Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Прагматична класификация на тревите

Прагматична класификация на тревите

Мнениеот Алпина » 14 Яну 2016, 15:29

Понятието треви в ботанически смисъл е ясно - това е сем.Poaceae (Житни). Във връзка с използването им най-вече като декоративно изразно средство в градинското озеленяване и ландшафтния дизайн, употребата на понятието треви е разширило обхвата си и включва и други групи растения, извън класическите житни треви. Това е съвсем нормално, защото ландшафтните дизайнери и техните клиенти се интересуват от градинската композиция и нейната динамика и дълговечност в сезоните и годините, а не от ботаническата класификация на тревите. Както строителят не се интересува толкова от технологията или материалите за производство на тухлите, а от техните видими и чисто прагматични качества като строителен материал.
И така, след горната прелюдия мога накратко да опиша какво се включва в понятието треви от гледна точка на ландшафтния дизайнер:

1. Същински треви (True grasses).
Това са представителите на сем. Poaceae (Житни). Тука ботаниците rr: и няма противоречие. Към популярните и използвани в озеленяването истински треви принадлежат родовете: Achnatherum, Alopecurus, Avena, Brachypodium, Boutelоua, Briza, Calamagrostis, Chasmanthium, Cortaderia, Corynephorus, Dechampsia, Elymus, Erianthus, Eragrostis, Festuca, Glyceria, Hierochloe, Histrix, Holcus, Hordeum, Imperata, Koeleria, Lagurus, Melica, Molinia, Milium, Miscanthus, Muhlenbergia, Panicum, Phalaris, Pennisetum, Phragmites, Poa, Sesleria, Spartina, Sporobolus, Stipa. Със сигурност пропускам родове, които нямат представители в България. Тези същински треви могат да бъдат едногодишни или многогодишни, вечнозелени или не. В повечето случаи тези треви са за слънчеви месторастения, сравнително невзискателни към плодородието на почвата и с по-малки нужди от вода (поливане). Все пак, когато ги използвате, е добре да се ръководите от конкретните описания за техните екологични изисквания

Изображение

2. Острици, карекси (Sedges).

Всъщност това са тревите oт сем. Cyperaceae (Папирусови), но тъй като най-използвани в озеленяването са представителите на род Carex (карекси, острици), той е дал името на групата.
В тази група попадат родовете: Carex, Cyperus, Eleocharis, Eriophorum, Schoenoplectus, Scirpus, Uncinia. Най-общо за тях може да се каже, че се развиват на влажни и богати почви (Carex, Uncinia), а останалите са крайбрежни растения.

Изображение
Carex comans "Frosted Curls"

Изображение
Scirpus lacustris "Variegatus"

3. Дзуки (Rushes).
В семейство Дзукови (Juncaceae) има два рода с декоративни представители: Juncus (дзуки) и Luzula (светлики). Първите са блатни и крайбрежни растения, виреещи на преовлажнени и даже заливаеми места. Лузулите са горски треви, в много случаи вечнозелени, които обичат лека хумусна почва и се справят идеално със сянката.


Изображение
Juncus filiformis "Spiralis"

Изображение
Luzula nivea

4. Папури (Cat-tails).
В тази група са всички папури - род Typha. Te са типични крайбрежни растения, които растат по брега на стоящи води - езера, блата. За тях е задължителна влажната до мокра почва и понасят заливане.


Изображение
Typha minima

5. Бамбуци (Bamboos).
Бамбуците всъщност са същински треви и са от сем. Poaceae (Житни). Въпреки това те се разглеждат самостоятелно в озеленяването, в обособена само за тях група. Причината е, че доста се отличават от другите представители на сем. Житни - образуват вдървенели и разклонени стъбла, не цъфтят всяка година, а през големи и различно продължителни периоди от време. Цъфтящите и семеносещи растения обикновено загиват, но след няколко години популацията се възобновява.

Изображение

6. Тревоподобни растения (Grass like plants).

Тук има растения, които нямат нищо общо с тревите и могат да принадлежат на семействата Araceae, Liliaceae, Asparagaceae и др. Въпреки това в ландшафтния дизайн се поставят в групата на тревите, защото с тях се постига същият визуален ефект. Най-честите примери са родовете Liriope, Ophiopogon, Acorus.


Изображение
Ophiopogon minor

Изображение
Liriope muscari

7. сем. Restionaceae (Restios).
От тази група снимки нямам. Не че не сме опитвали и тях да ги отглеждаме :mrgreen: . Семейство Restionaceaе e с представители основно в Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. В него има много внушителни и необичайно изглеждащи растения, но твърде топлолюбиви за условията на България. Т.е. без изгледи да бъдат отглеждани в нашите градини, освен може би от страстни колекционери и ентусиасти. Давам един линк, за да придобиeте представа за тези треви. Между тях има такива, чиято студоустойчивост е 7 зона и бихте могли да експериментирате в по-южните части на страната. Но у нас засега не се предлагат и отглеждат.

