Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Почвопокривни иглолистни растения

Почвопокривни иглолистни растения

Мнениеот Алпина » 15 Фев 2013, 20:26

Изображение

Стелещите се форми на хвойните (род Juniperus, сем. Cupressaceae) са най-популярните и утвърдили се почвопокривни иглолистни растения. Сред най-големите им предимствата са, че са вечнозелени, лесни и непретенциозни за отглеждане - издържат пек, суша, студ, бедни почви. Присъствието на стари растения във всички градски паркове само доказва, че те се справят с всички капризи и екстремни изяви на времето. За тях не са полагани грижи в продължение на десетки години, но те все така си изглеждат перфектно. Почвопокривните хвойни не са много бързо растящи, но пък са изключително дълговечни - живеят десетки години, разрастват се симетрично и концентрично във всички посоки. Освен като почвопокривни, засадени по подпорни стени и бордове се държат като каскадни, обличайки бетона с вечнозелена и плътна листна маса. При нужда хвойните могат да се подстригват и ограничават. Имат изключителен противоерозионен ефект на наклонени, бедни и скалисти терени, където други растения трудно биха се справили. Все пак с уговорката, че при засаждането се полагат някакви първоначални грижи за растението, докато се прихване и направи корен на новото си място. Стелещите се форми на хвойните са доста, като непрекъснато се селкционират нови. Затова аз не се наемам да ги изчерпвам, а просто ще спомена някои от най-популярните и вече утвърдили се в озеленяването видове и техните сортове. Тъй като си имаме тема за иглолистните растения, тук те ще присъстват, с оглед функцията им именно като почвопокривни, без да се спирам детайлно на тях като растения.

1. Juniperus sabina - сабина, казашка хвойна - доайен в озеленяването и най-популярната, отглежданата и използваната хвойна в близкото минало. Сега отстъпва на нови и по-атрактивни хвойни, но ролята и на незаменим пионерен и декоративен вид в озеленяването си остава:

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1437
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Почвопокривни иглолистни растения

Мнениеот Алпина » 08 Мар 2013, 21:03

2. Juniperus horizontalis - това е една почвопокривна хвойна с много сортове, която през последните 20 години все по-трайно се настанява на нашия пазар. Продължават да се създават и нови сортове. Произхожда от Северна Америка. Подобно на казашката хвойна е студо- и сухоустойчива, вирееща на всякакви почи и лесна за отглеждане.
Едни от най-красивите сортове на тази хвойна са:

- Juniperus hor. "Andorra Compacta" - с плътна и компактна тъмнозелена листна маса, височина 30-40 см и ширина 1 м в диаметър.
- Juniperus hor. "Blue Chip" - ниска и лежаща форма, но в средата по-висока, сребристи иглици, много декоративна.
Изображение

- Juniperus hor. "Glauca" - сребисто-синя листна маса, височина до 30 см, шиловидни листa , също популярен сорт.
- Juniperus horizontalis "Golden Carpet" - също много ниска хвойна с жълта листна маса, подходяща като почвопокривно и каскадно растение.
Изображение

- Juniperus hor. "Hudges" - една от най-сините на цвят хвойни, а също и една от най-ниските, с по-бавен растеж.
- Juniperus hor. "Prince of Wales" - ниска - до 15-20 см височина, с тъмнозелена плътна листна маса, сравнително бързо растяща, популярен сорт. Добре изглежда и като почвопокривен, и като каскаден сорт - когато се сади на подпорни стени.
- Juniperus horizontalis "Wiltonii" - много ниска - до 10 см, прави гъст зелен килим, сребриста на цвят.
Разбира се, има още много сортове, като цяло всички те са непретенциозни, вечнозелени, дълговечни почвопокривни растения, които с успех могат да се отглеждат във всяка градина, а също и в достатъчни по размер кашпи или клооцове.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1437
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Почвопокривни растения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron