Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Декоративните треви - непокорни, красиви, обсебващи

Декоративните треви - непокорни, красиви, обсебващи

Мнениеот Алпина » 06 Фев 2013, 23:18

Изображение

Преди 20-30 години на кого у нас би му хрумнало да използва декоративни треви в озеленяването, а още по-малко в двора си. Изключвам синята власатка, която някак си се утвърди рано и бе приета по-скоро по изключение в ландшафтната архитектура. Но тогава в градините властваше традиционализъм и една подредена и организирана соцестетика - рози, клумби, много геометрия и никакъв, дори привиден хаос и непринуденост. Камо ли разлюляно от вятъра непокорство.
Заедно с обилието на достъпна информация и достъпни растения от цял свят, модата и очарованието на декоративните треви бързо и трайно се настани и в българските дворове и градини. С тенденция да присъства неотменно в бъдеще.
Декоративните треви се използват предимно в градини с ландшафтен стил. Наред с дърветата, храстите и цветята, те са едно допълнително изразно средство, което ни приближава към естествената непринуденост на природата. Имат голяма динамика в градината. За един вегетационен сезон израстват от земята до максималния си размер, който при някои видове може да достигне до 2 – 3 м. Храстите изявяват типичната си форма след 3-4 години, дърветата след 20 – 30 години, докато тревите създават обем за едно лято, променяйки се непрекъснато пред очите ни. Поради това с тях може да се работи по-лесно при създаване на хармонични и контрастни съчетания на обеми и багри в градината.
Декоративните треви имат разнообразно приложение, разнообразни изисквания към средата и могат да намерят място във всяка градина. Има декоративни треви с най-различни размери, поради което могат да се използват във всякакви по размер пространства. Могат също така да се използват за разчленяване на големите открити пространства на по-малки. В алпинеумите декоративните треви засилват усещането за естествения планински ландшафт. Изглеждат напълно уместно и край градински езера. Могат да се създават специални кътове само с декоративни треви. Но могат да се съчетават с много градински цветя – хойхера, акантолимон, едрайантус, хоста, лилиум формозанум, карамфили и др. И все пак, това съчетаване с други растения трябва да се прави с мярка и добре да се обмисли. Някой треви се изявяват предимно като солитери, други служат като фон и подчертават цъфтящите растения без да се натрапват, трети запълват пространства между цъфтящи растения или служат за почвопокривни. Има видове които понасят сянка, други виреят в сухи пясъчни дюни на припек, трети са степни видове, четвърти предпочитат да обитават влажните брегове на водоемите. Голям плюс на декоративните треви е, че много от тях достигат максимума на своята декоративност през есента - било чрез цъфтежа, било чрез багренето си. А както знаем, есента градината е бедна откъм цъфтящи растения. Има вечнозелени треви, има и такива, които макар и пожълтяли, запазват формата и съцветията си цялата зима и пак са красиви - дори и само като обеми. И още един плюс - много често птиците използват за храна семената им през зимата, когато няма почти нищо друго в снега. Поради това аз умишлено режа тревите си чак пролетта.
Ето няколко непретенциозни снимки на композиции с декоративни треви:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А това е есенна снимка - нима не са красиви пак?

Изображение

В този подфорум ще дискутираме декоративните треви, кога и къде можем да ги използваме, различните видове и техните изисквания при отглеждането.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Декоративните треви - непокорни, красиви, обсебващи

Мнениеот secret_rose » 07 Фев 2013, 23:30

Това са едни от растенията, които вече си набелязах на сайта на разсадника, разкошни са. С нетърпение очаквам да дойда да си взема, ще се радвам и на препоръки, за да подбера правилните за моя климат.
secret_rose

Градина в: Турция

Мнениеот Алпина » 08 Фев 2013, 13:44

Меги, тревите от последните две снимки, както и кортадерията при теб ще разгърнат целия си потенциал и ще станат много красиви. Има и други подходящи. Струва си да заложиш на тях, а и в Турция едва ли са познати. Те и в България допреди 2-3 години бяха абсолютно неизвестни, но благодарение на информацията от нета, си пробиват път всякакви екзотики от цял свят вече. За мое голямо щастие, защото съм им фен от години. s:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот sasha » 18 Мар 2013, 11:21

Въпросче: имам семена Gras Penisetum Fontain/може да съм сгрешила някоя буква :mrgreen: /. Как от тези семена да си отгледам растения - кога, къде и как да засявам?
sasha

Градина в: Тъжа

Мнениеот Алпина » 18 Мар 2013, 18:39

Не знам все пак от кой точно пенизетум са ти семената? На всички пенизетуми популярното им име на английски е "трева-фонтан". Ako e Pennisetum setaceum - може би ще има проблеми със студа даже при теб. Ако е P.alopecuroides или P.orientale - ще можеш да го отглеждаш успешно. Повечето пенизетуми никнат бързо и лесно - на топло (20 градуса) и достатъчно влажно. Семената се покриват тънко със субстрат. Можеш да ги сееш вече, ако имаш подходящи условия у дома.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 19 Мар 2013, 22:30

Алпина, имам един въпрос - сега видях, че разсадника предлага Miscanthus sinensis "Morning light". Ако си го виждала като голямо растение може ли да ми кажеш дали има голяма разлика от "Gracilimus". До сега разглеждах снимки от гугъла и ми се струва, че листата му са по-тесни и белите ивици са по-широки, но...
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Алпина » 19 Мар 2013, 23:36

Нямам го като голямо растение, защото го отглеждам от миналата година. Затова не мога да правя сравнение между тях като по-възрастни растения от личен опит. Той е e с тесни листа като Грацилимуса, пъстролистен, наистина има бяла ивица и като цяло създава впечатление за светла и сивкава листна маса. По-нататък ще приложа мои снимки, евентуално в близък план.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 26 Мар 2013, 21:41

Алпина, знаеш ли дали мюленбергията при самостоятелно отглеждане завързва семена? Аз вече засях каквото беше завързала, но все пак да попитам... s:
Да споделя - не знам дали е нормално, но стипата ми цяла зима си беше зелена. При теб така ли е по принцип или така се е случило при мен заради необичайно топлата зима?
Аватар
andondm

Мнениеот Алпина » 26 Мар 2013, 22:12

Не съм забелязала мюленбергията да се самозасява. Може би все пак не е невъзможно, особено при теб където вегетацията е по-дълга. Стипата в по-топъл климат явно остава зелена. Аз я прибрах в оранжерията тази зима, понеже в саксии мръзне на открито. Остана си зелена цяла зима. По същия начин се държи кортадерията, прибрана в неотопляема оранжерия. Температурите в оранжерията са падали поне до -5,-6 градуса.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот andondm » 04 Апр 2013, 18:44

Семената от мюленбергията започнаха да покълват. Сях ги доста нагъсто , обаче за сега поне са поникнали тук-там. Може би не всички семена успяват да узреят при нашите условия.
Аватар
andondm

Следваща

Назад към Декоративни треви