Моите ириси
Харесвам това цвете от детските си години. Баба ми имаше огромни туфи бял и син на село. Името му подсказва цветовото му разнообразие. Има безброй диви видове, предимно в умерения климат, които сами по себе си са красиви и заслужават внимание. Там където има цветово разнообразие във вида по принцип, спонтанно се получават различно обагрени хибриди. Извън природната селекция, обаче, изкуствената селекция на по-популярните видове - Iris germanica, Iris ensata, Iris luisiana е сътворила чудеса, надхвърлящи човешкото въображение. Особено при най-популярния от ирисите - Iris germanica. При този вид съществуват такива невъобразимо богати колекции, които могат да докарат депресия на всеки любител колекционер, който би се опитал тепърва да прави колекция. Като мен, например. С идеята, че винаги ще бъда на опашката, започнах малко по малко да събирам и аз сортове перуники. Трийсетина сорта за начало е доста скромно, но се надявам до есента да ги удвоя. Сега ще ви запозная с моите ириси - все още само колекция, но с надеждата в бъдеще да мога да ги предлагам за продажба в разсадника. Повечето си нямат сортове и ми се струва почти невъзможно някога да ги определя, вероятно ще им сложа някакъв номер.
Iris pallida Aureovariegata
Alkazar
Холандско менте No 2 (вместо Stepping Out)
Lip Service
Stepping Out
Ambassador
Night Owl
Rare Treat
Titan's Glory
Shou Bleu
Sultan Palace
Champagne waltz
Orange Harvest
Desert Echo
English Cottage