Да, наистина не са познати и вероятно няма как да надминат по популярност перуниките. Интересни са с късния си цъфтеж. Студоустойчиви са и непретенциозни към поливане - даже доста издържат на суша и горещини. Цветът е относително дребен, в сравнение с ирисите, поради което е добре да се садят на по-големи групи. Изискват слънце и изглеждат добре в по-природни градини. Като всяко ново цвете, човек трябва да опита, за да знае ще му харесат ли или не. Размножават се със семена и с делене - също като ирисите. Растенията, които сега цъфтят, са сяти миналата година и семената също бяха микс. Но при тях засега виждам един единствен цвят - никакво разнообразие. "Dazzler"-ът още не ми е цъфтял, тъй като посевът е от пролетта. Той е по-компактен и се надявам да е по-богат цветово. Но докато не цъфнат, нямам яснота за резултата и кое растение какво ще е. За щастие - както писах по-нагоре, много лесно се размножават и с делене, така че се надявам догодина вече да са ми с известен цвят и да ги размножавам с делене.
Преди няколко години видях единият от родителите на този хибрид - беламкандата, в една ботаническа градина и ми хареса. Визуално беламканда и парданканда доста си приличат. И реших да експериментирам с нея.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров