Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Chamaemelum nobile - римска лайка

Chamaemelum nobile - римска лайка

Мнениеот Алпина » 12 Яну 2015, 22:35

Chamaemelum nobile или т.нар. римска лайка, благородна лайка е едно сравнително ново за България растение. Надявам се не за дълго ново и непознато, защото хамамелумът има толкова много положителни качества, че рано или късно ще се наложи и у нас.

Chamaemelum nobile - основен вид
Изображение
На първо място го познават билкарите, защото е популярно етерично-маслено растение. Ароматът и етеричното масло е същото като на обикновената, лечебна лайка - Matricaria chamomilla. Но предимствата му са много повече - вечнозелен е, многогодишен е, разраства се доста бързо, за извличане на етерично масло се използват не само цветовете, а цялата надземна част на растението. Това съвсем накратко за етерично-маслената му употреба и предназначение. Етеричното масло се използва в медицината, козметиката, парфюмерията. Самото растение като домашна употреба замества употребата на популярната лайка като билка.
Освен това Chamaemelum nobile отдавна се използва като красиво почвопокривно растение. За тази цел може съвсем спокойно да се използва основният вид. Той се развива добре на слънчево място с умерено поливане. Цветовете са маргаритоподобни, като едра лайка, листната маса плътна, изумруденозелена, ароматна, висока 3-4 см. Може да замества тревен чим на малки и неравни терени, непозволяващи косене. Не понася силно натоварване на ходене и по нея може да се минава инцидентно, защото има нежна и мека листна маса. Основният вид се размножава със семена и вегетативно. У нас вече има създадени плантации за добив на етерично масло.

Предимствата на хамамелума като заместител на тревата са оценени отдавна, като за да може той успешно да я замества, е създаден стерилен (нецъфтящ) вариетет - Chamaemelum nobile Treneague. Той се размножава само вегетативно.

A за любителите на маргаритки е създаден и вариетет с кичести и атрактивни цветове. Също се размножава само вегетативно. Освен това, билкар ми сподели, че кичестият сорт е с най-високо етерично-маслено съдържание, но съответно с най-висока цена на производство.

Chamaemelum nobile Flore Pleno
Изображение

И трите сорта хамамелум можете да закупите от нашия разсадник.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Назад към Почвопокривни растения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron