мнениеот gari_lu » 01 Фев 2017, 00:07

Опа обърках латинското име - Campanula rapunculoides е правилното, а предното е на Спиралолистната камбанка
gari_lu

Мнениеот Алпина » 01 Фев 2017, 00:19

Благодаря! В момента имам никнал посев от Campanula rapunculoides от вносни семена, тъкмо ще ги сравнявам. Тази камбанка я имам от 10 години, туфата се уголеми, но не прекалено. Все ми се струва, че съм се сдобила с нея от семена от дилектуси и предполагах, че може да е някой екзот. Още по-добре, че е местен вид, защото я харесвам и без друго.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Delphinium » 03 Фев 2017, 13:04

А не може ли въпросната обсъждана кампанула да е Campanula latifolia?
Искре, от кога ти цъфти? Защото аз бях поръчала семена от латифолията в началото на 2012 и е много възможно да съм ти дала от тях или да съм ти дала разсад. Моята изглежда по подобен начин. Цъфна на втората година, така че ако цъфти от 2013, може и нея да имаш.
Има и друга възможност - просто тъпите англичани от Чилтърн да са объркали семената. И друг път ми се е случвало при тях - да поръчам едно, а да поникне съвсем различно нещо (пак от с ъщия вид, но с това приликата приключва).
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 03 Фев 2017, 13:16

Ще я разгледам по-подробно като цъфне. Но я имам от едно време, като работехме в Лесотехническия със Стефан и ни даваха от време на време излишни семена или растения от ботанически дилектуси. На разсадника е засадена още като започнахме да обработваме мястото в Негован - някъде от 2003-2004г. Т.е. доста преди цветарските форуми, Чилтърн и пр. Ние сме вече на завидна костенурча възраст, Рали - по ЕГН, а и в бранша също :twisted:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 14 Юни 2018, 09:31

Алпина написа:
Ще я разгледам по-подробно като цъфне. Но я имам от едно време, като работехме в Лесотехническия със Стефан и ни даваха от време на време излишни семена или растения от ботанически дилектуси. На разсадника е засадена още като започнахме да обработваме мястото в Негован - някъде от 2003-2004г. Т.е. доста преди цветарските форуми, Чилтърн и пр. Ние сме вече на завидна костенурча възраст, Рали - по ЕГН, а и в бранша също :twisted:

Камбанката, за която говоря тук е вече дешифрирана, отгледана и вече я предлагаме в разсадника. https://zelena-prolet.com/Campanula_rapunculoides
Става дума за Campanula rapunculoides - ряповидна камбанка. Висока е около 1 м, цъфтежът е ефектен и доста продължителен. А самата тя е изключително непретенциозна и сухоустойчива. Дълговечна е, сама се гледа веднъж засадена. Споменава се и за инвазивност, но според мен не е по-инвазивна от прасковолистната камбанка, а цъфти по-дълго от нея.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Предишна

Назад към Многогодишни градински цветя