Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Geranium - здравец

Geranium - здравец

Мнениеот Алпина » 07 Ное 2014, 20:08

Изображение
Geranium Rozanne

Род Geranium е богат род - над 400 представители по света и над 30 у нас. Голяма част от тях са растения на умерения климат, където могат да се срещнат буквално навсякъде. Включително и като плевели. Едногодишни или многогодишни. Името на рода идва гръцката дума geranos - жерав, на каквото напомня плода на здравеца - клюн на жерав или щъркел. Между тях има доста декоративни видове, които отдавна се използват в озеленяването - по света и у нас.
Разбира се, най-популярният здравец в България е естествено разпространения у нас миризлив здравец - Geranium macrorrhizum. Той се среща в почти всички наши планини, като проявява забележителна екологична пластичност - вирее на сянка и на слънце, на сухи каменливи места и във влажни сенчести долове. От столетия растението с това хубаво и звучно име се е настанило и в българския двор, използва се като билка и ритуално растение в релегиозни церемонии. Възпят е в народния ни фолклор.

Местни видове здравец

Geranium macrorrhizum
Изображение
Изображение
Mиризливият здравец има и бял вариетет, но в момента нямам качествена негова снимка.

Geranium sanguineum - кървавочервен здравец. Също местен вид, много красив, вечнозелен, с градински култивари, които се използват в озеленяването. Ето два популярни култивара на този здравец:
Geranium sanguineum Max Frei - компактна форма, изключително продължително цъфтящ, даже и в момента - началото на ноември, този здравец има цъфнали единични цветчета:

Geranium sanguineum Max Frei
Изображение

Geranium sanguineum Vision (Striatum)
Изображение

Красив местен здравец е Geranium pratense. В декоративното градинарство се ценят предимно негови градински култивари.

Geranium pratense Splish Splash
Изображение

Друг красив и естествено разпространен у нас здравец е кафявият здравец - Geranium phaeum:
Изображение

Екзотични видове здравец

Geranium dalmaticum - далматински здравец
Изображение

Geranium x cantabrigiense Karmina - здравец от хърватската планина Бьоково, даже се подвизава под името geranium biokovo. Имам този здравец доста отдавна, но току що успях да открия името му. Популярен градински култивар е, донякъде прилича на нашенския миризлив здравец, но е с по-дребни и гладки листа, по-компактен. Или по-скоро бих го оприличила на тройно едър далматински здравец. В момента имам само есенна негова снимка, багри се в красиво червено през есента. A справката с Гугъла установи,че този здравец е хибрид между миризливия здравец (Geranium macrorrhizum) и далматинския здравец (Geranium dalmaticum) - логично :mrgreen: . Той ми приличаше и на двата по нещо.
Geranium x cantabrigiense Karmina
Изображение

Geranium Johnson's Blue - син здравец, популярен градински култивар с азиатски произход, разновидност на хималайския здравец.
Изображение

Geranium X magnificum - прекрасен здравец. Едричък култивар, достигащ до 50 см и с доста едри цветове, много популярен в Англия:
Изображение

Видове, предлагани в разсадник Зелена пролет:

Geranium dalmaticum

Geranium Johnson's Blue

Geranium x cantabrigiense Karmina

Geranium sanguineum Vision

Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum Album

През пролетта на следващата 2015 година се надявам да увеличим здравецовия си асортимент поне двойно :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Geranium - здравец

Мнениеот Алпина » 09 Мар 2016, 19:33

Освен посочените видове здравец в предния пост, от началото на април в разсадника ще предлагаме и следните видове здравец:

Geranium maculatum Espresso.
С тъмно обагрени листа в началото на пролетта.

Geranium pratense Splish-Splash

Geranium sanguineum Max Frei
Красива и компктна форма на кръвния здравец.

Geranium x magnificum
Прекрасен, с едър лилав цвят и висок около 50 см здравец.

Geranium renardii Philippe Vapelle
Синьо цъфтящ, компактен.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 06 Юли 2018, 21:10

Тази година разполагаме и със сортовете:

Изображение
Geranium ROZANNE, цена 7 лв./бр.

Изображение
Изображение
Geranium PURPLE GHOST, цена 6 лв./бр.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот ivaila88 » 25 Мар 2019, 12:07

Няма по-голям елексир за небцето от една чаша хубаво Бяло вино! И червените ги харесвам, но бялото ми е любимо. Вече имам няколко марки, които са ми фаворити.
Последна промяна ivaila88 на 16 Дек 2019, 19:13, променена общо 1 път
ivaila88

Мнениеот lina » 28 Мар 2019, 08:47

И аз харесвам здравец.Расте, където го боднеш, обича вода, но кротко чака да го полеят. Ароматен е, красив.
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Назад към Многогодишни градински цветя