Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Растения за слънчев скален кът

Re: Растения за слънчев скален кът

Мнениеот nadin » 26 Ное 2013, 11:13

Интересувам се алпийският мак , Papaver alpinum който и вие предлагате може ли да се гледа като многогодишен , защото при мен след обилен летен цъфтеж розетката изсъхна. Иначе се самозасява, но цъфтялото растение умира или това е само при мен s:
nadin

Мнениеот Алпина » 26 Ное 2013, 15:01

Всъщност отглеждахме Papaver alpinum - преди няколко години. Отказах се и от него, защото и той е кратко живеещ. Дори и в алпинеум ми е имал максимум 2 цъфтежа и след това розетката умира. Повечето макове са с кратък жизнен цикъл - напр. също така и Papaver nudicaule. Струва си да се гледат като едногодишни или двегодишни. Алпийският мак е невероятно красив в алпинеум, защото е копринено нежен и контрастът му с камъка и с идеята за суров алпийски пейзаж носи едно такова драматично и вълнуващо противопоставяне. Добре е, когато се самозасява и появява спонтанно. Тогава има смисъл да се отглежда, просто възпроизвежда поведението си в естествена среда.
От всички макове единствено Papaver orientale е дълго живеещ, той също е красив, но е прекалено едър, с доста груба листна маса и е подходящ по-скоро като солитер, не и в алпинеум.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Calico » 28 Ное 2013, 22:22

а този Papaver orientale дали ще стане да се запълни мястото между рози в една леха покрай ограда? На пълно целодневно слънце?
Calico

Мнениеот Алпина » 29 Ное 2013, 06:11

Aми, не съм сигурна какво ще се получи. Много е ефектен като цъфтеж, но цъфтежът е относително кратък, да речем 2 седмици. Някак си най му отива да не се меша много с други китки, но може да се направи група от разноцветни макове. Ако се разминава с розите по цъфтеж - може би ще е по-добре. Да не влязат в конфликт, или розите да са някакъв по светъл и неутрален цвят. Освен най-често срещания ориенталски мак - сигнално оранжев, има и други цветове. Но това, което предлагаме в разсадника в момента е един микс - Pizzicato - по-нисък и компактен и до цъфтежа си цветът е неизвестен :mrgreen: . Догодина ще ми цъфтят за първи път и ще ги обознача, надявам се. Има и една особеност - лятото особено в по-горещо такова, изпада временно в покой- листата пожълтяват и изчезват, а есента наново изкарва. Иначе за слънце - обича слънце.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот nadin » 29 Ное 2013, 09:33

Аз имам рози и ориенталски макове на зигзаг. Маковете при мен цъфтят една идея по-рано ото розите, след което розетката постепенно изсъхва и през по-голямата част на лятото няма нищо м/у розите , така че не си пречат много. Маковете излизат пак есента , когато розите вече са прецъфтели. Когато розите станата големи няма да има място за маковете обаче.
nadin

Мнениеот nadin » 24 Май 2015, 22:03

dianthus alpinus - бяла форма и oxalis adenophylla

Изображение
nadin

Мнениеот Алпина » 25 Май 2015, 04:49

На този карамфил имам тъмноцикламена форма, много капризен в саксии, тази година засадих в алпинеума. А оксалисът е много симпатичен - луковичен ли е или коренищен и справя ли се с нашите зими?
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот nadin » 25 Май 2015, 15:54

Ами оксалиса е от луковичните, едни такива мъхести. Миналата есен го засадих в алпинеума и презимува тази зима без проблем. Имам и още един подобен - Йон Хекер и той презимува но понеже е по на сянка и беше с много малки луковици като го садих и не e цъфтял. Трябва да не се здържа вода змата. Аз съм ги садила в пясък , дребен чакъл и малко торф и пръст.
nadin

Предишна

Назад към Растения за скални кътове и алпинеуми