Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Род Silene - силене, плюскавиче

Род Silene - силене, плюскавиче

Мнениеот Алпина » 15 Окт 2014, 20:20

Род Silene принадлежи на сем, Карамфилови (Caryophyllaceae). У нас е представен от цели 50 вида. Някои от тях са декоративни и представляват интерес за озеленяването като Silene acaulis, Silene alpestris, Silene armeria, Silene compacta и др. В света родът е представен от около 400 вида, разпространени в умерения пояс на двете полукълба - както виждате България може да се похвали с 25% от разнообразието на рода. А и по принцип Средиземноморието, донякъде и Балканите се считат като средище на възникване и разпространение на по-голяма част от представителите на рода, който включва едногодишни, двегодишни и многогодишни растения.


Аз ще се спра само на тези видове, които се отглеждат в разсадник Зелена пролет:

1. Silene acaulis - безстъблено плюскавиче. Без съмнение най-красивия представител на рода у нас. Алпийско растение, което се среща естествено във високите планини на Югозападна България на височина 2200-2900 м.

Eто една снимка на Silene acaulis в естествената му среда (сн.Р.Върбанов):
Изображение

Въпреки че естествено расте на доста голяма морска височина, то може успешно да се отглежда в градински условия. Сади се най-често в алпинеуми. Не е желателно да е на южно изложение, а на северно или източно, но все пак слънчево място. На почва с добър дренаж и осигурено сравнително редовно поливане. Силенето е нежно растение, не нараства бързо, прави едно изумрудено зелено плътно килимче, върху което пролетта се открояват прекрасните му малки розови цветчета, почти без дръжки - това е масовият цъфтеж. После, през лятото, периодично се появяват единични цветове. Ако решите да го отглеждате, имайте предвид, че не е от растенията, които да засадите и забравите после. На няколко години е добре растението да се подмладява, понякога летните жеги водят до загниване и изсъхване на части от него. Но е толкова красиво в скален кът или алпинеум, че си струва предизвикателството.


Изображение
Изображение

2. Silene alpestris - алпийско плюскавиче. Също местен вид, който се среща у нас и под името Silene pusila - в Западна и Средна Стара планина, Рила, Пирин. Има компактна, тъмнозелена листна маса и нежни бели цветчета на изправени, около 10 см цветоноси. В природата се срещат вариетети с розови цветове. Аз съм го виждала в района на Седемте рилски езера.
Ето една снимка на този вид:

Изображение

3. Silene uniflora, Silene maritima - морско плюскавиче.
Изображение
Расте по крайбрежията на Западна и Северна Европа. Има сивозелена плътна листна маса. Цветовете са бели. Цъфтежът започва в началото на лятото и се случва да продължи цялото лято, макар и не толкова обилен като същинския цъфтеж през юни. Τοва силене има два популярни сорта;

Silene uniflora ssp.maritima - цветовете са зелено бели:
Изображение

Silene uniflora ssp. compacta - цветовете са розовобели:
Изображение

4. Silene schafta.
С произход Северен Иран и Кавказ. Също има компактна листна маса, височина до 15 см. Започва цъфтежа си късно - през юли и цъфти почти до зимата. Не обилно, но изключително продължително. Цветовете са розови. На разсадника цъфти и в момента.

Изображение

С горенаписаното се надявам да популяризирам тези красиви и близкородствени с карамфилите растения, които макар и с богато видово разнообразие в нашата страна и с голяма популярност сред колекционерите на скални и алпийски растения по света, в българските градини все още трудно и рядко си проправят път. s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Род Silene - силене, плюскавиче

Мнениеот coolmimi » 20 Авг 2019, 11:02

извозване на отпадъци в София и селата около града. Демонтиране на стари мебели, изхвърляне и извозване до депо
coolmimi
 
Мнения: 7
Регистриран на: 20 Авг 2019, 10:56


Назад към Растения за скални кътове и алпинеуми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron