Не знам защо съм пропуснала тук това многолико и красиво листно-декоративно растение за сянка. Поправям се веднага
Род Hosta включва над 20 вида, а според някои източници и над 40 вида. Интересното е, че от сем. Liliaceae, в момента хостата е в сем. Asparagaceae - нещо ново и за мен или другояче казано - ботаниците се забавляват Хостите са растения, естествено разпространени в Източна Азия и Далечния изток. Студоустойчиви, доста сухоустойчиви и абсолютно непретенциозни растения, развиващи се добре на сянка. Освен това цъфтят красиво и дори ароматно. Това е причината хостата да се превърне в един от фаворитите за сенчестите градини. Интересът към нея е довел до богата селекция на сортове и така тя се превърнала в любимо, задължително, необходимо, даже безалтернативно листно-декоративно растение за сянка. Има различни по размер хости - от минита по 10-15 см до истински гиганти, достигащи 120-130 см. Листата са по-тясно или по-широко ланцетни. Има хости с едноцветни листа, има и много пъстролистни сортове. И всяка година се създават десетки нови сортове.
Тъй като видовото и най-вече сортовото разнообразие не може да бъде изчерпано, а и си има специализирани разсадници за селекция и производство на хости, аз ще ви покажа само тези сортове, които може да закупите в разсадник "Зелена пролет". Цената на всички е 5 лв./бр за добре развити растения, предлагани в саксии от 1,5 и 2 л.
Hosta Albomarginata
Hosta Aureomarginata
Hosta Brim Cup
Hosta Gold Standart - в момента е изчерпана, пролетта ще я имаме отново:
Hosta Patriot
Hosta Sum and Substanse
Hosta undulata Mediovariegata