Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Левизия (Lewisia) - защо ли са я набедили за капризна?

Левизия (Lewisia) - защо ли са я набедили за капризна?

Мнениеот Алпина » 18 Апр 2013, 21:46

Засега малко снимки на левизии, а после и малко личен опит в засяването и отглеждането:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Левизия (Lewisia) - защо ли са я набедили за капризна?

Мнениеот ева » 27 Апр 2013, 22:12

много са красиви s:
Аватар
ева

Градина в: Локорско

Мнениеот petrova149 » 30 Май 2014, 21:57

Скоро уморих 1 левизия - първата. Не разбрах къде сгреших. Първо я държах на терасата, на слънце - поне 2 часа , после я преместих на сянка със слабо поливане, после увеличих поливането.... Объркана работа беше, като видях, че нещо не върви. Това което разбрах е : да я държа на сянка. Поливането не ми стана ясно. Трябва ли да се изчака да се засуши отгоре пръста и тогава да се полее?
petrova149

Градина в: юг, югоизток

Мнениеот Алпина » 31 Май 2014, 21:31

Според мен пълно слънце с южно изложение през лятото не е добре, както и целодневна сянка. Но през пролетта, до началото на лятото, когато е и цъфтежа и, е добре левизията да е на слънце. Като се има предвид, че е сукулент, е важно почвата да е отцедлива, не прекалено богата, саксията да има добър дренаж. Керамична неглеждосана саксия е за предпочитане. Поливането зависи от размера на растението, сезона и пр. Но по принцип е по-скоро умерено към по-рядко - когато почвата започне да засъхва. Зимата е добре да се намалят поливките. На разсадника, понеже ги отглеждаме в неголеми саксии и поливаме на няколко дни веднъж - почвата понякога е напълно суха, но краткотрайното засушаване не е проблем за левизията. Зимата, понеже ги държа в оранжерия с други цветя, съм забелязала, че много страдат от влажния въздух. Затова си мисля, че е по-добре дори и през зимата да са навън, на проветриво, но да не ги вали.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот petrova149 » 01 Юни 2014, 21:05

Благодаря за отговора. Ще направя втори опит. Имате хубави растения в разсадника. Имам някои от тях в градината и всички са добре.
petrova149

Градина в: юг, югоизток

Мнениеот Алпина » 26 Сеп 2014, 20:16

Taзи година имам в разсадника ограничено количество от една левизия - ботанически вид: Lewisia pygmaea ssp.longipetala. Изглежда ето така в момента:

Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот nadin » 29 Сеп 2014, 10:14

Аз се провалих с люисиите. Исках да ги гледам в градината но не издържаха зимата. Много ми харесват но просто няма възможност да ги гледам в саксии а в градината не ми се получава.
nadin

Мнениеот Алпина » 29 Сеп 2014, 19:07

Като цяло мисля, че левизиите не живеят прекалено дълго - максимум 3-4 години, особено навън, и особено в нетипичните за тях условия у нас. Колкото по-голямо става коренището - толкова по-уязвимо е на гниене и пр. Така че, левизията може да се отглежда с тази уговорка. Много други цветя също имат генетично програмиран кратък живот. Аз лично не я възприемам много в алпинеум, дори и в скален кът. По-скоро в колекция от сукуленти и разни бодливковци - по-уместно ми стои. Колкото до тази последната - L.pygmaea longipetala - държа се желязно това дъждовно лято. Докато голяма част от обикновената левизия изгни от дъжд, тази не спря да цъфти. Прави много семена, любопитна съм дали ще се самозасее. Освен това, понеже не е толкова едра и месеста розетката, някак си по-невзрачна изглежда, но в същото време ми изглежда по-подходяща за скален кът. Ще я тествам. Нямам време толкова да обгрижвам "специалните" растения и ако се окажат твърде капризни, просто не са за мен.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот nadin » 30 Сеп 2014, 08:47

И аз съм така. Садя каквото дойде, но не успее ли да презимува поне една зима и да повтори на следващата година не се занимавам повече с него. Иначе много неща ми харесват ама за съжаление далеч не всичко оцелява при мен.
nadin

Назад към Растения за скални кътове и алпинеуми