Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Мюленбергия - Muhlenbergia capillaris

Мюленбергия - Muhlenbergia capillaris

Мнениеот Алпина » 30 Юни 2013, 19:10

Изображение

Тази атрактивна трева открих за себе си преди 5-6 години. Да, ама само за себе си. Все още българинът не беше зарибен по декоративните треви, та няколко години си се гледахме с мюленбергията - само тя и аз. И тъй като не беше особено атрактивна в саксия, а и цъфтеше в средата на есента, така си остана недооценена. Но интернет и Гугъл-търсачката направиха чудо - любознателни клиенти откриха тревата, а после откриха и нашия разсадник :mrgreen: И така мюленбергиите ни започнаха да се разселват по всички краища на България. Ние се оказахме неподготвени за този внезапен интерес и в един момент наличностите от нея се изчерпаха напълно. За щастие тази грешка е поправена и мюленбергията (muhly grass) отново присъства в асортимента на разсадника, обогатена вече и с присъствието на бялоцъфтящата си форма - Muhlenbergia capillaris "Alba".
Какво трябва да знаете за мюленбергията - обича топло и дълго лято, а също така и топла и продължителна есен. Тогава ще разкрие цялата си красота. Необхoдими са и няколко години, за да направи голяма туфа и огромен красив розово-лилав облак, който е толкова магнетичен, че не можете да видите цъфтяща мюленбергия и да не пожелаете да я имате. Ако започнат да падат ранни слани, мюленбергията не успява да разцъфти и да се обагри хубаво. Иначе през лятото мюленбергията е по-скоро невзрачна. Издържа почти екстремална суша, не се нуждае от поливане и подхранване. Единствено се нуждае от много топлина и достатъчно време за да цъфне - и просто няма как тази трева да не ви очарова. В по-топлите райони на България дава кълняемоспособни семена. Мюленбергията не е вечнозелена и в късната есен пожълтява, но моят съвет е да оставите изрязването и за пролетта.

Красива е в дъжда.
Изображение

Красива е и през зимата, когато се заскрежи.
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Мюленбергия - Muhlenbergia capillaris

Мнениеот andondm » 01 Юли 2013, 20:55

Невероятно красива трева. А семеначетата от събраните семена са вече засадени в градината. Надявам се да цъфнат още тази година.
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Алпина » 02 Юли 2013, 06:26

Tази година и аз ще тествам кълняемостта на моята. Не съм се сетила досега. Все си мислех, че растенията, кoито успяват да направят кълняемоспособни семена при мен, трябва и да се самозасяват. Много от тревите, които отглеждаме, се самозасяват, но не и мюленбергията. Но нищо не пречи да опитам.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 02 Юли 2013, 08:43

Между другото тази година има самозасяли се растения от Calamagrostis brachytricha
Аватар
andondm

Мнениеот Алпина » 24 Авг 2014, 22:31

Taзи година в разсадник Зелена пролет има неприлично голяма наличност от мюленбергия - цена 5 лв./бр. за растение, което ще цъфти още тази есен.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 25 Авг 2014, 00:51

А бялата мюленбергия при мен все още не дава признаци, че ще цъфне. Иначе е с много красиви листа.
Аватар
andondm

Мнениеот Алпина » 25 Авг 2014, 07:33

Да, и при мен. И гледам, че вече не я предлагат там, откъдето си купих семена. Държи се като съвсем различен вид и вече много и се чудя. Но няма кого да попитам какво следва да очаквам от нея, за съжаление.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 04 Окт 2014, 19:12

Мюленбергията отваря вече цветове:

Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 12 Окт 2014, 08:38

Мюленбергията набира скорост. Впрочем, за да се получи УАУ ефекта по- бързо, е препоръчително да се засадят 2-3 растения на 40-50 см едно от друго. В този случай са две:
Изображение

Росно мюхли:
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 30 Окт 2014, 13:31

Бяла мюленбергия - Muhlenbergia capillaris Alba

Надявам се и Андон да се включи по някое време със снимка, защото неговата 3-годишна бяла мюленбергия най-после е решила да цъфне rr: Междувременно аз се разтърсих за повече информация за това растение, защото я водят сорт на класическата розово-лилава мюленбергия, а тя не само че изглежда по-различно, но и три години вече не цъфти при мен. Докато обикновената мюленбергия цъфти на първата година от посев. За щастие вече има хора, които имат опит с нея, допреди няколко години тя беше сравнително непозната и дори и в нета нямаше информация за поведението на това растение. В нета бялата мюленбергия се подвизава под името Muhlenbergia capillaris White Cloud.
В крайна сметка успях да разбера, че това е един по-топлолюбив и по-късноцъфтящ сорт и за България вероятно ще е най-успешен в по-топли райони, примерно на юг от Стара планина. Та съвета ми към всички, които я имат е, нахлузете и някаква бутилка от минерална вода за защита. Около корена също може да се натрупа някаква растителна маса (листа, слама), за да му е по-топло през зимата. И задължително я изрязвайте пролетта, след като отминат студовете. Аз така процедирам с повечето си треви. Едно - защото за мен те са красиви и зимата и е по-добре да се виждат те, вместо гола земя. И второ - рязането прави тревите по-уязвими на студ и влага. Често някой от тях не успяват да се съвземат, особено ако се изрежат още зелени. Бялата мюленбергия наистина се нуждае от много дълга и топла есен и повече зимен комфорт, за да се възстанови по-бързо пролетта и да стартира с ранен растеж.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Следваща

Назад към Декоративни треви