Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Astilboides, Rodgersia - Астилбоидес и Роджерсия

Astilboides, Rodgersia - Астилбоидес и Роджерсия

Мнениеот Алпина » 07 Окт 2014, 19:58

Астилбоидес и Роджерсия са два много близки рода от сем. Каменоломкови (Saxifragaceae). Даже известно време астилбоидесът се е подвизавал под името Rodgersia tabularis, но впоследствие е отделен в самостоятелен род с един единствен представител в него, а именно - Astilboides tabularis. Все пак двата рода си остават близки както по визия, така и по екология и използване в градините и реших, че е уместно да ги разгледам заедно.

Astilboides tabularis
Изображение
Astilboides tabularis произхожда от Северен Китай и Корея, където расте на влажни и богати на органика почви в покрайнините на горите. Височината на листната му маса е 50-60 см, по време на цъфтеж достига до 1 м, ширината е около 1 м, като я достига за няколко години. Забележителното при астилбоидеса са огромните му (до 80 см в диаметър) листа, с красиво нарязана периферия и изразително жилкуване. Те са разположени на дълги дръжки, самите петури са хоризонтални или обърнати към светлината, приличат на щитове и цялото растение изглежда необичайно и ефектно.
Астилбоидесът често се използва като солитер, но той може да служи като фон на растения с по-фина текстура на листата, изглежда прекрасно край езерца, или в периферията на дървета и високи храсти. Макар че при добро поливане може да се отглежда и на слънце, астилбоидесът е класическо растение за сенчести и влажни месторастения с дълбока и плодородна почва. Добра компания са му блатни ириси, едри хости и други влаголюбиви растения. Късни пролетни слани могат да попарят рано развиващите се листа, а летния пек да ги прегори. Затова, макар и да е напълно студоустойчив, добре е да се сади на завет и на сянка и да му се осигури постоянна влажност.
Цветовете се появяват на висок цветонос в края на пролетта - началото на лятото, донякъде приличат на тези на астилбето, бели са. Без съмнение астилбоидесът би бил атракция за всяка градина, където има подходящи условия за него, a ако ви харесват градини тип "Джурасик парк", той е направо задължителен. :mrgreen:

Ето линк, който ще ви покаже колко забележително растение е астилбоидеса: https://www.google.bg/search?q=astilboi ... 80&bih=913

Род Rodgersia - Роджерсия. Този род наброява 8 вида, също с произход Китай. В озеленяването са се утвърдили предимно два вида - Rodgersia aesculifolia и Rodgersia pinnata. Подобно на астилбоидеса са планински и горски растения, виреещи на хладни, влажни и сенчести месторастения. Високи 60-70 см, а по време на цъфтеж до 120 см. Цветът е бяла до розовееща метлица, подобна на тази на астилбодеса, но по-изправена, едра и определено по-красива. Листата са едри, сложни, дланевидно нарязани, подобни на тези на конския кестен, откъдето и Rodgersia aesculifolia носи името си. Нейните листа са определено по-едри и груби. При разлистването си младите листа на роджерсията винаги имат бронзово-кафяв цвят. Има търговски сортове с бронзов и шоколадов цвят на листата, но нямам представа дали той се запазва през целия сезон или е само при разлистването.

Rodgersia pinnata
Изображение

Роджерсията има същите изисквания за отглеждане като астилбоидеса и се използва в озеленяването по същия начин -сянка, влага и пр. И на нея са и необходими няколко години да стане хубаво и атрактивно растение. Отново ще ви дам линк от Гугъла, за да си я представите как ще изглежда, когато стане голяма: https://www.google.bg/search?q=Rodgersi ... a&imgdii=_


В разсадник "Зелена пролет" се предлагат Astilboides tabularis и Rodgersia pinnata на цена 5 лв./бр. - големи и оформени растения. Астилбоидесът е вече цъфтящ.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1378
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Назад към Многогодишни градински цветя

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта