Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Треви за по-голяма надморска височина

Треви за по-голяма надморска височина

Мнениеот Наслуки » 21 Юни 2020, 19:06

Бих искала да попитам кои декоративни треви са по-подходящи за по-голяма надморска височина. Не чак за планина, но над 750-800м. Имам обект на такава височина и наблюдението ми от първата пролет е, че каламагростисът примерно започва да се развива много рано, като до момента е в достигнал нормален размер, докато мискантуса, мюленбергията и пенизетума едва-едва са покарали по няколко слаби стръка. Дали защото са отскоро на мястото - от миналата есен, или просто изискват по-високи температури за започване на вегетацията?
Други видове, които се развиват добре, макар и не колкото каламагростиса са авената и карекс (вероятно команс).
Императата пък върви бавно, карекс моровии - малко по-добре.
Чудя се коилото дали е било по-подходящо от мюленбергията, примерно?
Прилагам няколко снимки:Изображение
Тук тревите, които се виждат отдолу нагоре са карекс, авена и каламагростис, а между тях трябва да има още три реда с пенизетум, мискантус и мюленбергия, но са толкова малки, че не се виждат!
Изображение
Императата е малко по-добре, но пак ми се струва слабичка.
Последна промяна Наслуки на 22 Юни 2020, 11:41, променена общо 1 път
Наслуки
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Фев 2014, 21:36
Градина в: София, пред блока ;-)

Re: Треви за по-голяма надморска височина

Мнениеот Алпина » 22 Юни 2020, 07:51

Снимките не се виждат за съжаление. Отговорът на въпроса за различния пролетен старт на тревите се съдържа в тази тема: viewtopic.php?f=20&t=1006 . По-точно в популярната в много градинарски наръчници класификация на тревите: треви на хладен сезон и треви на топъл сезон. Първите стартират много по-рано. Императата, понеже не е туфеста трева, освен че има бавен старт в началото, расте разпръснато. В един момент ще ви изненада. Просто трябва да развие подземни коренища. Ако искате ефектно петно, обаче, или трябва да я насадите в саксия без дъно, заровена в земята, за да се уплътни тревата. Или всяка пролет да вадите разпръснатите й издънки и да ги садите на снопче на едно място. Колкото до надморската височина, не е толкова голяма и можете да използвате всички треви. Коилото също не е толкова зимоустойчиво, в студени зими може да загине, но пък дава самосев. Мюленбергията се нуждае от няколко години, за да направи ефектна туфа и цъфтеж. Така че, въоръжете се с търпение. След 2-3 години въпросите ви ще бъдат свързани с това, как да ги ограничите и намалите размера им. Тревите са садени есента. Те практически не са имали време да растат в градината, ще го направят този сезон. Още догодина ще видите ефекта. Ако са от нас, каламагростисите са стари и големи растения, съчетано с ранното им пролетно развитие са дали и незабавен ефект. Всяка трева се развива със собствени темпове, през сезона и в годините.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Треви за по-голяма надморска височина

Мнениеот Наслуки » 22 Юни 2020, 12:00

Нещо не се справям с импортирането на снимки... Нито от гугълския ми профил, нито от Flickr се виждат...
Ето линк:https://www.flickr.com/gp/183854472@N07/r5u627
Много благодаря за линка с темата за класификацията на тревите! Бях я пропуснала. Ботаническата класификация би трябвало да ми е ясна, но деленето на треви на хладен и топъл сезон не го знаех! Явно съм уцелила без да искам комбинация от двата вида, та не е съвсем голо в началото на сезона.
Мястото, за което става дума наистина не е особено високо, но е на страшно течение и сезонът там се бави с около 3 седмици след София. Така че ще чакам да се стопли, че да нараснат и останалите.
Относно ограничаването, надявам се да съм предвидила достатъчно място, идеята е да направят плътни ивици. А императата си има пространство за разпростиране, ако го заеме цялото ще е чудесно!
Наслуки
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Фев 2014, 21:36
Градина в: София, пред блока ;-)

Re: Треви за по-голяма надморска височина

Мнениеот lili80 » 08 Май 2024, 17:36

И мен ме интересува кои треви точно са подходящи за голяма надморска височина и каква е грижата за тях.
lili80
 
Мнения: 10
Регистриран на: 07 Май 2024, 17:04


Назад към Декоративни треви

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron