Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Pulsatilla - съсънка

Pulsatilla - съсънка

Мнениеот Алпина » 13 Мар 2013, 20:32

Pulsatilla (пулсатила), съсънка, котенце. Едно от най-красивите пролетно цъфтящи цветя. Еднакво подходящо както за алпинеуми и скални кътове, така и за слънчеви и по-екстензивни градини, където не се полива и тори често. Рано напролет, почти от нищото (листата излизат по-късно) се появяват силно окосмените цветни пъпки на съсънката. А щом ги напече слънцето те се отварят в още по-красиви и направо огромни за ръста на растението цветове. В нашата страна се срещат няколко вида пулсатила - някои от тях защитени. При всички случаи не си струва да ги вадите от дивата природа и да ги садите в градината си. Първо - защото мястото на дивите цветя е в дивата природа и второ - шансът да убиете съсънката при опит да я извадите и пренесете в градината си клони към 100%. Тя прави дълбок централен корен и трудно понася местене. Най-обичайният метод за размножаване е чрез семена.
Освен това са създадени разнообразни и много красиви градински хибриди, които в много отношения превъзхождат дивите растения - по разнообразие и наситеност на цветната багра и по едрината на цвета.

Рядко срещана розова съсънка, снимана на Голо Бърдо.
Изображение

Отглеждане: Съсънката обича слънчево дренирано месторастене. Издържа на суша, вирее на бедни каменисти почви. В градината е доста дълговечна - живее 5-6 и повече години. Дава напълно кълняемоспособни семена. А едно 3 годишно растение може да продуцира над 40 цвята. Цъфтежът започва от началото на март, понякога дори в снега и при възрастните растения продължава повече от месец. Красиви са и семенниците - те са пухкави и атрактивни.

През пролетта на 2013г. в разсадника ще предлагаме:

Pulsatilla vulgaris "Violet Bells"
Изображение

Pulsatilla vulgaris "Red Bells"
Изображение

Pulsatilla vulgaris "Heiler Hybrids" - микс от разнообразни цветове, включително и бели (до няколко дни ще разполагам със снимка и от този красив микс).

В проект: Големи очаквания имам и към една по-различна съсънка - Pulsatilla alpina "Sulfurea" - жълта съсънка. Но тъй като никненето при съсънките понякога е доста проблемно, на по-късен етап ще бъда сигурна, дали ще я имаме в продажба в разсадника още тази година.

Снимката не е моя:
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Pulsatilla - съсънка

Мнениеот wildbeautybg » 27 Мар 2013, 17:50

Здравей Искре,
Котенцето от Голо Бърдо направо ми размъти погледа. sl: Много пъти съм бил там, но никога не съм виждал такова. Сложи ли му табелка за семе?
Аватар
wildbeautybg

Градина в: Костинброд

Мнениеот Алпина » 12 Апр 2013, 21:08

Розовото котенце вече го няма - снимката е правена преди 2 години от брат ми, миналата неделя той ходи пак на Голо бърдо, изследвал е щателно мястото - но е имало стотици лилави и нито една розова. Дали някой я е изкопал, или се е споминала по естествени причини - няма как да знам. Той твърди, че това е втората подобна мутация на цвета, на която се натъква. Първата е била още по-отдавна и на съвсем друго място. Общо взето шансът да се натъкнеш на такова растение е като да видиш бяла лястовица. :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот wildbeautybg » 16 Апр 2013, 22:22

Изображение
Рових си по снимките и открих това. За мен е просто съвършено. Ако се погледне в детаил е убийствено. Снимката я имам в резолюция за плакат. Вижда се всеки отблясък по власинките, тичинките и плодника.
Аватар
wildbeautybg

Градина в: Костинброд

Мнениеот Алпина » 20 Апр 2013, 18:38

Дивите съсънки са наистина невeроятни!

А ето малко градинска селекция - обикновено с доста едри цветове, с нетипични багри, в случая червена.
Изображение

Микс от цветове:
Изображение

Бяла:
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот пери » 01 Дек 2013, 15:30

Алпина, ще има ли напролет в разсадника от червената съсънка?
Аватар
пери

Мнениеот Алпина » 01 Дек 2013, 17:05

Всъщност имам предимно червена съсънка и съвсем малко от класическата лилава.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот пери » 01 Дек 2013, 18:11

Благодаря!
Ако има хубаво време през декември, може ли да се сади или да чакам пролетта?
Отдавна ми е на сърце, но сега ѝ дойде ред да я заимам wk:
Аватар
пери

Мнениеот Алпина » 01 Дек 2013, 18:40

Може да се сади, стига да не е замръзнало. Тя си зимува навън в саксиите и няма нужда от защита.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 15 Мар 2014, 22:59

Няколко прекрасни снимки на диви съсънки от днес - Риш планина - сн. Р.Върбанов.

Pulsatilla montana

Изображение

Изображение

Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Следваща

Назад към Растения за скални кътове и алпинеуми