Ето една красива трева от сем. Restionaceae - Elegia capensis.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1403
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Прагматична класификация на тревите

Мнениеот Алпина » 14 Яну 2016, 21:49

В англоезичната литература често се използва едно непознато за нас делене на декоративните треви на треви на хладния сезон (cool-season grasses) и треви на горещия сезон (warm-season grasses). Това делене е много важно и касае изискванията на декоративните треви и съответстващите им правилни грижи и отглеждане. Дава ни една основна, но много важна информация за тяхната билогия и екология и така ни спестява много грешки и неудачи! Какво означава това:


Треви на хладния сезон (cool-season grasses)

Това са декоративни треви, които започват да растат веднага, щом температурата на почвата се повиши над нулата, т.е. това са треви с ранен пролетен старт. В тази група влизат треви, които правят ярка и хубава листна маса в ранната пролет. Те обикновено и зацъфтяват по-рано и затова нарастването на тревата на обем започва на по-късен етап след разлистването и цъфтежа. Тези треви се съчетават добре с пролетни луковични и са идеални за райони с похладен климат или по-кратка вегетация, напр. планински. Важно е да знаете също така, че тези треви могат да се делят или местят успешно през пролетта и есента и в никакъв случай през лятото. Това може да ги убие. Ето и един примерен списък на треви за хладен сезон:

Arrhenaterum elatius ssp. bulbosum Variegatum
Briza media
Calamagrostis acutiflora - сортове
Carex - видове
Dactylis glomerata
Dechampsia
Festuca - всички
Hakonechloa macra - сортове
Helicotrichon
Holcus mollis - сортове
Histrix patula
Melica - всички
Milium effusum
Panicum "Wood's Variegated"
Phalaris arundinacea
Stipa - повечето
Spodiopogon


Треви на горещия сезон (warm-season grasses)

Тревите за горещ сезон започват по-късно развитието си - често пъти в края на пролетта или дори началото на лятото. Даже може да ни заблудят, че са загинали. Цъфтежът им може да започне от средата на лятото, есента и да продължи до късната есен и зимата.
Тревите за горещ сезон изискват трайно затопляне на почвата за поне 2 седмици, за да стартират растежа си. При тях в никакъв случай не трябва да се нарушава корена, когато е студено - да се местят или делят. Това трябва да се случи едва когато дадат видими признаци за растеж. Това е много важно условие за тези треви. Т.е. тези треви могат да бъдат вадени, местени и делени през късната пролет и началото на лятото, но не по-късно от началото на цъфтежа им. Тези треви са подходящи за садене в случаи, в които някои ранни пролетни луковични или ефемериди изчезнат и мястото им се заеме от късно развиващите се треви на горещия сезон, напр. Pennisetum. Ето и някои видове треви на горещия сезон:


Andropogon - всички
Arundo - всички
Bouteloua
Chionochloa - всички
Chasmanthium latifolium
Crysopogon gryllus
Cortaderia - всички
Elymus - всички
Erianthus - всички
Histrix patula
Imperata cylindrica
Miscanthus - всички
Molinia - всички
Panicum virgatum - сортове
Pennisetum - всички
Saccharum - всички
Schizochyrium scoparium
Sorghastrum nutans - сортове
Spartina pectinata "Aureomarginata"
Sporobolus heterolepis


Идеалният случай е в композициите с декоративни треви да се съчетаят треви и от двете групи, за да се осигури за максимално дълго време декоративният им ефект.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1403
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Прагматична класификация на тревите

Мнениеот Алпина » 04 Мар 2016, 08:29

Времето за пролетно почистване и обгрижване на тревите настъпи. Затова повдигам темата и ви подканям да погледнете класификацията на тревите в предния ми пост - за тревите на хладен и горещ сезон. Всъщност дори и без да правите справка с тази класификация, един поглед върху тревите във вашата градина ще ви даде представа кои са тревите на хладен сезон и кои трябва да бъдат обгрижени, местени, вадени, делени сега. Тревите на хладния сезон стартират рано вегетацията си, дори и при ниски нощни температури и някои от тях вече са дали сериозен нов прираст на листна маса. Това са фестуки, каламгростис, авена, дешампсия, мелика, холкус и др. За тези треви е време да се погрижите.

Останалите - така наречените треви на топъл сезон, можете да изрежете, но почакайте с разбутването на корена, докато почвената температура стане по-висока, особено нощната и дадат видимо развитие и нов растеж. Т.е. манипулациите с пенизетуми, мискантуси, кортадерия, арундо, андропогон, отложете с 1 месец.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1403
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Декоративни треви

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта