Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Почвопокривни растения за влажни сянка и полусянка

Почвопокривни растения за влажни сянка и полусянка

Мнениеот Алпина » 26 Апр 2014, 08:09

1. Mazus reptans (мазус).
Мазусът е едно слабо познато у нас растение. Може да се отглежда като крайбрежно почвопокривно, но също така и на всякакви влажни и сенчести места в двора. Разраства се бързо, прави плътно и в по-мека зима вечнозелено покритие. Има доста необичайни цветове, цъфти през април-май. Освен лилавоцъфтящата форма, съществува и бялоцъфтяща.
Изображение

Lysimachia nummularia Aurea - лизимахия, монетовидно ленивче
Прекрасно почвопокривно растение за повече или по-малко влажни месторастения. Сорт "Aurea" e жълт и за да запази цветя си, не трябва да е на плътна сянка, а на по-лека. Но не и на пълно слънце, защото прегаря лятото.
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Почвопокривни растения за влажни сянка и полусянка

Мнениеот Алпина » 16 Яну 2015, 20:36

Acorus gramineus - треволистен акорус

Ирисоподобно дребно растение, до 30 см височина, което расте във влажни или преовлажнени почви. Нараства сравнително бавно. Има декоративни вариетети с бяло и жълто изпъстрени листа.

Astilbe sp. - астилбе

Това растение се рзвива добре само и единствено на сенчести и влажни места. Компромисите с тези предпочитани от него условия обикновено се отразяват на визията му и дори при еднократно засушаване, листата му погрозняват. Има много сортове, различни по размер, цвят на цъфтеж, форма и големина на съцветието. В разсадник "Зелена пролет" отглеждаме три сравнително дребни сорта:

Изображение
Изображение
Изображение

Aruncus aethusifolius - арункус

Ниско растение с красива папратоподобна листна маса, цъфти бяло в късната пролет. Най-добре се развива на сенчесто и влажно място.

Изображение

Primula sp. - иглика
Някои иглика са подчертано влаголюбиви и сенколюбиви растения.
Primula japonica - японска иглика
Изображение

Primula sieboldii
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 29 Яну 2015, 19:56

Hydrocotyle vulgaris - хидрокотиле

Малко познато влаголюбиво растение, което може да се отглежда и на слънце, но прекрасно се развива и на сянка, стига да му осигурите постоянна достатъчна влажност.

Поради липса на моя снимка давам линк: https://www.google.bg/search?q=hydrocot ... 1024%3B683

Декоративни почвопокривни треви за влажна сянка

Phalaris arundinacea Picta
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 13 Фев 2015, 19:37

Hosta - хоста

Изображение
Класическо растение за сянка са представителите - видове и безброй сортове на род Hosta. Хостите определено не обичат прекалено суха почва, но и по отношение на влажността изискванията са им по-скоро умерени, отколкото високи. Всички без изключение се развиват добре на сянка, а има и някои сортове, малко по-толерантни към слънце. Все пак, според мен няма сенчеста градина, която да пренебрегне този вид. В градината се използват като листно декоративни растения. Богатото им сортово разнообразие е по отношение първо на размера - от дребни растения до 20 см височина до гиганти, надвишаващи 1 м. Т.е. и малката, и голямата по площ градина могат да се обзаведат с хости по мярка. Освен това не правят голям корен и успешно се развиват в кашпи. Отделните сортове освен по размер, се различават и по форма на листата, а най-голямото разнообразие е по отношение на окраската им - зелени, сиво-сини, бяло или жълто изпъстрени. Сортовете се създават непрекъснато, главно в специализирани за това разсадници.
Растат компактни. Хостите са напълно студоустойчиви, но още първите слани попарват листата им. Могат дълги години да останат на едно място, като всяка година стават все по-пищни и красиви. Не бива да се пренебрегва и цъфтежа им - летен, красив и в много случаи ароматен. Партнират си добре както само хости, така и в съчетание с други растения за сянка - папрати, хойхери, епимедиуми, астилбе и пр. Едно от най-елегантните почвопокривни растения.

В разсадника предлагаме 5-6 сорта. Повече за нашите хости можете да прочетете тук:
Хости в разсадник Зелена пролет
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 20 Мар 2015, 19:21

Disporopsis pernyi

За пръв път го предлагаме в разсадника тази година. Диспоропсисът е растение за частична или пълна сянка и почва с постоянна влажност. Когато растението трайно се установи на мястото си, понася и засушавания. Disporopsis pernyi произхожда от Югоизточен Китай. Много прилича на нашата момкова сълза, подобно на нея се разраства посредством плитки подземни коренища. Височината му е 30-40 см. За разлика от нашата момкова сълза, обаче, това е вечнозелен вид. Прекрасно растение за сенчести градини, партнира си добре с папрати, хости и др. растения за сянка. Нямам собствена снимка. Но можете да го разгледате тук: Disporopsis pernyi
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 14 Юли 2015, 17:59

Не съм отнасяла астилбето за почвопокривно; имам ги от 4-5 години , на сянка са , не растат бързо, никакви грижи по тях. Като съм ги наредила в редичка, сега отчитам, че са съвсем различни по височина и малко се развалят пропорциите , ама няма да ги местя, че то само тях не съм сложила в списъка за есенното разместване. :roll:

Изображение

Изображение

Имам още десетина, ама са от тази пролет , не съм ги снимала.
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Стефан » 15 Юли 2015, 07:34

Ти и камелия ли си имаш? Видях нещо вечнозелено там пред астилбето.
Аватар
Стефан

Мнениеот greeneyed » 15 Юли 2015, 09:30

Ми как без камелия??? Три зими изкара вече- първите две слагах отгоре 20 л бутилка от мин вода; тази година освен, че и отесня бутилката, нещо се случи -листата пожълтяха , паднаха цветните пъпки и махнах бутилката веднага. Мислех, че съм я загубила, ама тя се сафиряса и има прираст. Дано до студовете растението да е достатъчно зряло , защото го оставям навън , да се оправя .

на 22.03.2015 е така

Изображение

а на 25.03.2014 е така

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот coolmimi » 20 Авг 2019, 11:06

Ако ви предстои да правите погребение в София, може да разгледате тук. Аз съм силно впечатлен от надеждността и професионалното отношение на тези служители. Помогнаха ми много.
Последна промяна coolmimi на 17 Мар 2022, 17:16, променена общо 1 път
coolmimi

Мнениеот Бобсъна » 20 Авг 2019, 15:22

Камелията е кораво растение и не ще кой знае какви грижи...
Бобсъна

Градина в: Пазарджишко

Назад към Почвопокривни растения